Håndbold

Slutspil – ellers ryger du ud, Lars

TV 2s håndboldeksperter Trine Nielsen og Bent Nyegaard varmer op til håndboldsæsonen og gennemgår samtlige hold dag for dag frem til premieren.

Klub: Ribe-Esbjerg

Sidste sæsons placering: 10

Bud på placering: 6

Så kort og præcist kan det siges ved en ansættelse. Bestyrelsesmedlem i Ribe-Esbjerg HH Johnny Nim er manden med den skarpladte pistol, og den mulige modtager af en patron er klubbens nye cheftræner, Lars Walther.

Slutspil er én ting. Over de kommende tre år vil Nim have mesterskabspokalen solidt placeret i det pokalskab, han efter al sandsynlighed allerede har fået lavet i klublokalerne på hjemmebanen i ”Dokken”.

Bag de store ambitioner ligger et økonomisk mirakel. Det er lykkedes Nim og hans kolleger i bestyrelsen at fordoble klubbens spillerbudget over tre år. Det ligger nu på imponerende 13.2 millioner gode danske kroner.

Jeg tør godt regne lidt transfersummer og pæne agenthonorarer med, så det rigtige tal nærmer sig nok de små 15 millioner.

Budgettet er så ubetinget ligaens største, og set i det perspektiv kan kravet om en slutspilsplads virke uhyre rimeligt.

Problemet for Lars Walther er til at få øje på

Han har – efter al sandsynlighed – ikke haft meget at skulle have sagt i forhold til, hvem der skulle hyres. Han blev nemlig først ansat i april-måned. Hvad værre er, at det hele ligner én stor rodebutik.

I den forbindelse er det værd at citere en enkelt gang mere, hvad Johnny Nim har sagt i forbindelse med den kolossale sportslige satsning: ”Vi kører det stille og roligt op”.

Det er fandeme sjovt. En til smilehullet eller - hullerne, om du vil.

13 nye præsentationer – 11 spillere og 2 trænere – op til denne sæson. 22 kontraktspillere. Fuldstændig uhørt i dansk håndbold.

Jeg tør ikke tænke på, hvad der sker, når Nim sætter turbo på.

Rodebutik eller ej. Der er rigtig mange dygtige håndboldspillere i Lars Walthers trup, men det er for mig helt uforståeligt, at Nim og eliterådsformand Sune Agerschou ikke har valgt at købe et par spillere fra allerøverste hylde i stedet for at satse på mængde.

Konsekvensen er, at der er op til fire spillere på enkelte positioner, og det giver for mig ingen mening.

Det vil gå for vidt at gennemgå holdet spiller for spiller. Lars Walther står med det helt store problem, at han skal starte helt forfra.

Altså – stort set uanset hvem, han vælger - har de aldrig spillet sammen før. Ingen har en fælles fortid sammen. Ingen har nogen form for erfaring med hinanden. Jo, hvis du lader Rasmus Boysen og Søren Tau stå ved siden af hinanden, men det er ikke lige det scenarie, jeg har på min indre forsvarsfilm.

To strategiske elementer står lysende klart for mig. Lukas Karlsson bliver den mest afgørende spiller overhovedet. Den 36-årige playmaker – at tænke sig, at Kolding København tilbage i 2016 sagde tak for tro tjeneste! Vel nok den største fejl i dansk håndbold i nyere tid – får en kæmpeopgave med at skabe den angrebsmæssige sammenhængskraft, der har været hans varemærke i hele hans karriere.

Element nummer to er salget af Jacob Holm til Füchse Berlin. Ingen af de mange nyindkøbte besidder den evne til duelspil, som er én af de mest afgørende kompetencer i dagens håndbold.

Som sidst – da var det en fejl – placerer jeg Karlsson & Co. på en sjetteplads.

Jeg håber, at det lykkes for Ribe-Esbjerg HH at få skabt en bastion, der kan være med til at præge herrehåndbolden de kommende år.

Dansk håndbold er ikke forvænt med klubber, der kan skabe den økonomi, de er lykkedes med i det sydvestjyske.

Et par gode råd følger med:

  • Giv Walther tid - for opgaven er monumental.
  • Styrk den sportslige sektor, så der kan blive ryddet op i rodebutikken.