Håndbold

Ekspert: - Det gør ondt på mig, at følelser er blevet forbudt

KOMMENTAR: Er det slut med at vise følelser i håndbold?

Jeg bliver ærlig talt bekymret, når jeg ser, at Bo Spellerberg får karantæne for sit udbrud efter kampen i Skjern i lørdags.

I min bog gik Spellerberg ikke over stregen. Han var sur, bitter, vred, træt og havde lige tabt en tæt håndboldkamp. Man må forstå, at blodet i dén situation pumper i hele kroppen.

Bo Spellerberg var rasende efter afslutningen på kampen mod Skjern i 888-ligaen. Video: Simon Tordrup Jensen

Tro mig, jeg har stået i Bo Spellerbergs situation mange gange. Jeg har – ligesom alle sportsfolk vel før eller siden har gjort – sagt eller gjort mindre kloge ting i sekunderne efter et nederlag. Det handler om følelser. Intet andet. Ikke om ondskab.

Jeg er med på, at dommerne skal beskyttes. Der skal være en grænse. Men følte dommerne sig truet af Bo i lørdags, så er sagen helt ude af proportioner. Hallo, man kan altså ikke føle sig truet, fordi en mand i en håndboldhal er vred på én i fem sekunder. Jeg har kun tv-billederne at forholde mig til, og det lignede altså ikke nogen voldsom farlig situation for de to dommere.

Denne sag er blot endnu et bevis på, at tingene er blevet mere fintfølende, og følelser i håndbold har trangere og trangere kår.

Jeg var egentlig fan af ændringen før sæsonen, da man slog ned på brokkerier. Det var til tider blevet voldsomt. Men Bo Spellerberg reagerede i lørdags ikke med brok, fordi han ikke havde en kendelse til at tippe til sin side. Han reagerede på sine følelser. Det gør ondt på mig, at de er blevet forbudt i vores sport.

Jeg vil mene, at Polmans udtalelse var værre end Bo Spellerbergs reaktion. Det provokerer mig faktisk, at forskellen kan være så stor

Den efterfølgende sag gør ikke det hele kønnere. Tværtimod. Dommere er også oppe at køre lige efter en tæt håndboldkamp, hvor de skal træffe kampafgørende beslutninger i sidste sekund. De to dommere var - ligesom Bo - heller ikke helt i kontakt med hjerne, hjerte og fornuft.

Det kan de umuligt have været, når de i deres indberetning skrev, at Spellerberg brugte aggressiv adfærd og knyttet næve i den obligatoriske 'tak for kampen'-hilsen efter kampen. Enhver kunne se, at det var en hilsen fra Kolding-spilleren med flad hånd.

Nu bliver den urimelige indberetning et element i en dum sag.

Og forklar mig lige, hvorfor de to dommere ikke omgående stangede et blåt kort op i hovedet på Spellerberg, hvis de havde følt sig truet af hans voldsomme adfærd? Så havde vi vidst, at de havde opfattet det voldsomt, og med det blå kort vidste vi, at der ville komme en sag, der kunne ende i karantæne. Nu er det i stedet endt i en mudret sag med fejlfuld indberetning.

Jeg forstår, hvis Bo Spellerbergs retsbevidsthed føler sig en anelse krænket i dag. Der er tydeligvis forskel på spillere, situationer, dommere og på disciplinærsager.

I husker måske efter en Team Esbjerg-kamp i efteråret, hvor Estavana Polman i et tv-interview kaldte dommerne for ”shitty”. Dommerne tog det ikke ilde op og disciplinærudvalget, der kunne have taget episoden op af egen drift, forholdt sig tavse. Der kom aldrig en sag.

Estavana Polman var mandag aften tilbage efter barselsorlov, men i nederlaget til NFH var hun langt fra tilfreds med dommerne. Video: TV 2 SPORT

Nu får Spellerberg så karantæne for at råbe sin afmagt ud i sekunderne efter et nederlag.

Polman havde mere tid til at overveje sine handlinger og ord, før hun gik på tv. Hvis begge dele virkelig er så frygtelige, så vil jeg da mene, at Polmans udtalelse var værre end Bo Spellerbergs reaktion. Det provokerer mig faktisk, at forskellen kan være så stor.

På bundlinjen står KIF Kolding København nu med betydelig risiko for at miste slutspillet på grund af denne sag. Bo Spellerberg ER nærmest hele Kolding-holdet for tiden, så denne dom gør på alle måder ondt.

Måske var det også derfor, at Kolding-legenden var i det røde felt: Fordi hans hold kæmper om hvert eneste point for at nå slutspillet.