Spillede trods offentliggjort graviditet - et problem, mener ekspert

Stine Skogrand pålægger andre mennesker et ansvar, fordi hun valgte at spille kampe, efter hun offentliggjorde sin graviditet, mener håndboldekspert.

Norske Stine Skogrand spillede tirsdag sin sidste kamp i denne sæson for Herning-Ikast, fordi hun venter sit første barn.

Det offentliggjorde hun i sidste uge, hvor Herning-Ikast-profilen også fortalte, at hun ville spille de kommende to kampe mod henholdsvis Ringkøbing og Silkeborg-Voel.

Op til kampene var det et tema, hvordan modspillerne tackler at møde en gravid spiller, og her tog Skogrand sagen i egen hånd, efter hun af lægerne blev forsikret, at der ikke var øget risiko for barnet ved at spille kampene.

- Jeg har hele tiden planlagt, at det her skulle være den sidste kamp. Som jeg sagde tidligere, så er der ingen fare for hverken mig eller det, der vokser herinde. Det har jeg forsøgt at sige til mine tidligere holdkammerater her (i Silkeborg-Voel, red.), og det virker, som om de har taget det helt fint. I sidste uge mod Ringkøbing virkede de heller ikke til at være påvirket af det, og det er glad for, siger Skogrand til TV 2 SPORT.

Ikke fair, mener ekspert

Ifølge TV 2 SPORTs ekspert Trine Nielsen er det dog ikke fair over for modspillerne at fortsætte i kamp, når graviditeten er meldt officielt ud.

- Jeg har selv prøvet at spille mod én, hvor det var blevet officielt, at vedkommende var gravid. Jeg synes, præmissen skal være, at hvis man melder det ud, så er man færdig med at spille af hensyn til dem, man spiller overfor.

- Jeg synes ikke, man kan pålægge andre mennesker det ansvar. At Skogrand spiller videre, har jeg fuld respekt for. Jeg spillede selv håndbold i tredje måned med begge mine børn. Det er ikke det, der er problemet. Problemet er, at du står over for nogle spillere, som er udefrakommende i det her og måske kan få lagt noget over på sig, som de skal leve med resten af livet.

Heller ikke den hårde landsholdsstregspiller Stine Bodholt, der ganske vist ikke har stået over for en gravid Skogrand, brød sig om tanken om sådan et møde på banen.

- Jeg tror ikke, jeg ville have det særligt rart med det, men når man er på banen, tror jeg faktisk ikke, man tænker så meget over det. Men med den information er det jo en risiko. Hvis man rammer hende hårdt eller et slag i maven, kan man forårsage noget, man bestemt ikke har lyst til, siger hun.

Forstår modstandernes reaktion

Herning-Ikasts træner, Kristian Kristensen, forsvarer dog valget med henvisning til, at der ikke er forøget risiko for at forvolde fostret skade på det tidspunkt i graviditeten, hvorfor problematikken - ifølge ham - handler om manglende oplysning blandt spillerne.

Skogrand er imidlertid ikke uforstående over for modstandernes mulige tanker om at stå over for en gravid spiller.

- Jeg kan godt forstå, folk tænker det, og jeg frygtede det også lidt selv, men når man er i kampen, glemmer man det. Sådan har det i hvert fald virket lidt i kampene, jeg har spillet, siger hun.

Nu går Skogrand så på barsel i den forstand, at hun ikke kommer til at spille flere kampe, før hun har født.

Den 25-årige nordmand kommer til at få en rolle omkring holdet og glæder sig til at vende tilbage.

- Jeg tænker, at det her skal forlænge min karriere, hvis kroppen holder til det. Når man får et barn på det her tidspunkt, kan man spille, til man er langt over 30 år. Når jeg fylder 30, så har jeg et barn og føler måske ikke behov for et mere til den tid, siger Skogrand.

Hun scorede tre mål i kampen mod Silkeborg-Voel, som Herning-Ikast vandt med 25-22.

Du kan høre meget mere om debatten om, hvorvidt en spiller skal spille eller ej, når det er meldt ud, at hun er gravid, i vores magasin 3-Meter: