Vores træner

Torsten Laen takker af – Lukas Jørgensen tager over

Annoncørbetalt indhold: Tidligere landsholdsspiller Torsten Laen lukker ned for karrieren, når sæsonen slutter. Men først skal stafetten overdrages.

- Når man er på vej ud af karrieren, så handler det om at finde ud af, om man skal smides af toget, eller om man selv står af. Jeg har forsøgt at finde et godt tidspunkt til det sidste og siger tak for denne gang og god tur til de andre.

Ordene kommer fra Torsten Laen, 38 år, stregspiller, eks-landsholdsspiller og lige om lidt forhenværende håndboldspiller.

En godt 20 år lang karriere slutter med udgangen af denne sæson for den to meter lange fynbo, hvis evner med den harpiksfedtede bold og iver efter at være med skaffede ham flere eftertragtede håndboldjob.

Han har været forbi spanske Ciudad Real, tyske Füchse Berlin, KIF Kolding København og altså fynske GOG, hvor det hele for alvor begyndte, og det hele snart slutter.

Nye rejsende står på

Det er næppe tilfældigt, at Torsten Laen trækker en togmetafor op af sprogskuffen, når han skal sætte ord på sin beslutning. Han ved, at næste stop for ham er en endestation, men toget kører videre mod næste perron. Blot med nye passagerer.

En af dem er 19-årige Lukas Jørgensen. Han har netop skrevet en 2-årig kontrakt med GOG og er et godt bud på en fremtidig fynsk stregprofil.

Med erfaring fra ungdomslandsholdet og masser af muskelvæv, som det kræves af en moderne håndboldstreg.

Erfaringen gives videre

De to har sat hinanden stævne en eftermiddag i GOG’s sydfynske håndboldmekka i Gudmehallerne. Hensigten er, at Torsten Laen kan give nogle af sine mange erfaringer fra livet som håndboldspiller videre til næste generation.

For der er virkelig noget at give videre af fra 20 år i international tophåndbold. Det kan man opleve i videoen herunder.

Den snart forhenværende landsholdsspiller Torsten Laen giver tips og tricks til den nyankomne GOG-spiller Lukas Jørgensen. Video: TV 2 Branded Content

Mens de to GOG-spillere bevæger sig fra omklædningsrum til styrketræningslokale videre til resultattavlen, der er fyldt med GOG-triumfer og navne på klubbens mange landsholdsspillere gennem tiden, og endelig ind i arenaen, flyder rådene og fortællingerne fra den erfarne håndboldspillers mund.

Nogle af dem kan Lukas Jørgensen sikkert bruge, nogle kan han ikke.

Under alle omstændigheder fornemmer man tydeligt Torsten Laens glæde ved at have levet livet som professionel sportsmand.

- Det har været en kæmpe gave, og det handler ikke kun om de titler, som jeg har været med til at vinde, men også om mig selv, Torsten, der har udviklet sig helt sindssygt meget i de her 20 år, fortæller han.

Lukas Jørgensen og Torsten Laen ved bænken.

Legen blev et reelt arbejde

I første omgang handlede det om at komme til at leve af at spille det spil og dyrke den hobby, som han begyndte på, da han bare var en lille knægt med rødderne solidt plantet på Fyn.

- Det vilde i det har været, at det var muligt for mig at udvikle det til en levevej. Det blev et reelt arbejde undervejs. Det skal også ses i sammenhæng med, at jeg var en usikker dreng, der ikke troede, at jeg nogensinde skulle flytte fra Fyn. Men håndbold gav mig et udlandseventyr, jeg lærte andre kulturer og sprog at kende og har fået et netværk i hele Europa, siger Torsten Laen og fortsætter:

- Samtidig har jeg stået med et enormt ansvar og pres i de store kampe. Og mærket glæden, når man også præsterer under maksimalt pres. Det tager jeg med videre i mit civile job og mit civile liv efterfølgende, fortæller Torsten Laen, der har planer om at optrappe konsulentjobbet, hvor han arbejder med blandt andet lederudvikling, når håndboldtiden slutter.

De har begge øjnene rettet mod banen, men den ene kigger frem, og den anden kigger tilbage.

DM-guld som 19-årig

Hans professionelle karriere begyndte i GOG, hvor det blev til det første DM-guld allerede i 1999. Siden fulgte fire danske mesterskaber, to spanske mesterskaber og to Champions League-trofæer.

Laens kaste-gribe-evner rakte også til 152 kampe på det danske landshold, hvor han over seks slutrunder lavede 257 mål og var medvirkende til, at holdet i 2002 og 2004 høstede EM-bronzemedaljer.

Men sjovt nok er det ikke kampene og adrenalinen, som Torsten Laen kommer til at savne mest, når det lige om lidt er slut. Faktisk er det noget langt mere jordnært, som man kan høre ham fortælle om i dette klip.

Torsten Laen kommer ikke til at savne adrenalinen på banen, men han vil savne sammenholdet og fællesskabet. Video: TV 2 Branded Content

Hvor er det, man spiller?

Når Torsten Laen har kunnet holde kroppen og motivationen kørende i elitesport i så mange år, så skyldes det ikke bare gode gener og en høj grad af disciplin, når det kommer til den daglige træning og vedligeholdelse af kroppen.

Torsten Laen

Født: 26. november 1979 (38 år) i Odense.

Position: Stregspiller.

Klubber som professionel: GOG, Ciudad Real, Füchse Berlin og KIF Kolding København.

Landshold: 152 kampe for Danmark, 257 mål.

Største triumfer: Fem gange DM-guld, to spanske mesterskaber, to gange Champions League-mester og to gange EM-bronze.

Der ligger også et stort mentalt arbejde bag, for jobbet som tophåndboldspiller er ikke altid en munter forestilling. Der er svære tider, og så handler det om at huske på, hvorfor man egentlig gør det, man gør.

- Man skal hele tiden holde sig for øje; hvad er det, der gør, at det stadigvæk er sjovt? Og hvordan kan man holde fast i den glæde i 20 år og stadig glæde sig til at komme til træning? Måske er det, fordi der er fodbold til opvarmning. Måske kan man motivere sig selv ved at sige, at hvis jeg træner godt i dag, så er der større chance for at vinde på søndag. Det er de overvejelser, som man hele tiden skal tage med, ellers bliver det et surt slid, og hvem gider have det hver dag, spørger Torsten Laen retorisk.

Høje forventninger

Det er også et af de råd, som han giver videre til 19-årige Lukas Jørgensen under dagens træf i Gudmehallerne.

Med en 2-årig kontrakt og indlemmelse i ligatruppen i GOG er han godt på vej, og han følger i slipstrømmen på en række af store navne, der er vokset op med håndbolden på Sydfyn og siden rykkede ind på den store scene.

Og det unge, men fysisk robuste stregtalent har høje forventninger til det liv, der venter forude. Det kan man høre ham fortælle i dette klip.

Lukas Jørgensen mener, at han må vise sit værd som GOG-spiller, og det forhåbentlig gør, at han kan løfte pokalen om nogle år. Video: TV 2 Branded Content

Ved siden af træningerne i GOG har han en fast plads på det danske U21-landshold, og så går han til daglig på Oure Kost Gymnasium, hvor der også står håndbold på skoleskemaet.

- Jeg tænker egentlig ikke, at det, at jeg har skrevet kontrakt, ændrer en hel masse, eller at jeg ser anderledes på mine karrieremuligheder. Det ændrer ikke noget, at jeg får løn for at spille. Det er stadig det sociale, der trækker mig, og det skal være glæden ved håndbolden og ikke pengene, der gør forskellen, siger han.

Måske har han allerede lært noget af sin snart pensionerede holdkammerat.

Sponsoreret indhold

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med en virksomhed eller organisation. Indhold af denne slags er markeret som 'Sponsoreret indhold', ligesom det fremgår, hvem indholdet er sponsoreret af.

Sponsoreret indhold produceres af den selvstændige afdeling TV 2 Branded Content uafhængigt af TV 2s øvrige redaktioner.