Vil lave regler for hovedskader: - Spillerne skal ikke bestemme, om de skal pÄ banen

Endnu en gang er hÄndbolden ramt af en hovedskade. Derfor er flere aktÞrer i gang med at se pÄ, hvad der kan gÞres for at mindske problemet

De danske hÄndboldligaer er flere gange blevet ramt af alvorlige hovedskader. Det har betydet et farvel til hÄndbolden for flere topmÄlvogtere.

Det seneste eksempel sĂ„ vi i onsdagens semifinale mellem Skjern og GOG. Her blev GOGs norske mĂ„lmand Ole Erevik ramt af en bold i hovedet, og det betĂžd, at Erevik ikke kunne spille kampen til ende.

GOG valgte efter forskellige undersÞgelser at bringe Erevik tilbage i spil. Men de mÄtte senere erkende, at han ikke var klar til at gÄ pÄ banen igen, selvom spilleren selv havde meldt sig klar.

- Vi synes ikke, at det nogensinde bĂžr vĂŠre op til spillere selv at bestemme, om de skal ind pĂ„ banen igen. Man skal simpelthen vĂŠre sikker pĂ„, at der ikke er snak om en alvorlig hovedskade, siger formand for HĂ„ndbold Spillerforeningen, Michael Sahl, til TV 2 SPORT.

Hjernerystelser har vÊret skyld i karrierestop for blandt andre mÄlvogterne SÞs SÞby og Jonas Hansen. De mÄtte begge erkende efter at have forsÞgt genoptrÊning, at de mÄtte stoppe som professionel hÄndboldspiller.

- Uanset hvor voksen man er som mand eller kvinde, sĂ„ vil man altid ofre sig 100 procent for at vinde. Men der er ingen kampe, der er vigtig nok til, at man gambler med sit helbred. Det vurderer vi ud fra de episoder, vi har haft, hvor nogle har vĂŠret nĂždsaget til at stoppe og stadig lider den dag i dag.

- Man kan komme ud for sÄ alvorlige men, sÄ du ikke kan passe dit liv, sÄ du ikke kan lege med dine bÞrn og ikke kan tage en uddannelse. Derfor rÄber vi op omkring, at man ikke kan vÊre forsigtig nok, siger Michael Sahl.

Forslag under opsejling

IfĂžlge Michael Sahl er der nĂždt til at ske forandringer i hĂ„ndbolddivisionerne, sĂ„ man kan mindske antallet af de alvorlige hovedskader. Lige nu arbejdes der pĂ„ en protokol, hvor der minimum en gang om Ă„ret kommer nogle ud til spillerne og fortĂŠller om, hvilke konsekvenser der kan vĂŠre forbundet med hovedskader.

Derudover vil man forsÞge sig med et projekt sammen med mÄlmÊndene, hvor man fÞrst skal igennem en test, nÄr man er uden for konkurrence og helt frisk. Hvis mÄlvogterne sÄ efterfÞlgende pÄdrager sig en hovedskade, laver man den samme test, og her kan man sÄ se, om de er tilbage pÄ samme niveau igen.

Forslaget her gÄr sÄ pÄ, at mÄlvogterne ikke kommer i kamp igen, fÞr de igen er tilbage pÄ samme score, som da de var ude for konkurrence.

- SelvfĂžlgelig kan der vĂŠre spillere, som snyder testen. Men vi kan i hvert fald gĂžre tingene bedre, end tilfĂŠldet er nu.

Denne test ville ikke kunne have reddet eksempelvis Ole Erevik. Men den ville sĂ„ kunne bruges her efterfĂžlgende til at se, om Ole Erevik var helt kampklar igen.

- TrÊnerne er selvfÞlgelig ansat for at vinde kampe, og det kan i nogle tilfÊlde betyde, at der ogsÄ er lidt pres pÄ fysioterapeuten i forhold til at fÄ spillere klar. Det ville man ogsÄ komme udenom med denne test, siger Michael Sahl.

Inspireret af USA

Testen bruges eksempelvis i NHL og NFL, og her har der vĂŠret tilfĂŠlde, hvor spillere og klubber har forbudt sig mod testen og alligevel sendt spillere i kamp, som ikke har vĂŠret kampklar.

I USA er der flere midler til rÄdighed, og derfor er det heller ikke den helt samme type test, hvor der flere forskellige neurologer inde omkring det, som der overvejes lige nu.

- Vi kan selvfÞlgelig ikke gÞre det samme som i USA. Men vi kan i hvert fald give spilleren en noget stÞrre tryghed, sÄ de ved, at de klar til at spille.

Der er ogsÄ set i flere sportsgrene, at der er folk tilknyttet kampene, som uafhÊngigt af klubberne vurderer spillernes tilstand.

- I den helt perfekte verden ville jeg da Þnske, at der til hver kamp var nogle tilknyttet, sÄ det ikke var op til klubberne og spiller selv at vurdere, om det er sikkert at spille kampe. Det burde vÊre en neutral person uden noget i klemme, der tager disse beslutninger.

- Det er desvÊrre oftest spillerne selv, der er den vÊrste til at presse sig selv. Men hvis du har en hjernerystelse, sÄ er man heller ikke selv i stand til at tage de mest rationelle beslutninger, slutter Michael Sahl.

Indtil videre er forslaget angÄende protokollen stadig pÄ tegnebrÊttet. Og det er bÄde DHF, Spillerforeningen og Divisionsforeningen, der er inde over forslaget.