Håndbold

- Sagde han virkelig det? Jeg tillader mig at ryste på hovedet

Sagde han virkelig det? Sagde sportschefen for Dansk Håndbold Forbund, Morten Henriksen, at manglen på talent er en af grundene til, at man i Danmark ikke skal have et B-landshold? Jeg hørte rigtigt, og jeg tillader mig at ryste på hovedet. decms://b882f7b1e84a14a7ab1a2501af0b2bc68d7961e2 Derinde - altså i mit hoved - kan det kun handle om økonomi. Det er så til gengæld også validt nok. Hvis DHF ikke har penge til træner, halleje og harpiks. Om end jeg tror, at det kan gøres forholdsvis billigt. Det ryster mig ærlig talt, at manglende evner skulle være en del af årsagen.

Sagde han virkelig det?

Sagde sportschefen for Dansk Håndbold Forbund, Morten Henriksen, at manglen på talent er en af grundene til, at man i Danmark ikke skal have et B-landshold?

Jeg hørte rigtigt, og jeg tillader mig at ryste på hovedet.

Derinde - altså i mit hoved - kan det kun handle om økonomi. Det er så til gengæld også validt nok. Hvis DHF ikke har penge til træner, halleje og harpiks. Om end jeg tror, at det kan gøres forholdsvis billigt.

Det ryster mig ærlig talt, at manglende evner skulle være en del af årsagen. Er det ikke lige præcis i en periode, hvor man ikke bare kan stikke hånden i kagedåsen og hive lækkerier op hver eneste gang, at man skal hjælpe bagværket lidt på vej? Altså tage sig rigtig godt af dem, der er, og sørge for, at der faktisk er nogen til at tage over, når de nuværende A-spillere glider ud af truppen?

Jeg er enig med Morten Henriksen i, at talentmassen i dansk kvindehåndbold ikke er, som den var engang. Niveauet i ligaen er også faldet. Men det er da netop derfor, at der skal værnes om produktet og lyttes til klubtrænerne, der skriger på hjælp til at løfte niveauet.

Problematikken er velkendt. DHF slipper talenterne, når de forlader U/20-landsholdet. Derfra kommer der et hul i landsholdskarrieren, for meget få unge er dygtige nok til at begå sig på A-landsholdsniveau i de tidlige 20’ere.

Norge som forbillede

Det er netop det, de er så gode til i Norge. Ved hver slutrunde bliver jeg imponeret over, at nye spillere bare glider ind på A-holdet som det mest naturlige i verden. Hvert år står vi i vores TV 2-studie og roser nordmændenes evne til at integrere deres spillere på øverste hylde. Det norske landshold har aldrig døde perioder, fordi man i Norge er så enormt dygtige til at hente spillere fra det B-landshold, som man i DHF ikke har råd til  - eller mener, at der ikke er talent nok til.

I Norge har man altid haft en anden tilgang til B-landsholdet end i Danmark. De har flere penge i det norske forbund end i det danske, men det har altså også været prioriteret meget højere i Norge. Det er i mine øjne en af grundene til, at norsk landsholdshåndbold er så langt foran dansk.

Det handler ikke kun om penge og prioritering. Det handler om spillere og træneres tilgang. I Norge står alle spillere til rådighed for B-landsholdet. Uanset alder, antal landskampe eller medaljehøst. Hvis man lige netop ikke kommer med i A-truppen, så er man med på B-landsholdet. Det gør, at holdet består af både helt unge spillere, der er med for første gang, og rutinerede spillere med masser af landskampe og slutrunder på CV’et.

I Danmark har man – da vi havde et B-landshold – mere set det som et udviklingshold (dengang hed det vist også udviklingslandsholdet). Altså samlede man masser af unge spillere uden særlig meget erfaring fra liga eller A-landshold. Det gjorde, at det ofte blev en fortsættelse af U-landsholdet og derved ikke den store forandring i hverken rolle eller samspil for de spillere, der kom med.

Der er næsten ikke noget så udviklende for en ung spiller som at spille med rutinerede spillere – at lære af dem, at få lidt verbale ”tæsk” og vokse under vingerne på spillere, der har prøvet mere end én selv. Det giver den unge spiller ro til at finde sig selv i et trygt miljø, hvor ikke alle har samme alder eller er vokset op på luftmadrasser sammen til ungdomsstævner.

Et B-landshold i Danmark vil give de unge talenter muligheden for at lære systemet at kende uden at skulle præstere på den helt store scene fra begyndelsen – uden alt for meget pres, bare en masse god træning med nogle, der er ældre, og som kan guide og vejlede, så de unge er klar til at træde ind på det rigtige landshold en dag. Det vil være til gavn for klubberne, for landsholdet og for spillerne i dansk kvindehåndbold.

Der er kvalitet nok

Nu er jeg ikke regnskabschef i DHF, men når nu klubtrænerne råber og skriger efter et B-landshold, så må klubberne også udvise så meget interesse, at et B-landshold kan skubbes i gang for relativt få midler. Jeg er ret sikker på, at også spillerne lige under A-landsholdet vil deltage kvit og frit i samlingerne.

Jeg ved, at det er nemmere at sige end at udføre, men hvor der er vilje er der vej – så er spørgsmålet jo, om der er vilje fra DHF’s side.

Slutteligt vender jeg tilbage til Morten Henriksens udsagn om manglende bredde og talent i dansk kvindehåndbold. Se lige det hold, jeg her har sat. Er vi enige om, at det er et helt habilt B-landshold?

Venstre fløj: Freja Cohrt, Maria Mose Vestergaard, Emma Friis, Ann Grete Nørgaard

Højre fløj: Line Mai Hougaard, Anne Mette Pedersen, Annika Jakobsen, Louise Lyksborg

Venstre back: Simone Petersen, Sofie Flader, Anne Sofie Hjort

Playmaker: Anette Jensen, Line Uno, Sofie Bæk Andersen, Nadia Offendal

Højre back: Celine Lundbye, Lærke Christensen, Pauline Bøgelund

Streg: Ida Marie Dahl, Sara Hald, Rikke Iversen

Målvogter: Rikke Poulsen, Cecilie Greve, Stine Bonde