EM håndbold

Dansk debutant imponerer svensk stjerne: Hun gjorde, hvad der passede hende

21-årige Mie Højlunds indsats er ikke gået ubemærket hen hos hverken den svenske eller danske lejr.

Det var ikke til at se det, hvis man ikke lige vidste det. Inde på en håndboldbane i Nantes løb der fredag aften en dansk slutrundedebutant rundt i EM-kampen mod Sverige.

Hun hedder Mie Højlund, er 21 år, og så voldte hun store problemer hos det svenske forsvar. Sverige havde ellers fået en drømmestart på opgøret, da de kom foran med 5-1, men så trådte Højlund i karakter.

- I første halvleg får Højlund lov til at gøre, hvad der passer hende. Hun scorer, hun skyder og får os splittet ad, siger Sveriges største stjerne, Isabelle Gulldén, til TV 2 SPORT efter kampen.

Ligesom Højlund spiller Gulldén på playmakerpositionen, hvor hun igennem en årrække er blevet betragtet som én af de bedste på pladsen. Dette bekræftes af mange individuelle priser blandt andet titlen den mest værdifulde spiller ved EM i 2014, topscorer i Champions League i 2016 samt titlen som årets svenske håndboldspiller hele fire gange.

Hvordan er det at få de ord med på vejen?

- Det er da fedt. Jeg har også en god følelse her efter kampen, siger Mie Højlund og uddyber:

- Sveriges forsvar er lidt mere noget, jeg kender til fra den danske liga, og det, synes jeg egentlig, passer mig fint. Det er noget, jeg føler mig tryg i, og det kommer også til udtryk.

Lyn-analyse

Mie Højlund kom farende ind efter Danmarks dårlige start. Hun tog kampen i egen hånd og ejede kampen. Nej, hvor spillede hun godt. Hun skød ikke bare godt, men hun havde også øje for sine medspillere, hvilket fire assists også vidner om. Det var en super flot præstation.

Også Højlunds holdkammerat i store perioder i angrebet Anne Mette Hansen er dybt imponeret over debutantens kamp.

- Ej, men det er jo fantastisk. Hun er så stærk i mand-mod-mand, og hun kører bare på. Det er lige, som det skal gøres. Det er så stærkt, siger Anne Mette Hansen.

Landstræners tålmodighed betaler sig

Danmark formåede som bekendt at komme tilbage fra den vanskelige indledning og til sidst slå Sverige med 30-29. Denne sejr kommer ifølge landstræner Klavs Bruun Jørgensen som følge af en stor holdindsats.

Læg dertil Mie Højlunds fire assists og fire mål, som kom i EM-debuten, hvor hun stemplede ind på den store scene. En scene, som Klavs Bruun Jørgensen havde forsøgt at caste hende til i to omgange - begge gange uden held.

- Jeg håber da, I kan se, hvorfor jeg gerne ville have hende med ved de sidste to slutrunder, siger en veltilpas Klavs Bruun Jørgensen efter kampen.

- Jeg fik noget fart mod et dygtigt svensk forsvar, som også gav os problemer, men som Mie fik løst rigtig godt ved at være hurtig og vælge nogle fine løsninger med Stine Jørgensen og Anne Mette Hansen, og så vi fik Mette Tranborg på ydersiden af backen.

Klavs Bruun Jørgensen bruger som udgangspunkt kun Mie Højlund i angrebet, såfremt Odense-playmakeren kan nå ud til bænken efter angrebene. Derfor vidner de 26 minutter og 24 sekunder, hun fik på banen, om stor tillid fra landstræneren.

Er du overrasket over den store tillid fra Klavs Bruun Jørgensen?

- Klavs har hele tiden udtrykt, at når jeg får chancen, skal jeg bare tage den og klø på. Og det er jeg virkelig glad for, at han siger til mig. Jeg er overrasket over, at jeg får så meget spilletid, som jeg gør, og jeg er virkelig glad for den spilletid, jeg får.

Kampen mod Sverige var den første af potentielt otte ved EM i Frankrig, og den store start vækker liv til håb om flere succesoplevelser.

- Det giver enormt meget på selvtillidskontoen, at man kan byde ind med noget til holdet og også byde ind med noget tempo i angrebsspillet. Så det giver rigtig meget for mig, at Klavs viser mig, at han har tillid til mig. Det betyder enormt meget.

- Jeg tror ikke, at min debut kunne være bedre, end den var, siger Mie Højlund.

Danmark spiller næste kamp på søndag mod Polen.