Håndbold

Se stillingen før og efter - HCM-konkurs kan få afgørende betydning

HC Midtjylland har grundet økonomiske problemer mistet ni spillere midt i sæsonen. Frank Cilius / Ritzau Scanpix

Hvis HC Midtjylland trækker sig fra ligaen, før herrernes grundspil er færdigspillet, kan det vende op og ned på kampen om slutspilspladserne.

Se det opdaterede scenarie med de færdigspillede kampe lørdag i midten af denne artikel.

Ligaklubben HC Midtjylland er på randen af konkurs, og fredag meldte formanden, Thomas Hintze, ud, at han var klar til at indkalde til en ekstraordinær generalforsamling, hvis der ikke blev fundet en aftale med en investorgruppe i løbet af fredagen.

Sådan sagde han til Herning Folkeblad fredag. Det har ikke været muligt at få en status fra Thomas Hintze på, om der er fundet en aftale.

Over for avisen fortalte Hintze, at han for TM Tønders skyld ville begære klubben konkurs inden sidste spillerunde, således at bundholdet ville have chancen for at redde sig i den bedste række.

- Hvis vi trækker os før den sidste kamp, så er det kun os, der rykker ned. Det skal jo ikke gå ud over andre hold, hvis vi lukker, sagde han fredag til Herning Folkeblad.

Vender op og ned på stillingen

Men hvis HC Midtjylland trækker sig fra grundspillet inden den sidste kamp i grundspillet den 28. marts, kan flere hold blive ramt.

Det gælder i særdeleshed holdene, der lige nu kæmper en tæt kamp om en plads i top-8 og dermed slutspil. De hold, der slutter på 9.- og 13.-pladsen, skal derimod spille nedrykningsspil. Læs meget mere om det her:

En HC Midtjylland-konkursbegæring inden den 28. marts vil nemlig betyde, at alle deres resultater i sæsonen annulleres, og så vil Mors-Thy blive de store vindere.

Mors-Thy har nemlig tabt begge kampe til HC Midtjylland i sæsonens løb, mens KIF Kolding København og Århus har vundet begge kampe mod midtjyderne.

Ved at trække i markøren herunder kan du se den enorme forskel på stillingen, som den ser ud lige nu - og hvordan den ser ud i tilfælde af konkurs.

.
.

Opdateret lørdag den 17. marts (kl. 19:08).

Dansk Håndbold Forbund er det Udvalg for Professionel Håndbold, der har lavet ligareglementet, som skitserer scenarierne ved konkurser (se mere herom i bunden af artiklen).

- Det er ikke en ny regel, der er kommet. Det er noget, vi er blevet enige med Divisionsforeningen om, at det er den mest fair måde at gøre tingene på, siger Per Bertelsen, der er formand for udvalget, til TV 2 SPORT.

Han ser det ikke som en løsning at lade en konkursramt klub 'spille' sæsonen ud, fordi det ville betyde, at holdets efterfølgende modstandere ville få foræret to point.

- Inden vi startede sæsonen, var holdene bekendt med situationen. Jeg synes stadig, det er den mest retfærdige løsning. Nogle mister point, men det er ens for alle. Det bliver ens for alle. Ingen profiterer af det, siger Bertelsen.

- Alle reglementer er oppe til et serviceeftersyn hvert år i maj for den kommende sæson, og det vil det her også være.

Ifølge TV 2 SPORTs håndboldekspert Daniel Svensson er det en rigtig ærgerlig situation, klubberne står i.

- Der er ikke nogen god løsning på det her. Så sent henne i sæsonen synes jeg ikke, det er sportsligt fair over for de andre at trække holdet ud.

- At man inden de sidste runder ikke generelt ved, om man er i slutspil eller ej, er både som spiller og som klub dybt frustrerende, og et eller andet sted er det hamrende usportsligt, at forudsætningerne ikke er helt klare.

Alle scenarier for HCM-konkurs kan ses herunder:

Hvis HCM lukker, inden grundspillet er slut

Så bliver alle klubbens kampe i grundspillet nulstillet, og midtjyderne ender på 14.-pladsen og tager den direkte nedrykningsplads.

Hvis HCM først lukker efter grundspillet

Står resultatet af grundspillet ved magt, uanset om klubben senere lukker. Altså vil fx TM Tønder rykke ned, hvis klubben ender som nummer 14, selv hvis HC Midtjylland skulle lukke i løbet af nedrykningsspillet mellem nummer 9 til 13.

Hvis HCM lukker, inden nedrykningsspillet er slut

Så bliver alle klubbens kampe i nedrykningsspillet nulstillet, og HC Midtjylland bliver automatisk sidst af de fem hold og skal møde nummer to eller tre fra 1. division om en ligabillet. Det kan midtjyderne af gode grunde ikke, og så skal Dansk Håndbold Forbund beslutte, hvad der skal ske, da den situation ikke er beskrevet i regelsættet. Med al sandsynlighed vil holdet fra 1. division så få pladsen i ligaen automatisk, da HC Midtjylland ikke stiller op til kamp. 

Lukker HC Midtjylland undervejs i nedrykningsspillet, betyder det samtidig, at de fire andre hold ikke længere risikerer nedrykning, men så blot spiller om de 75.000 kroner, der er i pengepræmie til vinderne af nedrykningsspillet. 

Hvis HCM lukker, efter sæsonen er slut

Kommer den såkaldte reserveholdsliste i spil. Hvis midtjyderne har formået at overleve i ligaen, vil deres ligaplads blive tilbudt til de bedstplacerede hold fra denne sæson, som ikke længere er ligahold. Altså hvis fx TM Tønder slutter som direkte nedrykker, vil sønderjyderne blive tilbudt pladsen - men kun hvis ingen af de hold, der har spillet nedrykningsspillet, er rykket ud. Rykker et af de andre hold (ikke HC Midtjylland) fra nedrykningsspillet ud efter playoff-kampene mod nummer to eller tre fra 1. division, vil den ledige plads i ligaen efter en HC Midtjylland-lukning blive tilbudt til det ligahold, der tabte playoff-kampene.