EM håndbold

Regelbrud hjalp Danmark til sejr: Her betalte 'forbrydelse' sig også

Anne Mette Hansen begik fredag aften et klart regelbrud i kampen mod Sverige, som endte med at blive afgørende i den danske sejr.

I det absolut sidste sekund af Danmarks EM-premiere mod Sverige stoppede Anne Mette Hansen et skud mod tomt mål fra Hanna Blomstrand, der kunne udligne til 30-30.

Sverige fik tilkendt straffekast, mens Anne Mette Hansen fik rødt kort. Det blev dog en - set med danske briller - vigtig aktion fra Hansen, da Sandra Toft reddede straffekastet, og dermed vandt Danmark den vitale kamp med 30-29.

Det er langt fra første gang i sportshistorien, at en 'forbrydelse' har kunnet betale sig. Herunder kan du se en række eksempler.

Når 'forbrydelse' betaler sig

 1. 1990

  1. Senna bliver verdensmester

   Ayrton Senna og Alain Prost forlader banen i Japan efter deres sammenstød.

   Formel 1-verdensmesterskabet i 1990 blev afgjort i sæsonens næstsidste grandprix i Japan, da brasilianske Ayrton Senna (McLaren) i første sving kørte ind i franske Alain Prost (Ferrari).

    

   Begge kørere udgik, og netop det scenarie sikrede Senna titlen som verdensmester.

    

   Senna havde inden grandprixet proklameret, at han ville gå bedhårdt efter en overhaling i første sving, fordi han mente, at hans placering i pole position ikke var fordelagtig.

    

   Prost svinede Senna til offentligt og kaldte ham en "mand uden værdier".

 2. 2010

  1. Suárez som målmand

   Luis Suárez stopper bolden med hånden på målstregen i VM-kvartfinalen mod Ghana i 2010.

   Uruguay spillede sig i 2010 i semifinalen ved VM efter en sejr i straffesparkskonkurrence over Ghana.

    

   At det overhovedet endte i straffesparkskonkurrence skyldtes blandt andre angriberen Luis Suárez. Til allersidst i den forlængede spilletid reddede han bolden på stregen med hånden. Dommeren dømte straffespark, og Suárez fik rødt kort.

    

   Det efterfølgende straffespark blev reddet, og siden vandt Uruguay staffesparkskonkurrencen. Suárez fik én spilledags karantæne og var med igen, da Uruguay tabte bronzekampen.

 3. 2012

  1. Omstart i OL-finale

   Zac Purchase og Mark Hunter vandt OL-sølv. Guldet blev vundet af Mads Rasmussen og Rasmus Quist.

   Roernes OL-finale i letvægtsdobbeltsculler bød på omstart, da den britiske båd angiveligt blev ramt af materiel skade. Materiel skade kan give omstart inden for de første 100 meter.

    

   Briterne sikrede sig efterfølgende OL-sølv, men ifølge den danske landstræner, Thomas Poulsen, var der tale om en rofejl fra briternes side - noget, som ikke kan give omstart.

    

   - Briternes træner kører over, og så skruede han lige noget af sædet. Der sidder nogle små holdere, og der skruede han den ene af bare for at få det til at se ud, som om der var noget galt, sagde han.

    

   Trods protest beholdt briterne sølvmedaljerne. Mads Rasmussen og Rasmus Quist vandt guld

  2. Styrtede med vilje

   Philip Hindes styrtede i OL-finalen i holdsprint.

   Ved samme OL vandt briterne guld ved holdløbet i banecykling. Her endte finalen ligeledes med omstart, da Philip Hindes styrtede.

    

   Hindes udtalte efterfølgende, at holdet havde aftalt at styrte med vilje, hvis de skulle få en dårlig start.

    

   IOC og UCI så ingen grund til at straffe briterne, der vandt OL-guld.

 4. 2016

  1. Russer styrtede med vilje

   I kvindernes VM-finale i holdsprint mellem Kina og Rusland i holdsprint fik sidstnævnte en rigtig skidt start.

    

   Shmeleva kom dårligt ud af startblokken, fordi hendes baghjul spandt rundt, og derfor kom hun til at køre helt uden for banen.

    

   Ligesom ved OL i 2012 styrtede hun, fik omstart, og efterfølgende vandt russerne guld.

    

   - Hun vælter med vilje for at få omstarten. Det er ikke nogen godkendt defekt eller styrt, hvis ikke hun vælter, så bare det at man drejer forkert ud af startboksen tæller ikke. Det giver ikke en omstart. Det er de simpelthen øvede i at vide, at sker sådan noget som det her, så skal de ned at ligge, fortalte TV 2 SPORTs ekspert Christian Ranneries.

 5. 2018

  1. 'Zankas' nødbremse

   I den forlængede spilletid af VM-ottendedelsfinalen mellem Kroatien og Danmark nedlagde Mathias 'Zanka' Jørgensen Ante Rebic, der var helt fri på mål.

    

   Kroaterne fik straffespark, mens 'Zanka' slap med gult kort, fordi han gik efter bolden - en ny FIFA-regel, der trådte i kraft i 2016.

    

   Kasper Schmeichel reddede straffesparket og sikrede dermed Danmark en chance for at nå kvartfinalen i straffesparkskonkurrence. Den vandt Kroatien dog, så Danmark røg ud.

  2. Anne Mette Hansens 'redning'

   I Danmarks EM-premiere mod Sverige var danskernes mål tomt, da Hanna Blomstrand kastede mod det i sidste sekund.

    

   Anne Mette Hansen stod dog i vejen for skuddet, da hun stod i feltet og 'reddede' det med foden. Det medførte straffekast til Sverige og rødt kort til Hansen.

    

   Sandra Toft reddede dog straffekastet, så Danmark vandt kampen med 30-29.