Håndbold

Norsk legende stoppede som 20-årig: - Det var som at være i spændetrøje

Cecilie Leganger var i mange år verdens bedste målmand, men inden det kom så vidt, sagde hun midlertidigt stop.

'En vældigt svær periode'.

Sådan beskriver den legendariske norske målvogter Cecilie Leganger det sygdomsforløb, der nær havde kostet hende karrieren, før den for alvor var startet.

- Til sidst var det som at være i spændetrøje. Jeg kunne ikke holde til det. Mange tænkte på mig, som den stærke keeper, der tog alle bolde, så jeg faldt enormt dybt. Der var ikke mere at give af, fortæller hun videre i et interview med norsk TV 2.

Leganger brød igennem i klubben Tertnes, der holder til Bergen, allerede som 18-årig. Hun spillede sig hurtigt på landsholdet, men bag kulisserne havde hun sit at slås med.

Nordmanden, der siden skulle blive en af sportens største stjerner, led af kyssesyge, der blandt andet medfører udtalt træthed. Det hele blev for meget for for Cecilie Leganger, og hun trak stikket i en alder af 20 år.

Derpå fulgte en svær periode, hvor hun kun havde én ting i hovedet. Efter eget udsagn sov Leganger 12-14 timer om dagen, og hun var overbevist om, at hun aldrig igen ville sætte sine fødder i en håndboldhal. 

- Jeg havde problemer med at se ud over næste dag, og jeg formåede ikke at se lyspunkterne, forklarer hun.

Kom stærkt tilbage

Vendepunktet kom, da Cecilie Leganger begyndte at spille fodbold med nogle venner. Her genfandt hun glæden ved at røre sig, og et år senere var hun tilbage på håndboldbanen.

- Uanset hvor stærk og solid folk ser ud, kan de være skrøbelige indeni. Jeg plejer at sige: Ingen er bare det, du ser, lyder det fra Leganger.

I 1998 gjorde hun landsholdscomeback og blev europamester med det norske landshold. Året efter vandt hun guld ved verdensmesterskabet, hvor Danmark og Norge delte værtskabet.

Siden blev hun kåret til verdens bedste håndboldspiller i 2001, og hun lagde vejen forbi de danske klubber Slagelse og FCK, inden hun sluttede karrieren endegyldigt i Larvik for fire år siden.

Både Norge og Danmark deltager ved EM i håndbold, der i år har Frankrig som værtsland. Du kan følge slutrunden fra 30. november på TV 2, TV 2 SPORT og sport.tv2.dk.