Håndbold

Nøddesbos skifte hjem til Danmark fik konsekvenser

I dokumentaren 'Jesper Nøddesbo - en stjerne vender hjem' har TV 2 SPORT fulgt den danske stjernes første år i Danmark efter ti sæsoner i Barcelona.

Efter en hel nat på de europæiske motorveje fra Spanien til Danmark står familien Nøddesbo samlet på Borgerservice.

Her skal de skrive sig ind i det danske system, inden Jesper Nøddesbo senere samme dag skal underskrive en treårig kontrakt med ligaklubben Bjerringbro-Silkeborg.

Jeg blev sådan lidt ramt af det og tænkte ’går det dårligt? Gør jeg det dårligt? Gør jeg ikke det, jeg skal?

Jesper Nøddesbo

En underskrift, der samtidig betyder farvel til det liv, familien har kendt til de sidste ti år – en hverdag i storbyen Barcelona, hvor døtrene Vida og Luna er født og opvokset, hvor konen Rikke har startet sin egen virksomhed, og hvor Jesper Nøddesbo har vundet nogle af de største titler, der findes i håndbold.

- Jeg er dansker, men lige nu er Barcelona stadig så tæt på, og har været så meget inden under huden på mig, at det stadigvæk er det, som er hjem for mig lige nu. Og hvornår det ændrer sig, er lidt svært at spå om, fortæller Jesper Nøddesbo, mens hustruen supplerer.

- Jeg er bekymret for, om vi får sindssygt travlt. Jeg synes, at alle vi kender i Danmark har voldsomt travlt. Vi er vant til at have en hverdag, hvor vi har rigtig meget tid sammen. Jeg tror ikke, der bliver helt så meget tid i Danmark.

Jesper Nøddesbo underskrev i sommeren 2017 en 3-årig kontrakt med BSV. Efter ti år i Barcelona vendte han og familien tilbage til Danmark. Video: Anne Brandbjerg

Pres blev forvandlet til usikkerhed

Siden skiftet til det midtjyske er familien faldet godt til, men frygten for en anderledes og travl hverdag skulle vise sig at holde stik.

For når man hedder Jesper Nøddesbo og vender tilbage til Danmark, følger der et enormt pres, som ikke eksisterede på samme måde i Barcelona, hvor byens fodboldspillere stjal det meste af opmærksomheden.

Og det gjorde stregspilleren usikker på sig selv.

- Jeg kan måske bedst forklare det ved, at jeg var til et bryllup i en weekend, hvor en af de ældre gæster tiltalte mig ’Kong’ Nøddesbo, fordi det har stået i Midtjyllands Avis. På banen kan jeg yde mit maksimale, men nu var jeg ikke sikker på, at mit maksimale nødvendigvis var godt nok. Altså der skulle lige forventningsafstemmes i forhold til, hvad det er, vi er ude i her.

Særligt i starten tog det eksterne pres og den massive interesse en del på stregspilleren kræfter, og det fik fysiske konsekvenser.

- Jeg fik store smerter i hovedet. Smerter ind i tænderne i den ene side af hovedet, og jeg var både forbi en øre-næse-halslæge og en tandlæge, men der var ikke rigtig noget at komme efter. Så besøgte jeg en kiropraktor, der fik løsnet nogle muskler i nakken og i halsen.

Ifølge klubbens fysioterapeuter kunne symptomerne skyldes en alt for travl hverdag, og Nøddesbo valgte derfor at ansætte en kommerciel manager.

Den er svær at holde fast i - den her tanke om at stoppe 100 procent

Jesper Nøddesbo

Men følelsen af usikkerhed har den danske stjerne altid har haft med sig, men den fik nyt liv efter hjemkomsten til Danmark.

- Jeg nyder virkelig at være tilbage i Danmark nu. Jeg nyder at spille håndbold, og jeg nyder det med en helt anden ro, end jeg har gjort i flere år. Men jeg bliver også hele tiden ramt af, om det kan blive for roligt. Om det veksler til noget magelighed.

- Jeg snakkede med en af mine kammerater fra Spanien, som sagde ’ Jesper, du trækker ingen store overskrifter? Hvordan går det rent håndboldmæssigt?’ Og der kunne jeg godt mærke, jeg blev sådan lidt ramt af det og tænkte ’går det dårligt? Gør jeg det dårligt? Gør jeg ikke det, jeg skal?’

- En del af min historie er den her usikkerhed, men det er også det, der har været med til at drive mig langt. Det er en del af min personlighed, men det har også været en svært, hvis det er den, du ligesom bruger en gang imellem. At det er den, der kan få overtaget nogle gange, fortæller han. 

Svært at tænke på karrierestop 

Nøddesbos kontrakt med BSV er efter planen karrierens sidste, og tankerne om et liv efter håndbolden har i første omgang fået den 37-årige spiller til at starte på en uddannelse som coach.

- På mine gode dage ser jeg mig selv som utrolig privilegeret over, at jeg har tre år til at forme resten af mit liv, eller i hvert fald starten af det, og på mine dårlige dage kan det virke uoverskueligt og en lille smule skræmmende at skulle fralægge mig noget, jeg har så stor glæde ved og passion for.

For selvom usikkerheden til tider har fyldt meget, ligger trygheden samtidig også i den sport - den verden - han kender bedst.

Og her var det en stor mundfuld, da den rutinerede stregspiller både lage låg på ti år i Barcelona, men samtidig også stoppede på landsholdet sidste sommer. 

- Det har været svært for mig at slippe det, men jeg tror også, at når man med alderen nærmer sig det her karrierestop, er der store epoker, man ligesom lukker ned, og nogle af tingene har været sværere at lukke ned, fordi de har betydet så meget for mig.

- Der har landsholdet nok fået lov til at hænge lidt, og egentlig kunne det måske være meget fedt at få sagt ordentligt farvel, fortæller Nøddesbo. 

I øjeblikket går tankerne dog på at afslutte denne sæson i BSV, og Nøddesbos første år tilbage i Danmark kan stadig nå at kulminere med en DM-titel.

- Det har været et spændende år. Det har faktisk været sjovt at skifte hold efter ti år samme sted. Jeg synes langsomt, vi har fået bygget på hen over året, og jeg er spændt på, hvor vi ender efter det her slutspil.

- Jeg synes, det har været et godt år.

- Det er det ukendte, jeg til tider kan blive bange for, men på den anden side er det også spændende og inspirerende.

Se ’Jesper Nøddesbo – en stjerne vender hjem’ søndag klokken 13.20 på TV 2.