Der er 33 år mellem ældste og yngste spiller - men de ligger i toppen af rækken

I samarbejde med Santander Consumer Bank

Der er 33 år mellem ældste og yngste spiller i Skjerns serie 1-damer. Det er et håndboldhold, der fokuserer på hygge fremfor alder.

Der er 45 minutter til kampstart.

Stine på 24 år småløber hen ad gangen. Musklerne skal være varme før opgøret, der venter lige om lidt.

Hun passerer Hanne Holm, der er i gang med at strække ud. Til daglig er den 57-årige kvinde massør, og hun ved derfor, at det er vigtigt, at leddene er helt klar til at stå imod de udfordringer, som det er for kroppen at passe et håndboldmål i en kamp på to gange 30 minutter.

Længere henne ad gangen står en mor med en barnevogn og snakker med nogle af de andre spillere, mens Dorthe, der er direktør her i kulturcenteret og playmaker på holdet, er i gang med at sætte en medbragt højttaler i sving, så soundtracket til dagens opvarmning bliver et af tidens diskodrøn.

En broget flok

Det er en onsdag aften, og vi er til serie 1-håndbold i Skjern.

Dagens modstander fra Ringkøbing er dukket op, og det er ikke et helt normalt serie 1-hold, som gæsterne skal op mod i dag.

Skjern-kvinderne er nemlig en broget flok, som på tværs af generationer og professioner har fundet sammen i hallen.

Selvom jeg er den yngste, oplever jeg, at dem på 40 og 50 år er lige så unge af sind, som jeg er. Det er bare skæg og ballade

Stine Esmarch Thomsen

- Vi har det til fælles, at vi elsker håndbolden og alt det sociale, fortæller holdleder Anna Mette Norlyk.

Serie 1-dameholdet i Skjern emmer af mangfoldighed. Her er der plads til, at flere generationer mødes omkring det, de elsker. Nemlig håndbolden.
Serie 1-dameholdet i Skjern emmer af mangfoldighed. Her er der plads til, at flere generationer mødes omkring det, de elsker. Nemlig håndbolden. Foto: Mads Dissing / TV 2

Med sine 57 år er Hanne Holm alderspræsident på et hold med en gennemsnitsalder på omtrent 40 år. Hun er mor til tre børn, som selv har fået børn, og hun har spillet håndbold i længere tid, end flere af holdkammeraterne har levet. Alligevel nyder hun at høre om byture, tømmermænd, og hvad der ellers rører sig i unge menneskers liv.

- Jeg føler mig yngre sammen med de unge. Jeg nyder at være sammen med dem og passe på dem, og så oplever jeg også, at de er omsorgsfulde over for mig, siger Hanne Holm.

Unge af sind

I den anden ende af aldersspektret finder vi Stine Esmarch Thomsen, der er 24 år. På banen passer hun positionen som back, og i hverdagen er hun optaget af lærerstudiet. Men selvom hun tumler med andre problemer end medspillerne, er det ikke de midterste cifre i personnummeret, der afgør, om man har det sjovt sammen eller ej.

- Jeg mærker hverken på banen eller i omklædningsrummet, at jeg er ældre end de andre. Vi har en god dynamik og klinger godt sammen på holdet. Selvom jeg er den yngste, oplever jeg, at dem på 40 og 50 år er lige så unge af sind, som jeg er. Det er bare skæg og ballade, siger Stine Esmarch Thomsen.

Resultatet er det vigtigste for dameholdet. Herefter kommer sammenholdet og hyggen.
Resultatet er det vigtigste for dameholdet. Herefter kommer sammenholdet og hyggen. Foto: Mads Dissing / TV 2

Kampen mod Ringkøbing er indledningsvis en relativt tæt affære, men Skjern, der hører til i den øvre halvdel, får langsomt overtaget, og det er vigtigt - selv for et hold, der kalder sig “De Sociale Damer”.

- Når vi spiller, så spiller vi for at vinde. Men det primære er det sociale og festerne. Vi har afslutningsfester, julefrokoster og 'tredje halvleg', hvor vi får en sodavand og en øl og snakker om alt muligt andet end håndbold, siger holdleder Anna Mette Norlyk.

Vil helst ikke rykke op

Holdet rykkede tidligere op to år i træk. Pludselig befandt Skjern-damerne sig i jyllandsserien, og det var mere end et hold, der ikke træner, men kun spiller kampe, kunne klare. Heldigvis er man siden da kommet ned på et mere passende niveau i serie 1.

Med sammenlagt 31 børn og to børnebørn er det ikke tid, der er mest af for spillerne på holdet, og derfor prioriterer de da også kampene højest og har fravalgt træning.

- Det er sådan, at man ikke behøver at ofre en masse tid på det. Når man er her, så har vi det hyggeligt og sjovt. Og vi klarer os godt uden træning, så det er ikke nødvendigt. Vi vil ikke rykke op, for så skal vi til at køre alt for langt, afslører Anna Mette Norlyk med et smil.

I håndboldhallen i Skjern kan hun med stor tilfredshed se Skjern trække sig ud af opgøret med en sejr på 20-16.

Dermed holder holdet fast i rækkens andenplads. Og efter en sejr smager både øl og sodavand lidt bedre i 'tredje halvleg', der venter efter kampen i det nærliggende bowlingcenter.