Håndbold

Det regner med udvisninger i slutspillet: - En god ting, mener regelfortolker

Spillerne i den danske herreliga får markant flere udvisninger i slutspillet end i grundspillet. Det er faktisk kun en god ting, lyder det fra DHF.

Siden begyndelsen af april har pege- og langfingrene hos håndbolddommerne i landets bedste herrerække været markant mere fremme end tidligere på sæsonen.

For efter at grundspil er blevet til slutspil, er antallet af to minutters udvisninger steget markant.

Men det er faktisk en positiv ting, at flere spillere må gå den tunge gang ud mod bænken, siger Jørn Møller Nielsen, regelfortolker i Dansk Håndbold Forbund.  

- Det er jeg faktisk rigtig glad for. Jeg er glad for, at det er sådan, for det viser, at vi i princippet dømmer efter de samme spilleregler i grundspillet som i slutspillet, og derfor kommer der flere udvisninger fordi hårdheden og intensiteten stiger i slutspillet, siger han.

På TV 2 SPORT har vi set på antallet af to minutters udvisninger hos de fire hold der spillede sig i semifinalerne i denne sæson.

GOG, Skjern, Aalborg og BSV fik i grundspillets 26 kampe i snit 2,8 udvisninger pr. ligakamp. I de otte efterfølgende slutspilskampe de har spillet, er det tal markant højere.

Her har de fire hold i snit fået 4,15 udvisninger pr. kamp. En stigning på 46 procent.

- Jeg ser det som et sundhedstegn, at man ikke spiller med andre regler i slutspillet, end man gør i grundspillet. Man går ind og siger, at det dér er ulovligt, og det straffer vi på samme måde som i grundspillet, siger Jørn Møller Nielsen, som fremhæver to væsentlige grunde til, at dommerne oftere sender spillerne mod bænken, jo tættere sæsonen er på sin afslutning. 

Dels at der er meget mere på spil i kampene i slutspillet, og dels er der ofte flere tætte kampe end tidligere på sæsonen, siger regelfortolkeren.

- Når der er flere lige kampe, er der måske også lidt mere fight og nogle gange flere udvisninger, hvorimod du i en kamp med måske 10 eller 15 måls forskel vil se færre udvisninger, fordi at der bliver slappet mere af, siger Jørn Møller Nielsen.

Indtil nu har dommerbedømmeren været godt tilfreds med de dommerpræstationer, der er blevet leveret i slutspillet, men han er samtidig opmærksom på, at de to med fløjten hele tiden skal finde den rigtige linje i kampene. 

- Selvfølgelig kan der komme for mange udvisninger, og der kan også komme for få. For mange udvisninger i en kamp kan jo være udtryk for en dommerpræstation, der ikke helt rammer niveauet, og det er vi selvfølgelig ude for. Selvfølgelig er vi det. Omvendt kan for få udvisninger også være et udtryk for, at en dommerpræstation ikke rammer niveauet. Det har vi også i slutspillet, siger Jørn Møller Nielsen.

Næste gang dommerne igen kan få brug for V-tegnet, der signalere to minutters ufrivillig pause, er onsdag, hvor Skjern og GOG mødes i en tredje og afgørende semifinale.

Kampen vises på TV 2 SPORT fra klokken 20.