Vi ser ham ikke i kamp, men Carsten Oldengaards råd er med på banen, når Line Jørgensen spiller

I samarbejde med Santander Consumer Bank

Håndboldspilleren Line Jørgensen havde svært ved at få det til at fungere, da hun kom tilbage fra en langvarig skade. En mentaltræner var løsningen.

- Jeg synes, at den evaluering, du har lavet på forsvarsdelen efter kampen, er i den lavere ende. Hvordan kan det være?

Spørgsmålet kommer fra Carsten Oldengaard og er rettet mod håndboldlandsholdsspilleren Line Jørgensen. De står sammen på halgulvet i Ceres Arena i Aarhus. Om lidt skal landsholdet træne, men der er lige tid til en kort snak, før resten af holdet dukker op.

- Det er nok fordi, at jeg kommer til at tænke for meget over, hvornår jeg skal gå frem, i stedet for at gøre, som jeg gør derhjemme, lyder svaret fra 28-årige Line Jørgensen.

- Kan du selv høre det? Så er vi tilbage i temaet igen. Du skal blive i dine ressourcer. Gør det, du er god til, siger Carsten Oldengaard.

Carsten Oldengaard

Født: 1973.

Uddannet: Fysioterapeut med mere end 25 års erfaring som træner og sportskonsulent og startede i 2008 mentaltræningsvirksomheden Oldengaard.dk.

Erfaringer: Har blandt andre arbejdet med Viktor Axelsen, Pernille Harder, Michelle Vesterby, Line Jørgensen.

Lang skadespause

Efter næsten et helt år med skader vendte den danske landsholdsback med fast ansættelse i den rumænske storklub CSM Bucuresti i efteråret tilbage til håndboldbanen.

Under den lange pause fra spillet havde hun god tid. Rigtig god tid. En del af den tid blev brugt på at se masser af håndboldkampe, og da hun endelig fik styr på blandt andet en drilsk håndskade, kom hun tilbage med masser af idéer og masser af energi.

- Jeg ville så mange ting, da jeg kom tilbage, men det var svært at finde niveauet. Jeg prøvede en masse ting, men der var ikke noget, der fungerede, fortæller Line Jørgensen.

Det er her, at Carsten Oldengaard kommer ind i billedet. Han er mentaltræner for en række atleter og har med stor succes arbejdet med blandt andre badmintonspilleren Viktor Axelsen og fodboldspilleren Pernille Harder.

Line Jørgensen

Født: 1989.

Position: Højre back.

Klubkarriere: Hvidovre, BK Ydun, GOG, FCM Håndbold, CSM Bucuresti.

Landskampe for Danmark: 147 landskampe og 351 mål.

En del af et team

Den succes var kommet Line Jørgensen for øre, og derfor indledte hun et samarbejde med Carsten Oldengaard, der skulle hjælpe hende med at få styr på tankerne og i sidste ende bringe håndboldprofilen op på et højere niveau.

- Line har et helt team af trænere omkring sig på klubhold og landshold. Der er jeg blevet et supplement, og det er min opgave gennem samtaler, observationer og evalueringer at sørge for, at hendes kompetencer kommer til at spille sammen med holdets kompetencer, siger mentaltræneren.

Lifeskills på dagsordenen

Når det kommer til arbejdet med Line Jørgensen, så ligger hovedfokus dels på det, som han kalder lifeskills, der handler mere generelt om livet som atlet i en rumænsk håndboldklub, hvor kulturen er helt anderledes end i Danmark, og dels på at gøre Line Jørgensen i stand til at bruge sine mentale færdigheder i træning og kamp.

Aktuelt har Line Jørgensen fokus på at forbedre to områder af sit spil. To områder, som hun selv har valgt.

Hun vil gerne blive bedre til at finde den rigtige højde i forsvaret og det rette spændingsniveau, og hun vil gerne blive bedre til at holde tempo i angrebsspillet.

Det bliver netop en væsentlig del af den samtale, som de to gennemfører efter dagens træning. Her hiver Carsten Oldengaard to store stakke af papirer frem fra tasken, og det er udskrifter af de mange evalueringer af egen indsats, som Line Jørgensen skal sende til sin mentaltræner efter en gennemført træning i CSM Bucuresti.

- Jeg er ikke håndboldfaglig, men det er min opgave at støtte hende i at holde sin opmærksomhed inden for de afgrænsede områder. Indtil hun kan det igen og igen. På højt niveau, fortæller Carsten Oldengaard.

Forventningsafstemning

En væsentlig del af hans arbejde med Line Jørgensen har også handlet om at få hendes forventninger til sig selv afstemt. Ikke mindst i forbindelse med VM i december. Som tidligere profil og anfører på landsholdet kan det være svært pludselig at acceptere en bænkeplads blandt landstræner Klavs Bruuns Jørgensens udvalgte.

Det er mentaltrænerens fornemmeste opgave at skubbe Line Jørgensens syn på sig selv og hendes håndboldspil i en mere positiv og konstruktiv retning. For hun har mange gode idéer, mener han.
Det er mentaltrænerens fornemmeste opgave at skubbe Line Jørgensens syn på sig selv og hendes håndboldspil i en mere positiv og konstruktiv retning. For hun har mange gode idéer, mener han. Foto: Mads Dissing / TV 2

- Dem, der har det mest realistiske billede af egen situation, er dem, der har størst mulighed for at få forløst potentialet. Forventningsafstemning er virkelig vigtigt, så man undgår den forvrængning, der kan forekomme, siger Carsten Oldengaard.

Et andet mindset

Og samtalerne om landsholdet har betydet meget for Line Jørgensen, der mod Tjekkiet i slutningen af marts spillede sin landskamp nummer 147.

- Jeg vidste godt, at jeg gik ind til et VM, hvor jeg ikke skulle spille ret meget. Men i stedet for at sidde ude og være slukøret, så kom jeg i stedet med et mindset, hvor det handlede om at kunne gå ind fra bænken og præstere, siger hun.

I det hele taget handler det for Carsten Oldengaard også meget om at ændre Line Jørgensens mindset og syn på sig selv.

I mentaltrænerens optik har hun et “klogt håndboldhoved”, men i stedet for at gå og gemme på alle de gode idéer og tanker, så forsøger Carsten Oldengaard at få Line Jørgensen til at træde frem.

- Det kræver meget af mig at få mig til at sige, at jeg har et klogt håndboldhoved. Det har jeg ikke lyst til at skilte med. Jeg har altid bare haft mest lyst til at være Line, der spiller håndbold. Men Carsten har hjulpet mig til at komme ud med mere og bruge mig selv mere, fortæller hun.

Trænerfyring og nye muligheder

Det bliver formentlig også nødvendigt i den kommende tid på klubholdet i CSM Bucuresti, hvor den hidtidige træner, Helle Thomsen, for nylig blev fyret, og Line Jørgensen og resten af truppen har nu alle en opgave i at gøre sig bemærket hos afløseren.

Det er netop også noget af det, som Carsten Oldengaard gerne vil vende under dagens samtale.

- Det er helt naturligt, at vi også taler om det, og hvordan hun oplever det skifte. Man har som spiller været igennem noget med én træner, og så kommer der en ny, og det giver nye muligheder. Jeg skal forsøge at anspore Line til at se de muligheder, siger han.

I det hele taget blander Carsten Oldengaard sig i det meste - også det, der foregår uden for banen. Der skal være styr på det hele, hvis en atlet skal præstere optimalt.

- Jeg synes, at det virker. Jeg kan mærke en stor forskel, før og efter at jeg startede med Carsten. Nu er det hele sat i struktur, og jeg har mine fokuspunkter. Så må resten komme senere, siger Line Jørgensen.