Trine Nielsen Q&A: Sådan kommer dansk kvindehåndbold tilbage i verdenstoppen

Håndboldekspert Trine Nielsen følger hver uge op på de spørgsmål fra Facebook, der ikke nåede at blive besvaret i studiet.

Det er rigtig mange af jer seere og brugere, der i hver uge skriver ind med spørgsmål under kampene i kvindeligaen. Først og fremmest mange tak for dem.

Det er dog ikke dem alle, som vi når at svare på i studiet, og derfor samler jeg hver uge op på de spørgsmål, som vi ikke nåede at komme omkring. Så husk endelig at skrive. Det er som altid på vores facebookside TV 2 Håndbold.

Hvis du sidder med et ubesvaret spørgsmål, så kig svarerne fra sidste omgang Q&A. 

Herunder svarer jeg på spørgsmålene, der blev stillet i forbindelse med påskens kampe.

VHK-FCM D. 29/3-2018

Thomas Grenberg: Kan du som tidligere Ikast-spiller beskrive, hvordan man mærker, at det er et lokal/ærkerival opgør? Og forbereder man sig anderledes til den slags kampe?

SVAR: Jeg synes ikke, man forbereder sig anderledes, men jeg kan huske, at når vi skulle møde Viborg, var der altid lidt ekstra kriller i maven op til kampen – og jeg kan også huske, at de gange, hvor det lykkedes os at slå dem, var det ekstra sjovt. Nok mest fordi vi mødte dem så mange gange og vidste, at kunne vi slå dem, så kunne vi slå alle.

Per Mortensen: Er det ikke tre meter væk fra skytten, man skal være ved straffekast?

SVAR: Jo, tre meter er korrekt, både på straffekast, frikast og opgiverkast.

Lisse Lotte Andersen: Er Mathilde Bjerregaard ovre sine skader?

SVAR: Mathilde Bjerregaard virker til at være fit for fight igen efter nogle grimme skader omkring knæet. Spilletiden på stregen er jeg ikke i tvivl om, at hun er glad for, selvom det ikke er hendes foretrukne plads – men det er jo også et udtryk for, at FCM er hårdt ramt af to graviditeter og en skade på den position.

Peter Nielsen: Line Uno spiller jo godt - men er hun for svingende til en fast plads på landsholdet?​

Jeg synes du har helt ret - Uno spiller godt (og spillede rigtig godt i kampen mod FCM), men udfaldene har været lidt for store. Desuden må vi jo også sige, at vi har flere af hendes type. Sofie Bæk Andersen, Kristina Kristiansen, Nadia Offendal og Mia Rej.

Lone Jørgensen: Er det også din opfattelse, at Rikke Poulsens bundniveau er for lavt?

SVAR: Jeg synes, Rikke Poulsen er vendt rigtig stærkt tilbage med rigtig mange flotte kampe for VHK, men du har ret i, at der har været kampe, hvor hun er faldet helt ud. Det tilskriver jeg, at det er hendes første sæson tilbage efter graviditet – for jeg synes faktisk, det var hendes stabilt høje niveau, der var hendes styrke før hendes pause fra håndbolden.

Anettte Lindegaard: Har du en idé om hvorfor, at Ann-Grethe Nørgaard er faldet så meget i niveau, hun plejer at spille bedre?

SVAR: Vi kan hurtigt blive enige om, at AG ikke spillede sin bedste kamp mod FCM – langt fra faktisk. Men jeg synes ikke, hun er faldet generelt. Hvis man ser bort fra kampen i torsdags og sidste kamp mod Randers, så synes jeg faktisk hun har spillet ret fint. Specielt i starten af året lavede hun et hav af mål for de grønne, så jeg ser det mere som to sløje kampe fremfor et generelt fald i niveau fra hendes side.

Kenneth Nicklas Moretti: Mangler Viborg ikke en bedre og mere robust højreback for at kunne nå længere?

SVAR: Højre back har klart været et problem for VHK – ja, faktisk hele højresiden de sidste par sæsoner. Jeg tror også, det er derfor, klubben var meget tidligt ude for at sikre sig nogle spændende spillere og store talenter til netop den side af banen (Moa Høgdahl, Stine Andersen og Pauline Bøgelund kommer til næste sæson).

Mikkel Warming: Hvem tror du, Midtjylland vælger som anfører næste sæson?

SVAR: Godt spørgsmål – og jeg må være dig svar skyldig. Der er meget stor forskel på, hvad træner, spiller og klub forbinder med erhvervet som anfører – teknisk set behøver der ikke være en anfører, det begreb blev afskaffet for flere år siden, da opgaven primært bestod i at trække lod op til kampen. Det kan alle omkring holdet gøre i dag, så der SKAL ikke være en anfører på holdet længere. Mange klubber/hold vælger dog at udnævne en spiller som bindeled mellem spillere og trænere/klub. Men hvem det eventuelt bliver i FCM, må tiden vise

Ida Kristine Hansen: Har Rikke Poulsen mulighed for at komme tilbage på landsholdet?

SVAR: Det tror jeg på, hun har mulighed for – om end konkurrencen er meget stor.

Kurt Kjær Pedersen: Burde to minutter for forkert udskiftning ikke vende spillet?

SVAR: Ikke i det tilfælde her, da bolden var ude af spil (indkast). Var tiden blevet stoppet, mens FCM havde bolden, og den havde været i spil, har du helt ret, så skulle bolden have været på VHKs hænder efterfølgende.

NFH-RHK d. 31/3-2018

Gert Leth: I dag kunne man se forskellen mellem danske og internationale dommere. Sara Iversen fik tre udvisninger for noget, som ikke var halvt så hårdt som de aktioner hun og andre havde i kvalifikationskampen mod Tjekkiet. Er det de samme regler der dømmes efter?

SVAR: Det er helt samme regelsæt, der spilles efter, men det er op til den enkelte dommer at tolke på det og derved fastsætte en linje for kampen. Så derfor vil der være forskel fra kamp til kamp. Du har ret, det er ikke altid lige let at vide som spiller, hvad man må, men jeg synes faktisk normalt, at man i løbet af de første 15-20 min fornemmer, hvad dommerne tillader i kampene.

Rasmus Påskesen: Niels Agesen har tidligere skabt succes i NFH. Hvordan kan det være, at det ikke er lykkedes på samme måde i Randers?

SVAR: Jeg tror, Agesen lige så stille er ved at forme den trup, han gerne vil arbejde med fremover – der sker store udskiftninger i Randers til den kommende sæson, og jeg tror, det får stor betydning, at Agensen selv har håndplukket de kommende spillere, så de passer ind i hans spilfilosofi.

Simon Liebman Laursen: Hvornår ser du et dansk hold spille med om Champions League guldet igen?

SVAR: Jeg tror, der kommer til at gå lidt tid – men forhåbentlig kommer dansk damehåndbold helt tilbage i toppen igen. Selvom det ikke er specielt romantisk, så er det økonomien, der kommer til at afgøre det. Grundet den tætte danske liga vil det kræve en meget bred trup at toppe i begge turneringer, og en bred trup med højt niveau kræver stor økonomi. Der er Danmark pt. et pænt stykke bag de østeuropæiske klubber.

Andreas Suckow: Hvordan tror du det kommer til at gå med Sarah Iversen i Ikast?

SVAR: Jeg tror, det nok skal blive en succes. For det første mangler FCM en stregspiller rigtig meget lige i øjeblikket, og for det andet ser jeg Sarah som en stregspiller, der er på vej frem. Jeg synes, hun har udviklet sig rigtig meget de sidste par år.

OHC-VHK d. 1/4 - 2018

Kim Mølgaard Thygesen: Det var et problem ved sidste slutrunde, at Danmark ikke kørte så mange kontra. Er det ikke en tendens i dansk kvindehåndbold for tiden?

SVAR: Det mener jeg ikke. Tværtimod synes jeg faktisk, at den danske dameliga spilles i et meget hurtigt tempo – og det gælder både mht. første- og andenbølgekontraen.

Kjeld Hovmann: Utilfredse trænere henvender sig ofte til kampinspektøren. Har han nogen mulighed for at blande sig direkte eller indirekte mod/med dommerne.

SVAR: Kampens observatør, der sidder ved dommerbordet, har kontakt til dommerne via headset og kan snakke med dem løbende – det er dog ikke deres opgave at hjælpe dem med at dømme, men derimod bl.a. at være opmærksomme på udskiftningsområdet.

Arne Gjørup Rasmussen: Forklar venligst kort, hvad Mette Tranborg kan bidrage med på klub- og landshold?

SVAR: Tranborg er et virkelig stort talent, der udover nogle virkelig stærke boldfærdigheder også besidder en virkelig flot fysik, som gør det muligt for hende at nå virkelig langt. I min bog er hun tæt på at have hele pakken til at kunne udvikle sig til en spiller fra den øverste hylde.

Henrik Skibsted: Er Allan Heine fortsat den rigtige træner for Viborg?

SVAR: Jeg synes, Allan gør et rigtig flot stykke arbejde – det er ikke uden betydning, at han har været uden Line Haugsted i så lang en periode. Desuden er VHK i gang med en genopbygning med unge spillere på bærende positioner, og den opgave synes jeg faktisk, Allan håndterer fint.

Mathias Ahlburg: Er Trine Østergaard førstevalg på landsholdet, når hun ikke spiller meget i Odense?

SVAR: Det er jeg overbevist om, at hun er. Østergaard er stadig god, når hun kommer ind, og så tror jeg faktisk, det kan være med til at forlænge hendes karriere, at hun ikke skal spille fuld tid i alle kampene – desuden er konkurrence altid godt.

Anette Lindegaard: Skulle Odenses anden-målmand ikke finde en anden klub, hvor hun fik mere spilletid, når nu hun er så dygtig som hun er?

SVAR: Jeg tænker, at begge Odenses målmænd skal blive i klubben. Man kan sagtens holde gang i to keepere på én gang. I denne kamp var det Sando, der stod godt, næste gang kan det være Reinhardt. – og som skrevet ovenfor: konkurrence er godt.

Simon Liebmann Laursen: Hvis Odense skulle forstærke sig, hvilken position skulle det så være og hvem kunne det være?

SVAR: Selvom det måske lyder underligt, så synes jeg faktisk, det er på venstre back. Så har man en spiller til at supplere Stine Jørgensen, der skal bære meget på den position.