Håndbold

Dansk topdommer tvunget til stop: - Noget af det mest tåbelige

Dommer Per Olesen må modvilligt lade sig håndboldpensionere til sommer på grund af en aldersgrænse. Han har dog et lille håb endnu.

Med to Champions League-finaler samt 13 EM- og VM-slutrunder på cv'et har Per Olesen været en del af international tophåndbold længe.

Til hverdag styrer han slagets gang i den bedste danske dame- og herreliga, men den 21. juli fylder den rutinerede dommer 50 år, og det betyder, at han er tvunget til at lægge fløjten i gemmekassen.

Som elitedommer i håndbold er der ifølge det internationale og nationale reglement nemlig en aldersgrænse på 50 år. Det betyder, at Per Olesen på papiret er for gammel til at være dommer på højeste niveau – også selvom kvaliteterne forbliver de samme.

Og netop dét har mødt stor kritik i dansk håndbold.

- Uanset om man hedder Per, Poul, Hans eller Birgitte, skal man fortsætte, hvis man er blandt de bedste. Hvorfor pokker skal alder have en indflydelse? Det er noget af det mest tåbelige, jeg har hørt om. Det er ikke bare latterligt, det er diskriminerende. Uanset hvilken leder, træner eller spiller, man taler med i håndboldlandskabet, får man samme svar: Det er fuldstændig håbløst, siger Jan Larsen, direktør i mesterklubben Aalborg Håndbold til Jyllands-Posten.

Lille håb for dommerkarrieren

Per Olesen, der på halgulvet ledsages af makkeren Claus Gramm Pedersen, har dog et lille håb i forhold til fortsætte dommerkarrieren på højeste plan i den kommende sæson.

Elitedommerudvalget kan nemlig give ham dispensation, men på trods af Per Olesens kvaliteter og erfaringer er det ikke sikkert, at det vil ske.

- Det kan jeg svare på efter vores møde den sidste weekend i maj. Der er ikke en afgørelse endnu. Efter hver sæson har vi vores evalueringer med parsammensætninger, op- og nedrykning, observatører og hele setuppet til næste sæson, siger Bjarne Munk Jensen, formand for Elitedommerudvalget til Jyllands-Posten.

Derfor må Per Olesen, der skal dømme årets EHF Cup-finale, vente på en afgørelse i forhold til fremtiden i det sorte dommertøj.