Håndbold

TM Tønder anker konkurssag til højeste instans i Danmark

Håndboldklubben TM Tønder er utilfreds med afvisningen af klubbens appel til Dansk Håndbold Forbund. Nu blandes DIF ind i sagen.

TM Tønder – klubben der nægter at rykke ned.

Trods en sidsteplads i grundspillet, og dermed direkte nedrykning fra landets bedste række, kæmper klubben en indædt kamp for at blive i 888 Ligaen. Klubben mener nemlig, at man efter HC Midtjyllands konkurs burde have lov til at blive i ligaen, fordi Midtjylland så skulle overtage den direkte nedrykning.

I et forsøg på overlevelse har TM Tønder derfor anket afvisningen om overlevelse fra Dansk Håndbold Forbunds (DHF) appeludvalg til den højeste instans i dansk idræt, Danmarks Idrætsforbund (DIF).

- Vi håber, at juristerne endelig finder ud af, at der er begået en fejl af Dansk Håndbold Forbunds administration. Og at vi har ret i vores påstand om, at vi får en kamp mod Lemvig om den ledige plads i ligaen, siger bestyrelsesformand i TM Tønder Robert Okholm til TV 2 SPORT. 

Han og TM Tønder er af den opfattelse, at sagen er blevet behandlet efter DHF's ligareglement - og at den i stedet bør behandles efter håndboldforbundets insolvensreglement. Han savner derfor, at DHF's bestyrelse er blevet hørt. 

En sæson i tre faser

I den afgørelse, som TM Tønder nu har sendt videre til den højeste instans i dansk idræt, lagde DHF's appeludvalg vægt på, at grundspillet var færdigspillet, inden HC Midtjylland gik konkurs. Grundspillet og slutspillet bliver i DHF anset som to forskellige faser af turneringen, og da HC Midtjylland først gik konkurs i slutspillet, får det ikke indflydelse på resultaterne i grundspillet, lyder det blandt andet i afgørelsen. Hvis HC Midtjylland var gået konkurs inden grundspillets afslutning, havde situationen været en anden. 

Ligaens tre faser

Ifølge ligareglementets § 31 stk. 2 er turneringen delt op i tre faser: 

  1. Første fase er grundspillet, hvor alle møder alle i en ude- og en hjemmekamp (dobbeltturnering, som
    begynder i efteråret og slutter i foråret indenfor én turneringssæson).
  2. Anden fase er slutspillet, ligakvalifikationsspil eller op/nedspil til 1. division
  3. Tredje fase er semifinaler, DM-finaler, bronzekamp samt kampe om kvalifikation til Håndboldligaen og 1. Division.

Kilde: DHF

- I den fase hvor kvalifikationsspillet afvikles – og HC Midtjylland går konkurs, kræver vi, at vi overtager deres plads, således vi får en kvalifikationskamp mod af vinderen kampen mellem Lemvig og Randers, siger Robert Okholm.

På det tidspunkt er I vel allerede rykket ned via 14.-pladsen?

- Det har sådan set ingen betydning, at vi er rykket ned. Insolvensreglementet siger ganske klart, at turneringen løber indtil den 31. juni. Den er ikke afsluttet, før sidste kamp er spillet. Derfor fastholder vi, at kvalifikationsspillet er i gang – og at da HC Midtjylland erklærer sig konkurs er turneringen ikke færdig. Derfor fastholder vi, at vi har ret til at overtage HC Midtjyllands plads og få en kvalifikationskamp mod Lemvig og Randers.

Insolvensreglementet siger dog, at turneringen strækker sig til den 30. juni - og understreger desuden, at turneringen er delt op i tre forskellige faser. Det var netop de tre faser, DHF henviste til, da TM Tønders appel blev afvist både første og anden gang.

Faser lukkes inden sæsonafslutningen

Ligareglementets § 31 stk. 3 beskriver, at ligaens tre faser lukkes for ændringer undervejs i sæsonen.

- En fase er udelukket for ændringer som følge af deltageres insolvens, holdudtrækning og lignende
når sidste kamp er afsluttet. Dog kan protestsager og lignende stadig ændre stillingen indtil disse sager er
færdigbehandlet.

Kilde: DHF

Skal man så ikke ind og lave alle resultater om, hvis det skal være lige for alle hold?

- Det skal Dansk Håndbold Forbund afgøre. Men det har vi intet ønske om.

- Afslutningsvis kan jeg kun sige, at vi mener helt klart, Dansk Håndbold Forbund har rod i deres reglementer. Det er årsagen til, vi er kommet ud i den situation her.

Er der ikke tale om, I ikke vil anerkende, at jeres rolle er udspillet, da HC Midtjylland går konkurs?

- Det er netop sagen, at da Midtjylland går konkurs, skal vi indtræde på deres plads. Hvis de ikke var gået konkurs, skulle de have haft en kamp mod vinderen af Lemvig – Randers.

Hvis tredje gang heller ikke bliver lykkens gang for TM Tønder, så har klubben mulighed for at tage sagen videre til den internationale sportsdomstol CAS.