VM håndbold

VM udvides til 32 hold - Bent Nyegaard er imod det

Snart skal Danmarks håndboldlandshold kæmpe med flere hold om at blive verdensmester. Intet taler for at udvide turneringen, mener ekspert.

I det kommende års VM-slutrunder for herrer og kvinder vender mellemrunden tilbage, og allerede igen fra 2021 sker der ændringer i VM-strukturen.

På et møde i det internationale håndboldforbunds øverste organ, IHF Council, er det blevet besluttet, at VM for både herrer og kvinder på senior-, ynglinge- og ungdomsplan skal udvides fra 24 til 32 hold.

Det fremgår af forbundets hjemmeside.

IHF Councils målsætning med udvidelsen er at give flere nationer mulighed for at få erfaring på den største internationale scene, men det er endnu ikke endelig vedtaget, hvordan strukturen for turneringerne bliver. Det sker først på et møde i Herning dagen efter herre-VM i januar.

Formanden i Dansk Håndbold Forbund, Per Bertelsen, der også er formand for IHF's turneringsudvalg, oplyser dog til TV 2 SPORT, at det ser ud til at blive otte grupper med fire hold i hver.

- Der bliver flere kampe i alt, men ikke for hvert enkelt hold. Jeg kender ikke den nøjagtige plan, fordi der bliver lavet to forskellige strukturer - en for seniorlandsholdene og en for ungdomslandsholdene, siger Per Bertelsen til TV 2 SPORT.

Er du ikke bange for en forringelse af den spillemæssige kvalitet ved udvidelsen?

- Du kan indtage den negative holdning, og du kan også indtage den positive holdning. De stærkeste kontinenter får flere hold med, som ligger lige under i dag og ikke når med til VM. Du kan se, at eksempelvis Europa udvider til 24 hold (fra EM 2020, red.) for at få de hold, der ligger lige under, med, svarer Per Bertelsen.

Det forfladiger mesterskabet. Kvaliteten bliver dårligere set over hele mesterskabet

Bent Nyegaard, TV 2 SPORTs håndboldekspert

- Vi kan videreudvikle vores sport ved at få dem, der ligger lige under, med, og i og med at der spilles otte grupper á fire hold, er man relativt hurtigt over i noget, der ligner hinanden - at holdene har niveau mod hinanden. Så det er jeg slet ikke bange for.

Ekspert er kritisk over for udvidelse

Per Bertelsen ønsker ikke at oplyse, hvor mange ekstra pladser Europa får ved VM.

Helt så positiv over for udvidelsen til 32 hold er TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard ikke. Faktisk kan han ikke finde noget som helst argument for at udvide.

- Det er det europæiske håndboldforbund, EHF, der er med til at presse på for en udvidelse, fordi Europa gerne vil have flere hold med. Men jeg har det bare sådan, at det bliver et større mesterskab, og der vil for mig at se være færre hold, der kan arrangere det. Det tror jeg ikke er specielt godt for spillet som helhed, hvis du kigger fremad, lyder det fra Bent Nyegaard, der fortsætter:

- Flere hold forfladiger mesterskabet. Kvaliteten bliver dårligere set over hele mesterskabet. Det er ikke det, der er meningen. Jeg er imod det, slår han fast.

Danmarks landstræner Nikolaj Jacobsen håber, at tiltaget kan være med til at udbrede håndboldsporten.

- For at få bredt håndbolden ud er det sikkert rigtig godt. Om det så ødelægger kvaliteten? Det ved jeg ikke. Det foregående EM viste, at der er en utrolig stor bredde i herrehåndbold. Nu må vi se, fordi den næste slutrunde er med mange hold, og derefter må man se, om det går ud over kvaliteten, og om det er tætte kampe alle sammen, siger Nikolaj Jacobsen til TV 2 SPORT.

- Vi må se, hvordan det udvikler sig. Så længe det ikke giver flere kampe, og hvis det kan gøre, at interessen for håndbold kan blive øget, udbredt og skaffe flere medlemmer til de lande, der ikke altid kvalificerer sig, så synes jeg, at det er et fint tiltag, siger landstræneren.

Muligheder vedrørende kvalifikation til VM for regionerne Nordamerika og Caribien samt Syd- og Mellemamerika blev også drøftet på mødet, skriver IHF.

Spanien er vært for kvindernes senior-VM i 2021, mens herrernes senior-VM samme år skal spilles i Egypten.