EM håndbold

14 år gammel EM-rekord slået

455 mål i de første otte kampe er rekord for en EM-slutrunde.

De 16 nationer, der er med ved EM, har sørget for ekstremt god underholdning, hvis man er til målrige kampe.

Efter otte kampe, hvor alle hold har spillet én kamp, er der blevet lavet 455 scoringer, svarende til 56,9 mål per kamp, og det er EM-rekord.

Hidtil var EM-slutrunden i 2004 den mest målrige efter første runde med 440 mål. EM i 2016 bød på 424 mål, mens antallet var 403 i 2014 og 381 i 2012.

Topscorer i første runde blev kampen mellem Montenegro og Slovenien, som montenegrinerne vandt med 36-32. Danmarks kamp mod Sverige trak også gennemsnittet op, da det endte med en dansk 30-29-sejr.

Mindst underholdning bedømt på antallet af mål fik tilskuerne til kampen mellem Spanien og Kroatien, som endte 25-18 i spansk favør.

Det nuværende format med et indledende gruppespil med fire grupper á fire hold trådte i kraft i 2002.

Forsvar vinder titler

TV 2 SPORT's Bent Nyegaard skrev i sin optakt til EM-slutrunden, at stærkt forsvarsspil vil blive afgørende for slutrunden, men det har ikke ligefrem været det overskyggende tema i de første otte kampe.

- Mesterskabet i Frankrig anno 2018 har et fællestræk. Mange gode defensiver med tilhørende kompetente sidste skanser. Ofte med den konsekvens, at offensiverne bliver sat både skak og mat. Få mål og høje redningsprocenter bør blive ét af de større diskussionstemaer, skrev Nyegaard og henviste til "visdomsord" fra den mangeårige Manchester United-manager Sir Alex Ferguson:

Attack wins you games, defense wins you titles.

Angreb vinder kampe, forsvar vinder titler.

Tema i den danske lejr

Netop scoringer var et stort diskussionsemne for Danmark op til EM.

I de forudgående seks kamp scorede danskerne ikke over 23 mål og havde et gennemsnit på 21,5 mål per kamp.

- I sidste ende handler det om at få bolden det sidste stykke ind over stregen. Jeg synes faktisk, efter at have set kampene igen, at vi skaber relativt mange chancer. Så det er et spørgsmål om, bolden skal puttes i kassen. Men den intensitet og lyst man har, når man kommer til en slutrunde, det gør også, afslutningerne bliver lidt skarpere, sagde Klavs Bruun Jørgensen før EM.

Den forudsigelse fik landstræneren ret i, da Danmark bankede 30 bolde i mål mod svenskerne i EM-premieren, der gav danskerne et perfekt udgangspunkt til resten af EM.

Danmark møder Polen søndag klokken 15.