Kontra

’Tabubelagt’ problem bør få større fokus i håndbold, mener eksperter

Landsholdsspillerne Lasse Svan Hansen, Stine Bodholt og Line Haugsted er blandt de spillere, som bruger mentaltræning.

Se håndboldmagasinet 'KONTRA' onsdag aften klokken 22.00 på TV 2 SPORT eller TV 2 PLAY

Mentaltræning fylder for lidt i håndboldverdenen.

Sådan lyder den klare vurdering fra Claus Møller Jakobsen, håndboldekspert på TV 2 SPORT, og Anders Bendixsen, der er sportspsykolog i Team Danmark og tilknyttet begge håndboldlandshold.  

- Jeg synes jo, det altid har været et overset problem. Jeg forstår det ikke. Alle er enige om, at det er så utroligt vigtigt for din performance, siger Claus Møller Jakobsen i håndboldmagasinet ’KONTRA’.

Det er ikke uvant, at et håndboldhold kollapser fuldstændig i en kamp, som for eksempel GOG, der i sidste sæson smed en firemålsføring over styr mod Skjern og dermed missede DM-finalen.

I sådan et tilfælde kan det mentale aspekt fylde meget. Også favoritværdighed og pres fra medier og tilskuere kan bidrage til, at de mentale udfordringer bliver store.

- Der skal vi være dygtige til at åbne os udadtil og sige, at det kræver hjælp, og så skal man turde at tage imod den hjælp. Så skal man måske også en gang imellem fortælle historierne om det, fordi så får vi netop hullet de her tabuer, som stadig florerer, siger Anders Bendixen.

Der kommer sådan en eller anden negativ papegøje, der lige hopper op på skulderen og siger: ”I er ved at smide det her væk"

Lasse Svan Hansen, landsholdspiller

Mors-Thy Håndbold er en af de klubber, der gør brug af mentaltræning. Det gør de som en konsekvens af en forfærdelig sæsonstart med otte nederlag i otte kampe.

Et tiltag, som glæder en af klubbens profiler.

- Mentaltræning kan til tider måske være en smule tabubelagt. Det er nok det der med, at det er sejest som håndboldspiller at sige: ”Jeg har tjek på det, og jeg er sgu ikke nervøs”.

- Faktum er bare, at jeg tror, alle håndboldspillere har den usikre side i sig, og jo bedre man er til at håndtere den, jo bedre håndboldspiller tror jeg, man er, og jo mere stabilt kan man levere over lang tid, siger Søren Nørgård.

Til kamp mod ’den negative papegøje’

Også det danske herrelandshold er faldet sammen i flere kampe og har lidt overraskende nederlag. For eksempel har de rød-hvide tabt til Tjekkiet ved EM i 2018, mens undertippede Ungarn slog Danmark ud af VM i 2017.

Når spillet som i disse tilfælde ikke flyder, forstørrer det de mentale udfordringer.

- Der kommer sådan en eller anden negativ papegøje, der lige hopper op på skulderen og siger: ”I er ved at smide det her væk. I kan sagtens smide det her væk. Ej, hvor spiller I dårligt. Uh, du spiller også dårligt nu. Ej, jeg håber virkelig ikke, at du brænder den næste – jeg tror måske faktisk, at jeg brænder den næste."

- Det er jo en kæmpe udfordring at skulle være i det inde i kampen på 60 minutter og arbejde med den der papegøje, siger landsholdsfløj Lasse Svan Hansen.

Han er en af de spillere, som arbejder med sin psyke. Ifølge ham er det nødvendigt at gøre mentaltræning til en del af hverdagen.

- I stedet for bare at sige: ”Nej, jeg gider ikke at høre på dig”. Så rent faktisk lytte til, hvad den her papegøje siger til mig, fordi så næste gang, du står i den her situation, ved du, inden det sker: "Prøv at høre her, ham der kommer lige om lidt, og så siger han sådan her til mig. Men det er okay, fordi jeg er trænet i det, jeg har mine værktøjer," siger landsholdsprofilen.

Mentaltræning i dansk håndbold

Flere profiler i dansk håndbold gør brug af mentaltræning i hverdagen. Her er, hvad de siger om vigtigheden af det.

Stine Bodholt

Stine Bodholt spiller i Viborg HK og tørner desuden ud for det danske kvindelandshold.

Stine Bodholt

- Jeg bliver klogere på mig selv. Det har hjulpet mig sindssygt meget indtil videre, og jeg bruger det også stadigvæk

- Jeg er blevet mere bevidst om, at jeg ikke skal være så hård ved mig selv. Jeg er nok nogle gange min egen værste modstander. Så har jeg nogle gode værktøjer, der kan hjælpe mig

- Jeg synes, det er en rigtig god idé, i forhold til når du har de her downperioder, som du netop oplever som håndboldspiller. Der er også et stort pres på os en gang imellem – hvordan håndterer man det? Derfor synes jeg, det er utrolig vigtigt, at man bruger en mentaltræner

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Line Haugsted

Line Haugsted spiller i Viborg HK og tørner også ud for det danske kvindelandshold.

Line Haugsted

- Jeg fik nogle forskellige værktøjer, jeg kunne arbejde med for ligesom at få mere humør på banen. Jeg slog mig selv meget i hovedet, hvis jeg lavede en fejl – det kunne jeg ikke rigtig tåle. Det er jeg blevet bedre til. Så laver man knap så mange fejl, når man kan acceptere det.

Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

Søren Nørgård

Søren Nørgård spiller i Mors-Thy Håndbold.

Søren Nørgård

- Det har helt sikkert hjulpet os at få hjælp til at få det mentale på plads. Det er jeg helt sikker på, vi får glæder af i de kommende kampe.

- Det sted, hvor man kan justere nu og kan justere hurtigt, det tror jeg, der er det mentale aspekt. Jeg tror, hvis du skruer tiden fem år frem, så er den her mentaltræning en helt normal del af en håndboldspillers liv.

 

Foto: TV 2 SPORT