Kontra

Landsholdets fysioterapeut er "chokeret" over antallet af korsbåndsskader

48 spillere i Danmarks bedste kvindelige række har haft mindst én korsbåndsskade i karrieren.

Se håndboldmagasinet KONTRA onsdag aften klokken 22.00 på TV 2 SPORT eller TV 2 Play.

Mia Rej måtte i slutningen af september udgå med voldsomme smerter og et overrevet korsbånd i Golden League.

København Håndbold-spilleren er langt fra den eneste, der er blevet båret fra banen med en korsbåndsskade.

En rundringning viser, at der i de 14 kvindeligaklubber er hele 48 spillere, der har haft mindst én korsbåndsskade i karrieren. 

13 af de 48 spillere sidder lige nu ude med en korsbåndsskade.

- Det chokerer mig da rimelig meget, og jeg har virkelig ondt af de spillere. Jeg har været tæt på en del, der har haft korsbåndsskader, som jeg har genoptrænet, så det gør ondt at høre.

- Jeg bliver også en lille smule flov over, at der er så mange, siger fysioterapeut i Odense Håndbold og for det danske herrelandshold, Anja Greve.

Anja Greve, der til dagligt er fysioterapeut i Odense Håndbold og det danske herrelandshold, er overrasket og 'flov' over antallet af korsbåndsskadede spillere i den bedste kvindelige række. Video: TV 2 SPORT

I løbet af én sæson i Danmark vurderer eksperter, at der i gennemsnit vil være en korsbåndsskade per klub. Det svarer til 12-14 korsbåndsskader i kvindeligaen på en sæson.

I Norge er der til sammenligning seks-ti korsbåndsskader i den bedste kvindelige række.

Det første, jeg siger højt (efter korsbåndsskaden, red.), er, at jeg skal tilbage

Nadia Offendal, Odense Håndbold

Kvindespillere er hårdest ramt

Korsbåndsskader er meget udbredt i håndboldverdenen, og undersøgelser viser, at det særligt er kvindespillere, der bliver ramt af korsbåndsskader.

Det skyldes først og fremmest anatomiske forskelle blandt kvinder og mænd, forklarer Martin Lind, der er professor og overlæge på Idrætsklinikken på Aarhus Universitetshospital.

- Den måde som knæet er bygget på, den vinkel der er mellem knoglerne - det sætter knæet i øget risiko for forvridninger. Og så er bindevævet også forskelligt mellem kønnene – pigernes er mere elastisk end drengenes og dermed også nemmere strækkes ud, så korsbånd kan gå i stykker, siger han.

- Der er også det rent hormonelle. Man mener, at omkring menstruationscyklussen er der også en større risiko for korsbåndsskader, siger fysioterapeuten Anja Greve.

Korsbåndsskader har både mentale og fysiske konsekvenser

Et overrevet korsbånd kræver mange måneders pause fra banen. Genoptræningen udfordrer spillernes fysik, men tiden væk fra banen kan også være en hård, mental kamp.

- Der er ikke samme stemning inde i omklædningsrummet, man er heller ikke ligeså meget med i nederlag, sejre, og man bader ikke sammen og har det sjovt efter en sejr. Det er jo ikke det samme, så man savner det jo hele tiden, siger Hege Bakken Wahlquist, der lige nu sidder ude i Silkeborg-Voel med eftervirkninger af en korsbåndsskade.

Et overrevet korsbånd betyder som udgangspunkt 9-12 måneders genoptræning, inden spilleren kan vende tilbage til håndboldbanen.

- Lige i det øjeblik det sker (korsbåndet bliver revet over, red.), er det bare f-ordet, og så ser man ligesom bare det hele passere på en eller anden måde. Men det første, jeg siger højt, er, at jeg skal tilbage, siger Odense Håndbolds Nadia Offendal.

Du kan se 'KONTRA' i aften klokken 22.00 på TV 2 SPORT og TV 2 Play, hvor Trine Nielsen, landsholdsspiller Nadia Offendal og fysioterapeut Anja Greve gæster debatten.