VM i håndbold 2023

Landsholdsspiller nyder lederolle: Vil gerne bestemme

Henrik Møllgaard befinder sig godt i sin rolle hos Aalborg Håndbold, hvor han gerne vil være med, når vigtige beslutninger skal træffes på banen.

Se Aalborg Håndbold vs. TTH Holstebro direkte på TV 2 og TV 2 Play fra 15.50.

Der findes to typer, når det kommer til lederskab. Dem, der kan lide at bestemme og føre an. Og dem, der befinder sig godt med at følge trop. Henrik Møllgaard hører til den første type.

- Jeg synes, det er rart at lede. Jeg vil gerne både bestemme og også være med til at diskutere, hvad der er bedst for holdet, siger Henrik Møllgaard og uddyber:

- Jeg tror, at det er med til at tænde mig at tage det ansvar. Hvis jeg eksempelvis synes, at vi skal spille hårdere, smartere eller mere kontrollerende, så gør det også, at jeg ikke selv kan sjuske rundt og gemme mig bag ved alle mulige andre. Så må jeg også stille mig i forreste linje, og det, tror jeg, egentlig også gør meget godt for mit spil.

Og Henrik Møllgaard får lov til at sige sin mening og gøre sin indflydelse gældende i Aalborg, som han i sommer vendte tilbage til.

- Jeg har jo fået en stor rolle, som jeg også søgte. Jeg ville selvfølgelig gerne hjem og spille noget angreb igen, men jeg er også bevidst om, at jeg skulle hjem og lede sådan et - bestemt ikke uerfarent - men måske lidt yngre Aalborg-hold. Jeg har egentlig fået den position, som jeg gerne vil have.

Holdkammeraterne hører efter

En ting er, at man kan lide at bestemme. Men folk skulle jo også helst gerne lytte til det, man siger. Hvilket ifølge cheftræner Stefan Madsen er tilfældet i Aalborg Håndbold, når Henrik Møllgaard åbner munden:

- Han er jo i sig selv en autoritet både på og udenfor banen. Han kan skrue på de knapper, der skal skrues på. Og er en hård hund, når det kommer der til. Men også en, der ved, hvad han gerne vil og er god til at få justeret tingene og fundet de løsninger, der skal til, uden tingene behøver være panikagtige, siger Aalborg-træneren.

Hvad det er for personlige kvaliteter, Henrik Møllgaard rummer, som skaber den nødvendige lydhørhed hos klubkammeraterne, har Stefan Madsen også et bud på:

- Han er jo ikke en type med sådan store armbevægelser, men kan på de rigtige tidspunkter sådan tage fat i folk, der har behov for det. Det kan man kun, hvis man gennem længere tid har vist, at man har noget bund i sig som menneske og som spiller. Det har han begge dele. Det er sådan, han trækker folk med sig.

Henrik Møllgaard er med sine 33 somre alderspræsident blandt Aalborg Håndbold-spillerne. Hans store erfaring kan nu også blive udfordret af de yngre holdkammerater verbalt.

- Han vil gerne have det sidste ord, men så let får han det heller ikke, siger 22-årige Magnus Saugstrup med et smil.

Har lært af de bedste

Det giver automatisk et større ansvar at være den, der dikterer slagets gang: For så skal man også som den første til at efterleve det, der bliver besluttet på holdet. Et ansvar, som 33-årige Henrik Møllgaard er blevet mere klar på at påtage sig.

- Jeg synes også med alderen, at det er blevet nemmere at tage nogle af de tæsk, det giver. Før har jeg egentlig nydt bare at suge til mig i Paris – og også på landsholdet, siger Møllgaard, der tidligere har været anfører i blandt andre KIF Kolding og Skjern Håndbold.

Særligt de tre foregående år i franske Paris Saint Germain gav gode erfaringer for Henrik Møllgaard. Både af spillemæssig karakter, men også ledelsesmæssige, hvor profiler som Nikola Karabatic blev nærstuderet.  

- Jeg ved ikke, om jeg savnede at have en lederrolle i Paris. For der lærte jeg så meget andet om at lede. Så jeg har egentlig brugt tiden fornuftigt, synes jeg, på at spotte, hvad de allerbedste i verden kan, og hvad kan jeg lære af dem. Og så forsøgt at tage noget af det med mig hjem.

Henrik Møllgaard er ledelsesmæssigt blevet inspireret af flere holdkammerater gennem sin karriere – blandt andre en af verdens allerbedste. Det kan I læse mere om lige herunder.

Møllgaards ledelsesmæssige læremestre

Henrik Møllgaard har gennem karrieren lært meget om ledelse fra forskellige holdkammerater, der har inspireret landsholdsspilleren.

Bo Spellerberg

Henrik Møllgaard om Bo Spellerberg som leder:

Jeg satte ikke pris på det dengang, jeg spillede sammen med Bo Spellerberg. Men det var virkelig en mand, som bare kunne gå forrest.

Han var virkelig sådan en, der kunne drive et hold – og også til træninger – ved bare at være en arbejdshest. Han kunne drive folk til vanvid, men også drive dem fremad mod sejr, for han ville bare vinde.

Foto: Henning Bagger / Scanpix

Søren Rasmussen mfl.

Henrik Møllgaard om lederne i AaB:

Jeg havde et skønt ophold heroppe i Aalborg første gang, hvor jeg synes, der sådan var flere om at lede. Det var måske mere delt ud.

Søren Rasmussen havde store kvaliteter omkring truppen, synes jeg. Mattias Gustafsson havde kæmpestort ansvar i specielt forsvaret. Jonas Larholm mere på den angrebsmæssige del. Og så styret af Peter Bredsdorff efter bedste evne, der forsøgte at holde alle til ilden. 

Jeg har oplevet mange forskellige måder at gøre det på rent ledelsesmæssigt.

Foto: Henning Bagger / Scanpix

Jesper Jensen

Henrik Møllgaard om Jesper Jensen:

Jeg havde jo fornøjelsen af Jesper Jensen i mit første år i Skjern. Der sugede jeg sindssygt meget til mig. Det var en stor oplevelse for mig.

Jeg kunne få lov til - ikke at lave ingenting - men alligevel bare sætte mig ned bagerst i bussen og så lade Jesper Jensen tage hele lortet, fordi han var så dygtig både på det taktiske og egentlig også udenfor banen.

Foto: Bendt Christiansen / Scanpix Denmark

Nikola Karabatic

Henrik Møllgaard om Nikola Karabatic:

Nikola Karabatic, som jeg var holdkammerat med i Paris. Han er måske den mest komplette – både med ord og handling i forhold til ledensel.

Han er aldrig den, der slår ud med armene og er irriteret over, når holdkammerater pisser ved siden af. Han sådan mere ansporer dem til at komme tilbage igen og levere det, alle ved de kan.

Ham lærte jeg egentlig rigtig meget af. Fordi han jo samtidig er den, der over 60 minutter kaster sig hovedkulds ind i alt og bare vil vinde, og også nogle gange slår ihjel for at vinde.

Foto: Ina Fassbender / Scanpix Denmark