VM håndbold

Karabatic vil have fjernet omstridt regel og bakker op om nyt tiltag

Syv-mod-seks er blevet flittigt benyttet i håndbold, siden reglen blev indført i 2016.

Det bliver brugt i basketball og i tennis. Og står det til den franske stjerne Nikola Karabatic, bør et skudur også indføres i håndbold.

I stedet skal den to år gamle syv-mod-seks-regel fjernes, da han mener, den har ændret sporten negativt. Reglen gør det muligt for et hold at spille med en ekstra mand i angrebet med knap så mange konsekvenser som tidligere.

- Jeg synes personligt ikke, at reglen er særlig god, siger Karabatic til Handball Planet og melder sig dermed i koret af mange trænere.

Med indførelsen af et skudur skal hvert hold nå at afslutte mod mål inden en bestemt tid. Hvis ikke de når det, får modstanderne bolden.

På den måde undgår dommerne ifølge Karabatic at markere for passivt spil efter et halvt minut for nogle hold, mens andre hold får halvandet minut i angrebet.

Jeg forstår bekymringen, men jeg betragter ikke et skudur som løsningen

Frank Bohmann, direktør i Bundesligaen

Opfordringen til ændringerne skal ses i lyset af, at Den Internationale Olympiske Komité, IOC, har overvejet at droppe håndbold til OL.

- Det ville være en katastrofe. Jeg tror, hele håndboldverdenen ville blive sure inklusiv mig selv

- Så jeg håber virkelig, at der vil komme ændringer i vores sport, for vi elsker den og vil gøre den bedre.

Dansk opbakning til skudur

Forslaget om et skudur står Paris Saint-Germain-spilleren langt fra alene med. Mandag gav den danske landstræner og Rhein-Neckar Löwen-træner, Nikolaj Jacobsen, udtryk for det samme.

- Der går for lang tid, hvor du kan spille og bygge et angreb op, uden der sker noget, siger han til Sky.

Afstemning

Bør der blive indført et skudur i håndbold?

Hvis det stod til den 46-årige dansker, burde hvert hold maksimalt få 40 sekunder til et angreb. THW Kiels træner, Alfred Gislason, foreslår 35 sekunder, men er ellers enig i danskerens beskrivelse af situationen.

- I vores bedste tid i 2010 havde vi 60-65 angreb per kamp. Nu er der 40-45. Kampene er blevet langsommere, siger Gislason og kalder det anti-håndbold at stå i forsvaret i flere minutter i træk.

Karabatic' danske holdkammerat i Paris, Mikkel Hansen, havde et lignende synspunkt, da han deltog i TV 2 SPORTs basketballpodcast for et år siden.

- Jeg synes, der er mange gange, hvor du møder en lidt svagere modstander, der får lov til at spille et minut hver gang. Når ens eget hold så har spillet 30 sekunder, og dommerne løfter armen, så har man et lidt underligt dommerskøn, sagde Hansen og udtrykte, han ville være stor fan af et skudur i håndbold.

Virker ikke i håndbold

Direktøren i Bundesligaen, Frank Bohmann, er enig i, at der bør ske forandringer for at gøre håndbold mere attraktivt. Men han mener ikke, at et skudur er vejen frem.

- Jeg forstår bekymringen, men jeg betragter ikke et skudur som løsningen. Det virker i basketball, men naturen i håndbold er ikke gearet til det, siger Bohmann.

I tennis har spillerne 25 sekunder, inden de skal serve. I den amerikanske basketball-liga, NBA, har spillerne maksimalt 24 sekunder til at sende bolden mod kurven.

Den første NBA-kamp med skudur var i 1954. Den tidligere NBA-præsident Maurice Podoloff kaldte indførelsen af skuduret for den vigtigste begivenhed i NBA.