Håndbold

Lukketid i KIF Kolding? Gigantens sidste chance

Historien viser, at en rekonstruktion og nogle år i glemslen er den eneste vej ud af årelange problemer, skriver Dan Philipsen.

Tiden som dansk håndbolds Akropolis er ved at rinde ud for KIF Kolding.

I 1980’erne og 1990’erne var klubben den smukkeste attraktion i dansk håndbold.

Fra midt i 00’erne har det været en smuldrende ruin. Stadig omgærdet med storhed og masser af besøgende, bevares, men også faldefærdig og sminket til ukendelighed.

Men det er lige før, at sidste uges konkursbegæring er det værste i den glorværdige historie. Fordi billedet af KIF Koldings fremtid nu er grå og mudret.

Enhver kunne se, at Jens Boesens tid var forbi. KIF-høvdingen løb tør for muligheder. Og penge. Sikkert også for energi.

Det var derfor rendyrket lykke, da Boesen i sommerferien overdrog nøglerne til nye ejere og en ny frontfigur. Gælden blev meldt ude af verden – betalt af en ny gruppe lokale erhvervsfolk. Den friske start kom et par år for sent, men i det mindste blæste der nye vinde – langt om længe.

Øjnene var rettet mod det nye. Og den billigste trup i mands minde var faktisk det mest positive fra Kolding-kanten i flere år. Hallo, sætter man nu tæring efter næring i Kolding, var tanken, da spillerne blev præsenteret. Tre-fire år for sent havde KIF endelig den trup, som økonomien tilsagde. Langt fra toppen af ligaen. Et godt, troværdigt håndboldnavn som Anders Oeschler blev sat i spidsen af den daglige drift. Endnu en blå-stempling.

Derfor var det også maksimalt destruerende for den nye start, da sidste uges konkursbegæring fra tidligere medarbejdere hamrede den lille flig af genskabt troværdighed tilbage og igen efterlod Håndbold-Danmark med piskesmælds-læsioner i nakken af at ryste på hovedet over KIF Kolding.

Selv om man maler et hus i flotte farver, så kommer man ikke af med skimmelsvampen. Hvis der altså er svamp i det, som de nye Kolding-ejere overtog. Vi ved det ikke, for ingen vil fortælle den fulde sandhed.

Senest illustreret i onsdagens udgave af håndboldmagasinet 'Kontra', hvor en håndfuld af nøglepersonerne valgte et nej tak til at stille op og gøre alle klogere.

Indtil da aner ingen reelt, om de nye ejere har underkendt opgaven, om de har arbejdet hårdt nok eller om overdragelsen fra den tidligere ledelse er mangelfuld – altså om hver en krone alligevel ikke er betalt.

Den sunde fornuft tilsiger, at Jens Boesen selvfølgelig ikke har efterladt skjulte regninger. Hvorfor skulle han det? Desuden er overdragelsen sket med underskrevne revisor-aftaler.

Omvendt giver det ingen mening, at nye ejere smider otte-ni millioner kroner i en håndboldklub og derefter ikke er villig til at smide yderligere en til halvanden millioner kroner, som sidste uges konkursbegæring handler om. Nu endte det i stedet i endnu et massivt imagetab for KIF Kolding.

Således har det nye KIF Kolding ændret sommerens moralske forspring til igen at være voldsomt bagud på point.

Når en udtjent bil eller en vidunderlig, 16-årig hund nærmer sig enden på livet, så er det måske ikke så ulykkeligt endda. Vi slæber os jo alle hver dag et skridt nærmere kisten.

KIF Kolding ryger i vandret under jorden, hvis der kommer mere ubehageligt fra dén kant i de kommende uger.

Ingen håber, at det kommer dertil. Men historien viser, at en rekonstruktion og nogle år i glemslen er den eneste vej ud af årelange problemer. GOG er det seneste eksempel i dansk håndbold.

Er historien og kulturen god nok, så lander man altid på fødderne. 

Se 'Kontra' om situationen i KIF Kolding. Det er onsdag aften klokken 22.00 på TV 2 SPORT.