Mystik i rodebutikken Ribe-Esbjerg

16x9
Ribe-Esbjerg-trĂŠner Lars Walther og den vestjyske klub er kommer under pres i denne uge. Foto: Frank Cilius / Ritzau Scanpix

KLUMME:

Vi kender vist alle det at komme ind i en butik, der bare er sat forkert sammen.

Manglende overblik, rod pÄ hylderne, for mange usammenhÊngende varer og medarbejdere, der burde lave noget andet end at stÄ i netop dén forretning.

Det stÄr efterhÄnden klart, at herrehÄndboldklubben Ribe-Esbjerg for tiden er en sÄdan butik.

Den stort set nye spillertrup virker helt og aldeles forkert sat sammen. Den nye cheftrĂŠner, Lars Walther, har alt andet end imponeret med syv nederlag i ni tĂŠllende kampe. Ledelsen bag det hele begĂ„r Ă„benlyse fejl og har senest blameret sig med en pinlig personalesag.

Lad os indlede med den. JydskeVestkysten kunne forleden berette, at spillerne Rasmus Nielsen og SÞren Tau i fredags var blevet smidt ud af truppen. IfÞlge trÊner Lars Walther skulle de to spillere i en mÄned ikke mÞde ind til kamp og trÊning. Argumentet var, at de mange nye spillere skulle spille smallere og lÊre hinanden bedre at kende!

Nu vides det ikke, om Nielsen og Tau har opfÞrt sig forkert, men det skulle undre. Vi har at gÞre med to erfarne ligaspillere, der igennem mange Är har vÊret seriÞse, ihÊrdige hÄndboldspillere. Og i Þvrigt et par vigtige spillere i opbygningen af Ribe-Esbjerg i de seneste sÊsoner.

En enkelt skarp mail fra HĂ„ndbold Spiller Foreningen mandag var nok – dagen efter var de to vragede hentet tilbage til deres arbejde og trĂŠner nu igen med holdkammeraterne.

NÄr man som klubledelse kan optrÊde sÄ hÄblÞst, sÄ er det nemt at forstÄ problemerne i rodebutikken Ribe-Esbjerg HH. For selvfÞlgelig lavede klubben den klassiske, kommunikative fejl at angribe en dÄrlig sag med tavshed. Ingen i ledelsen vil sige noget. Ingen vil forklare sammenhÊngen. HvornÄr lÊrer man, at tavshed stort set hver gang er den stÞrste dumhed, nÄr negative historier slipper ud?

Det er trist, at den storsatsende klubs problemer er blevet sÄ offentligt et skue. Mange millioner kroner er pumpet ind i holdet, og den slags er selvsagt velkommen i dansk klubhÄndbold.

AnfĂžrt af den pengestĂŠrke fagforeningsmand Johnny Nim har Ribe-Esbjerg fĂ„et tilfĂžrt et to cifret millionbelĂžb. I hans livsvĂŠrk, Det Faglige Hus, er dansk hĂ„ndbold en vigtig medspiller med store sponsorater i mange klubber. Men netop det, som hans fagforening lever af, faglighed, virker til at vĂŠre den manglende ingrediens i Ribe-Esbjerg HH.

Sommerens storindkÞb af spillere kan umuligt vÊre styret og kontrolleret af rendyrket hÄndboldviden. Der tales om store lÞnninger til spillere, der aldrig fÞr har kunnet fÄ sÄ god en lÞn, som de nu hÊver i Ribe-Esbjerg. Positionerne er tilmed sat underligt sammen. Hvor mange trupper i hÄndboldverden har eksempelvis brug for fem stregspillere?

Noget sĂ„ simpelt som antallet af spillere er – set udefra – ogsĂ„ helt sort. 22 mand er pĂ„ kontrakt. Der skal bruges 16 per kamp og Ribe-Esbjerg deltager ikke europĂŠisk. NĂ„r Nielsen og Tau sĂ„ ikke mĂ„ trĂŠne med fĂžrsteholdet i en mĂ„ned, fordi trĂŠneren vil spille smallere, stĂ„r det malet med sorte versaler pĂ„ de fire hvide mĂŠnd pĂ„ SĂŠdding Strand, at man med 22 spillere har fejlet i sammensĂŠtningen af truppen.

Jeg er med pÄ, at udskiftningen pÄ holdet har vÊret kolossal, og at trÊneren er ny. Den slags tager tid. Men med sÄ stort og dyrt et setup, sÄ mÄ man simpelthen ikke spille sÄ elendig og usammenhÊngende hÄndbold, som Ribe-Esbjerg har gjort i grundspillets fÞrste otte spillerunder, hvor sejre over Mors-Thy og Kolding er det eneste at prale af. Senest illustreret i mandags, da favoritterne sejlede rundt og tabte til SÞnderjyskE pÄ hjemmebane.

I Ăžvrigt pĂ„ en aften, der igen beviste, at Ribe-Esbjerg slet, slet ikke har fĂ„et fat i hjemmepublikummet. Kun 1.600 mennesker gad se lokalopgĂžret – tilmed med mange tilrejsende fra SĂžnderjyske.

Men vi kender det jo godt. NÄr en butik ikke gÞr sig fortjent til et besÞg, sÄ skynder vi os ud igen.