Håndbold

Dansker skal være med til at vedtage håndboldregler

Jørn Møller er kommet med i et særligt udvalg i IHF. TV 2 SPORT

Jørn Møller er blevet udpeget til en international ekspertgruppe, som har til formål at kigge på håndboldreglerne.

Danmark har fremover en repræsentant med ved bordet, når håndboldsportens regler skal diskuteres og vurderes.

Jørn Møller, der er regelfortolker i Dansk Håndbold Forbund (DHF), er blevet udpeget sammen med tre andre til at sidde i det internationale håndboldforbunds (IHF) regelekspert-gruppe. Deres opgave er at fortolke de nuværende spilleregler samt udvikle nye.

Og her har danskeren især én ting, han gerne vil se nærmere på.

- Hvis det står helt til mig, skal vi alene arbejde med at forenkle vores spilleregler. De er for komplicerede, og der er rigtig mange, der ikke forstår dem. Vi skal have fundet ud af, hvordan vi kan få gjort vores spilleregler mere enkle, så folk kan forstå dem, siger Jørn Møller til TV 2 SPORT.

Vil fjerne en regel og indføre en ny

Helt konkret er det især reglerne i de sidste 30 sekunder af en håndboldkamp, som der er forvirring om, og som mange ikke forstår. Der er nemlig forskel på, om bolden er ude af spil eller ej i kampens sidste 30 sekunder.

Hvis bolden er ude af spil, og en spiller forhindrer en modspiller i udførelsen af et kast, skal den skyldige spiller eller holdofficial diskvalificeres, og et straffekast skal tilkendes modstanderholdet. Dette gælder alle former for indblanding (for eksempel med kun begrænset fysisk handling, opfange en aflevering, forstyrre modtagningen af en bold, ikke slippe bolden).

Hvis bolden er i spil, og modspillerne med ulovlige midler forhindrer holdet i boldbesiddelse i at skyde på mål eller opnå en klar scoringsmulighed, skal den skyldige spiller eller holdofficial diskvalificeres, og der skal dømmes straffekast.

Men det skal altså være en forseelse, der ifølge regel 8.5.8.6 'bringer modspillerens helbred i fare', og derfor vil der i eksemplet nedenfor ikke være straffekast i de sidste 30 sekunder.

Og det er netop denne forskel, som Jørn Møller vil kigge på.

- Der er en forskel, og det kan folk ikke forstå. Det skal være ens, så fjern reglen og indfør en ny straffekast-regel. Hvis man begår en forseelse inden for de sidste 30 sekunder mod holdet i boldbesiddelse, der skal straffes med en personlig straf, så har vi et straffekast, siger Jørn Møller.

- Det kan alle forstå, der enkelt, og det er til at forholde sig til, afslutter han.