EM håndbold

Klavs Bruun lader to pladser stå åbne: Her er Danmarks EM-trup

Klavs Bruun Jørgensen har udpeget de 16 spillere, han vil have med til EM i Frankrig.  Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Landstræneren har udtaget 14 af de 16 spillere, der skal med til EM-slutrunden i Frankrig om nogle uger.

Om 22 dage spiller Danmark den første kamp ved håndbold-EM, og nu har landstræner Klavs Bruun Jørgensen peget på 14 ud af 16 udvalgte håndboldkvinder, han vil have med sig til turneringen i Frankrig. 

Landstræneren lader i første omgang to pladser stå åbne på EM-holdet, som du kan se nederst i denne artikel. 

- Vi har nogle udfordringer med lidt småskavanker, ligesom vi endnu ikke har lagt os fast på, om vi tager to højre fløje og to højre backs eller én højre fløj og tre højre backs med til Frankrig, siger Klavs Bruun Jørgensen i en pressemeddelelse fra Dansk Håndbold Forbund. 

- Det bliver helt sikkert en af de to positioner, vi udtager en af de to ledige pladser til. Den anden plads bliver efter al sandsynlighed en yderligere bagspiller, og her er der flere navne i spil, siger landstræneren. 

To højre fløje og tre højre backs kæmper om én plads

Klavs Bruun Jørgensen kan kun vælge de sidste to spillere ud fra den bruttotrup på 28 spillere, som han i oktober sendte ind til det europæiske håndboldforbund EHF. Når han selv siger, at den ene spiller bliver en højre fløj eller en højre back, betyder det, at fem spillere bejler til den ene EM-billet.

I bruttotruppen er der nemlig kun to højre fløje - Simone Bøhme (Siofok) og Mathilde Hylleberg (TTH Holstebro) og tre højre backs - Line Jørgensen (Team Esbjerg), Louise Burgaard (Herning-Ikast) og Celine Lyndbye Kristiansen (Aarhus United) - tilbage at vælge mellem.

To debutanter afløser anføreren

Landstræneren har i nogle uger vidst, at han må undvære holdets anfører og playmaker Stine Jørgensen til EM. I stedet får Nadia Offendal og Mie Højlund rollen som spilstyrer sammen med Kristina Jørgensen. 

- Nadia Offendal har gjort det rigtig godt i Odense, og derfor er det helt naturligt, at hun kommer med til EM. Det samme kan siges om Mie Højlund og Kristina Jørgensen, der foruden playmakerpositionen også kan dække ind på venstre back. De er tre forskellige typer, der supplerer hinanden rigtig godt, så jeg føler, at vi er dækket godt ind, siger Klavs Bruun Jørgensen i pressemeddelelsen. 

Landstræneren uddyber sine overvejelser omkring truppen i en spritny episode af TV 2 SPORT's håndboldpodcast, som du kan downloade via iTunes og Soundcloud - og finde nederst i denne artikel.

Fem ændringer siden seneste slutrunde

I forhold til det landshold, der spillede Danmarks seneste kamp ved en slutrunde - VM-kvartfinalen mod Sverige sidste år - er der fem nye navne blandt de 14, der i første omgang nu er udtaget til EM. 

Anne Mette Hansen, der missede VM med en skade, er tilbage på venstre back, mens både Mie Højlund og Nadia Offendal på playmakerpositionen får deres slutrundedebut.

Slutrundedebut er der også til NFH-fløjen Lærke Nolsøe, der afløser den langtidsskadede Maria Fisker på venstre fløj. 

Endelig er Anna Cecilie la Cour, der var med til EM for to år siden, men som blev mor i oktober sidste år og derfor ikke var i spil til at komme til VM, nu tilbage på landsholdet. 

Til gengæld er Line Haugsted (Viborg HK), Lotte Grigel (Debrecen), Line Jørgensen (Team Esbjerg), Louise Burgaard (Herning-Ikast) og Simone Bøhme (Siofok) fra sidste års VM-trup i første omgang ikke udtaget til det kommende EM. 

DANMARKS FORELØBIGE EM-TRUP

Målvogtere: Sandra Toft (Team Esbjerg), Althea Reinhardt (Odense)

Stregspillere: Stine Bodholt (Viborg HK), Kathrine Heindahl (Odense), Sarah Iversen (Herning-Ikast)

Venstre fløj: Fie Woller (Bietigheim), Lærke Nolsøe (Nykøbing Falster)

Venstre back: Anne Mette Hansen (Györ), Kristina Jørgensen (Viborg).

Playmakere: Mie Højlund (Odense), Nadia Offendal (Odense)

Højre back: Mette Tranborg (Odense), Anne Cecilie la Cour (København Håndbold)

Højre fløj: Trine Østergaard (Odense)

Til EM kan hvert hold for første gang lave helt op til seks udskiftninger i deres trup undervejs i turneringen. Tidligere var det kun tre. Skulle Klavs Bruun Jørgensen vælge at skifte ud i truppen undervejs, kan han dog kun indkalde spillere fra bruttotruppen på 28 spillere.

Danmarks bruttotrup kan du se ved at klikke på linket her:

Danmark åbner sit EM den 30. november mod Sverige - et revancheopgør efter nederlaget til svenskerne i VM-kvartfinalen for et år siden. Polen og Serbien er de to øvrige hold i Danmarks indledende gruppe A, der bliver spillet i den franske by Nantes. 

Landsholdet bliver samlet den 19. november frem mod Møbelringen Cup i Oslo, som bliver spillet den 22.-25. november, hvor Danmark møder Frankrig, Norge og Ungarn i de sidste tre testkampe før EM. 

Du kan se EM i håndbold fra 30. november til 17. december på TV 2, TV 2 SPORT og TV 2 PLAY. Alle Danmarks EM-kampe bliver sendt direkte på TV 2. 

HØR LANDSTRÆNERENS OVERVEJELSER OM SIN TRUP - OM HVEM DER KÆMPER OM DE SIDSTE PLADSER - I 35 MINUTTERS PODCAST HERUNDER.