EM håndbold

Eksperter: Disse EM-profiler er værd at holde øje med

TV 2 SPORT's eksperter har udvalgt de største udenlandske profiler, som man skal holde øje med under årets EM-slutrunde.

Inden længe vil der igen rulle masser af EM-håndbold over fjernsynsskærmene i de danske stuer. Og mens de danske kvinder selvfølgelig får masser af fokus herhjemme, så vil flere andre hold også have spillere på holdkortet, der kan komme til at drysse lidt ekstra stjernestøv ud på halgulvet, når de går på banen ved EM i Frankrig.

TV 2 SPORT's håndboldeksperter - Lærke Møller, Trine Nielsen og Bent Nyegaard - har udvalgt fem udenlandske spillere hver, som de tror, kan komme til at spille en afgørende rolle for deres respektive hold under dette års EM.

Der er både det unge stjerneskud og de etablerede profiler iblandt, og mens eksperterne har været enige omkring flere spillere, så er der også nogle, som de står alene med. Nedenfor kan I læse om de ti udvalgte spillere, som står i vilkårlig rækkefølge. 

Eksperternes bud på EM's største udenlandske profiler

Nycke Groot

Hollandske Nycke Groot i VM-kvartfinalen mod Tjekkiet i 2017.

Nycke Groot

Valgt af: Trine Nielsen, Bent Nyegaard og Lærke Møller

Landshold: Holland

Position: Bagspiller

Alder: 30 år

Nuværende klub: Győri Audi ETO KC (Ungarn)

Trine Nielsen om Nycke Groot: 
- Nycke Groot er vel den mest komplette håndboldspiller lige i øjeblikket, og hun har bare den her drive, der gør, at hun er motoren på det hollandske landshold. 

- Hun er en tænkende playmaker, der både kan afslutte, men som også kan sætte sine medspillere i scene, og så er hun en virkelig dygtig forsvarsspiller og kontraspiller.

Bent Nyegaard om Nycke Groot: 
- Hun er den perfekte. Det er sjældent, at man finder så mange væsentlige kompetencer hos en spiller, som man gør hos Nycke Groot. Hun er en af de bedste vurderingsspillere, der findes og ser banen perfekt.  

- Alt det, der kan forekomme besværligt, det ser let ud, når det er Nycke Groot, der gør det. Det giver også en psykologisk fordel, for det må være væmmeligt, at man som forsvarsspiller gør alt, hvad man kan, og så finder Groot, der ikke ser ud til at anstrenge sig, alligevel vej til det hele.

Lærke Møller om Nycke Groot: 
- Hun har en kæmpe betydning for det hollandske landshold – både offensivt og defensivt. Nycke Groot er en komplet håndboldspiller, fordi hun både er taktisk klog, men samtidig er hun også i stand til at mestre mange facetter i spillet selv.

- Hun er dygtig til at sætte spillet op, hun har et rigtig fint skud på den her mellemdistance, og så har hun et helt eminent fodskifte. Hun skal ikke bruge ret meget plads til at finte på.

Meritter med Holland: VM-sølv i 2015, EM-sølv i 2016 og VM-bronze i 2017.

 

Foto: Ronny Hartmann / Scanpix Denmark

Anna Vyakhireva

Vyakhireva i fokus, da Rusland møder Danmark ved EM i 2016

Anna Vyakhireva

Valgt af: Lærke Møller

Landshold: Rusland

Position: Højre back

Alder: 23 år

Nuværende klub:  Rostov-Don (Rusland)

Lærke Møller om Anna Vyakhireva:
- Jeg synes, at hun er sådan en finurlig, klog spiller, der er meget svær at dække op, fordi hendes spillestil er så anderledes både i forhold til hendes fodfinter og retningsskifte. Enhver forsvarsspiller, der står overfor hende, vil bare være rigtig, rigtig usikker.

- Det er i høj grad i angrebet, at Anna Vyakhireva har sine styrker, men hun kan også godt dække op. I forsvaret har hun sådan en friere rolle, og det synes jeg faktisk også, at hun er virkelig dygtig til på trods af hendes størrelse. Hun er jo ikke så stor.

- Hun er en profil allerede og har faktisk været det i en del år efterhånden, når man tænker på, at hun kun er 23 år. Det synes jeg er imponerende.

Meritter med Rusland:  OL-guld i 2016

Foto: Tt News Agency / Scanpix Denmark

Daria Dmitrieva

Ruslands Daria Dmitrieva ved EM 2016 i Sverige.

Daria Dmitrieva

Valgt af: Trine Nielsen og Bent Nyegaard

Landshold: Rusland

Position: Bagspiller

Alder: 23 år

Nuværende klub: Lada (Rusland)

Trine Nielsen om Daria Dmitrieva:
- Jeg var egentlig lidt i tvivl, om jeg skulle vælge Anna Vyakhireva i stedet, fordi begge spillere er så vigtige for Rusland, men jeg har valgt Dmitrieva. Jeg kan virkelig godt lide hende som type.

- Til forskel fra Vyakhireva så får Dmitrieva rigtig ofte skældud af sin træner, Jevgenij Trefilov. Alligevel formår hun at være en gigantisk ledertype på det her russiske mandskab, som jo ellers vader i talenter.

- Dimitreava er gudbenådet håndboldspiller. Hun er især dygtig i sit fintespil og er også en rigtig fin skytte. Hun er god til at vurdere, hvor hun skal angribe og er i stand til at finde de mindste huller i forsvaret.  

Bent Nyegaard om Daria Dmitrieva:
- Jeg tror, at de fleste har set eller kan huske, da Dmitrieva førte Rusland til OL-guld i 2016 i Rio. Hun er en fantastisk organisator, der kan duellere, og når hun er allerbedst, så har hun også rigtig, rigtig mange skudvarianter.

Meritter med Rusland:  OL-guld i 2016

Foto: Bjorn Lindgren / Scanpix Denmark

Anikó Kovacsics

Ungarns Aniko Kovacsics i en direkte duel med Hollands Laura van der Heijden i en landskamp tilbage i marts.

Anikó Kovacsics

Valgt af: Bent Nyegaard

Landshold: Ungarn

Position: Bagspiller

Alder: 27 år

Nuværende klub: FTC-Rail Cargo Hungária (Ungarn)

Bent Nyegaard om Anikó Kovacsics:
- Jeg vil ikke sige, at hun er en top, top, topspiller, men hun er meget spændende, for det hun gør, det gør hun 100 procent. Hun spiller med en voldsom energi og aggressivitet, er god i duelspillet og så lyser det ud af hende, at hun vil løse de problematikker, der opstår.

- Anikó Kovacsics kommer til at styre det hele for Ungarn, som jo er et stort håndboldland, men som starter lidt forfra. Hun er 27 år, er langt i sin udvikling, og jeg kan bare se, at for hvert år der går, der modnes hun og bliver bedre.

- Nu får hun så den helt store mulighed ved denne slutrunde, selvom jeg ikke tror, at det bliver et stort mesterskab for Ungarn. Men jeg glæder mig til at se, hvor langt hun er kommet i sin udvikling. Jeg kan godt lide spillere med aggressivitet og med mod. De er altid værd at holde øje med.

Meritter med Ungarn: EM-bronze i 2012

Foto: Attila Kisbenedek / Scanpix Denmark

Veronica Kristiansen

Norges Veronica Kristiansen fejrer en scoring i VM-semifinalen mod Holland i 2017.

Veronica Kristiansen

Valgt af: Trine Nielsen

Landshold: Norge

Position: Bagspiller

Alder: 28 år

Nuværende klub: Győri Audi ETO KC (Ungarn)

Trine Nielsen om Veronica Kristiansen: 
- Veronica Kristiansen er en maskine. Hun har stor betydning for Norge, og den er ikke blevet mindre, efter Nora Mørk måtte melde fra til denne slutrunde. Det bliver Veronica Kristiansen og Stine Bredal Oftedal, der kommer til at skulle trække et meget stort læs for det norske landshold, og Kristiansen kan altså bare blive ved.

- Hun er dygtig på sin kontrafase, og så er det faktisk lidt de samme superlativer, man kan sætte på hende, som jeg har sat på Nycke Groot.

- Hvis man skal lave sammenligningen mellem de to, så er Veronica Kristiansens helt store styrke, at hun virker til at være sådan en maskine, der aldrig nogensinde går tør for kræfter.

- Hvis man modsat skal være rigtig streng, så er Kristiansens spidskompetencer ikke ligeså udviklede som hos Nycke Groot, der også har et lidt højere topniveau.

- Veronica Kristiansen er på mange måder en måske lidt simpel spiller, fordi hun er ikke sådan en, der bryder ud og tænker store tanker, men hun er bare så stjernedygtig til det, hun gør.     

Meritter med Norge: EM-guld 2014, VM-guld 2015, OL-bronze 2016, EM-guld 2016, VM-sølv 2017

Foto: Patrik Stollarz / Scanpix Denmark

Cristina Neagu

Cristina Neagu i aktion ved VM sidste år.

Cristina Neagu

Valgt af: Lærke Møller og Trine Nielsen

Landshold: Rumænien

Position: Bagspiller

Alder: 30 år

Nuværende klub: CSM Bucuresti (Rumænien)

Lærke Møller om Cristina Neagu:
- Cristina Neagu er en håndboldspiller, der kan noget udover det sædvanlige. Særligt i form af hendes fuldstændig fantastiske skud og skudafvikling, men også i forhold til hendes samarbejde med stregen.

- Det er svært sådan at sætte procenter på, hvor stor betydning Neagu har for Rumænien, men hun er jo den spiller i angrebet, der har hånden på de fleste bolde. Hvis hun ikke selv laver hun mål eller en assist, så har hun ofte tredjesidste hånd på bolden, så Neagu er den, der binder hele offensiven sammen for Rumænien.

Trine Nielsen om Cristina Neagu:
- Hun er nok verdens bedste angrebsspiller, og hendes betydning for Rumænien er helt åndssvagt stor, fordi hun er så meget bedre end den næste.

- Hun er en vidunderlig skytte. I nogle situationer minder hun lidt om en herrespiller både i forhold til hendes skudafvikling, hendes teknik og hvordan hun bevæger sig inde på banen. Jeg synes lidt, at hun er fra en anden planet ret angrebsmæssigt og skudteknisk.

Meritter med Rumænien: VM-bronze i 2015 og EM-bronze i 2010.

Cristina Neagu er desuden blevet kåret til verdens bedste kvindelige håndboldspiller i 2010, 2015 og 2016.

Foto: Hendrik Schmidt / Scanpix Denmark

Jovanka Radicevic

Montenegro's Jovanka Radicevic skyder på mål i opgøret mod Serbien ved VM i 2017.

Jovanka Radicevic

Valgt af: Lærke Møller

Landshold: Montenegro

Position: Højre fløj

Alder: 32 år

Nuværende klub: CSM Bucuresti (Rumænien)

Lærke Møller om Jovanka Radicevic:
- Radicevic er en anderledes fløjspiller, der har stor betydning for Montenegro, og hun er altid en, der scorer mange mål. På klubplan har hun spillet for de største Champions League-hold i det seneste årti. Det synes jeg også bare vidner om klasse for sig selv.

- Hun bidrager med noget vildskab, og så hun er en rigtig dygtig overgangsspiller - på den måde deltager hun meget i angrebsspillet.  Hun har desuden en god teknik, når hun kommer til en afslutning ude fra sin fløj.

- En anden kvalitet, der er med til at gøre Radicevic til en komplet spiller, er, at hun har rigtig stor betydning for Montenegros forsvarsspil, selvom hun er fløj. De dækker op med rigtig bevægelige fløje, og der er hun er virkelig skarp til hele tiden at vurdere, om hun skal ind og trække en angrebsfejl, eller om hun skal holde sig til sin egen mand.

Meritter med Montenegro:  OL-sølv i 2012, EM-guld i 2012

Foto: Klaus-dietmar Gabbert / Scanpix Denmark

Amandine Leynaud

Amandine Leynaud på mål for Frankrig i EM-bronzekampen mod Danmark i 2016

Amandine Leynaud

Valgt af: Bent Nyegaard og Trine Nielsen

Landshold: Frankrig

Position: Målvogter

Alder: 32 år

Nuværende klub: Győri Audi ETO KC (Ungarn)

Bent Nyegaard om Amandine Leynaud:
Efter mine begreber er hun en klog, reaktionsstærk, forudseende og rolig målvogter. Hun har rigtig mange kvaliteter.

Leynaud stod ikke med højeste procentsats, da Frankrig vandt VM i Tyskland sidste år, men hun var den afgørende spiller, på de afgørende tidspunkter. Så hun kan blive rigtig, rigtig vigtig og værd at holde øje med.

Trine Nielsen om Amandine Leynaud:
Lidt ud fra devisen om at de er på hjemmebane, har jeg valgt Amadine Leynaud.

Jeg tror, at Leynaud på hjemmebane kan få stor betydning for franskmændene. Hun er bundrutineret og bundsolid og bare en dygtig keeper.

Meritter med Frankrig: VM-sølv i 2009, VM-sølv i 2011, OL-sølv i 2016, EM-bronze i 2016, VM-guld i 2017.

Foto: Jonathan Nackstrand / Scanpix Denmark

Noémi Háfra

Ungarns Noemi Hafra i boldbesiddelse mod Holland i 2018.

Noémi Háfra

Valgt af: Lærke Møller

Landshold: Ungarn

Position: Bagspiller

Alder: 20 år

Nuværende klub: FTC-Rail Cargo Hungaria (Ungarn)

Lærke Møller om Noémi Háfra: 
- Det er her, jeg har besluttet mig for at lave en lille overraskelse, for jeg tror, at Noémi Háfra kan være et nyt ungarsk stjerneskud. Hun er en helt vildt spændende spiller, og da Ungarn vandt guld ved U20-VM i sommers, kom hun også på All Star-holdet.

- Hun har en rigtig god fysik, og derfor tror jeg, at hun allerede nu kan gøre sig gældende både offensivt og defensivt. Derudover er hun en spændende skytte – hun har både hopskuddet, men også stående skud i sit repertoire.

- Ungarn er ved at bygge et nyt hold op, og det er grunden til, at jeg tror, at hun kan få en stor rolle i år. Det bliver bare spændende at se i løbet af de kommende år, om hun får udviklet sig nok til også at kunne mestre sine kvaliteter på højeste niveau.  

Foto: Attila Kisbenedek / Scanpix Denmark

Stine Bredal Oftedal

Stine Bredal Oftedal i VM-semifinalen mod Holland i 2017.

Stine Bredal Oftedal

Valgt af: Bent Nyegaard

Landshold: Norge

Position: Bagspiller

Alder: 27 år

Nuværende klub: Győri Audi ETO KC (Ungarn)

Bent Nyegaard om Stine Bredal Oftedal:
- Hun har lidt de samme kvaliteter som Nycke Groot; hun er en tovejsspiller, en fantastisk kontraspiller og en fremragende organisator. Stine Bredal Oftedal har både aggressiviteten og modet, men efterhånden også den erfaring, der gør, at hun som oftest vælger de rigtige løsninger.  

- Oftedal kan desuden det vigtigste af alt, hun kan vinde håndboldkampe. Og det kan hun, fordi det som oftest er lykkedes hende at undgå stresssymptomer, når kampene skal afgøres. Sådan nogle typer vinder både håndboldkampe og mesterskaber.

Meritter med Ungarn: EM-guld i 2010, VM-guld i 2011, EM-sølv i 2012, EM-guld i 2014, VM-guld i 2015, OL-bronze i 2016, EM-guld i 2016, VM-sølv i 2017.  

 

Foto: Patrik Stollarz / Scanpix Denmark