EM håndbold

Kalder norsk nedtur ’befriende’: - Har altid kigget misundeligt mod fjeldene

Norge er på vej til en misse en EM-semifinale for første gang i 18 år efter to nederlag i tre kampe.

Siden 2002 har håndboldstormagten Norge enten vundet guld eller sølv ved hver eneste EM-slutrunde, og ikke siden årtusindskiftet har nordmændene misset semifinalerne.

Men efter 31-23-sejren til Rumænien onsdag aften i Brest tager Norge for første gang nogensinde nul point med sig i mellemrunden, hvorfor Norge nu er afhængig af flere andre resultater, hvis det skal blive til semifinale nummer ni i træk.

Det har nærmest for første gang i Norges håndboldhistorie vist sig, at målmændene mangler power og redninger

Bent Nyegaard, håndboldekspert

Medierne i Norge er chokerede over nedturen, men også blandt danske eksperter er reaktionerne stærke. "Jeg er målløs," lød den umiddelbare reaktion fra Sofie Bæk Andersen. "Det er en kæmpestor overraskelse," sagde ekspert Trine Nielsen, mens Bent Nyegaard trækker det op i "kategorien mini-sensation."

Er det imidlertid skidt, at den store og stolte nation halter, mens andre nationer stråler? Nej, mener TV 2 SPORTs håndboldredaktør Dan Philipsen.

- Vi har set det norske hold og i chok fulgt med i, hvordan de fuldstændig er faldet igennem. Norge har altid kunnet dække op og haft målmandsredninger - nu har de ingen af delene. De har lignet et ganske ordinært hold indtil nu, siger Dan Philipsen.

- De har haft nogle skader, men at de er blevet så dårlige på så kort tid, er rystende, men egentlig også en smule befriende. Det norske hold har altid været i vater. Man har altid kigget misundeligt op mod fjeldene. Nu har de nogle af de problemer, vi har stået med i mange år, og for håndbolden er det ganske udmærket, at Norge også kan fejle.

Pres fra Østeuropa

Norges håndboldjenter vandt deres første mesterskab tilbage i 1998, og siden er de blevet europamestre syv gange, verdensmestre tre gange og olympiske mestre to gange.

Sagt på en anden måde: Norge har vundet 12 af de sidste 25 mesterskaber, men lykkes nordmændene ikke med at vinde EM, vil de for første gang siden 2004 hverken kunne kalde sig forsvarende europamestre, verdensmestre eller olympiske mestre.

- Jeg synes, det er værd at registrere, at der er nogle østeuropæiske lande, der markerer sig mere. Kigger vi på grupperne ved EM, kan jeg konstatere, at Rumænien, Serbien og Rusland foruden Holland vinder grupperne. Det kan man godt lige holde øje med for at se, om det er en tendens, vi skal holde øje med, siger Bent Nyegaard.

Få redninger afgørende

Ifølge Nyegaard er der en række karakteristika, der forklarer den nærværende norske nedtur.

- Det har for nærmest første gang i Norges håndboldhistorie vist sig, at målmændene mangler power. De mangler redninger. En kamp som i går mod Rumænien, hvor de virkelig er i vanskeligheder, plejer Katrine Lunde eller Silje Solberg eller andre at ordne det med fire, fem redninger, og så glemmer folk, at Norge har dækket dårligt op.

I nederlaget til Rumænien, hvor Nyegaard i øvrigt understreger, at rumænerne spillede "noget af det bedste håndbold," han har set i lang tid, diskede målmandsduoen op med sølle 9 redninger og en redningsprocent på samlet 23.

Man er "engang imellem nødt til at acceptere, at modstanderen spiller på et helt andet og forrygende niveau," som Nyegaard udtrykker der, men det ændrer ikke ved Norges problemer:

- De lærte, at når deres forsvar ikke er bedre og bliver testet på så højt niveau, så falder målmandsspillet sammen. Det fungerer ikke. Solberg og Lunde, som jeg anser for det måske bedste målmandspar i verden, var helt ude på alting. Det er jo helt sort.

Savnet af Nora Mørk

Og så mangler nordmændene den store stjerne Nora Mørk, der på grund af knæskader ikke er med ved EM.

- Det er en alvorlig størrelse, for hun gør Stine Bredal Oftedal og Veronica Kristiansen meget bedre, siger Bent Nyegaard.

- Men det hører også med, at Mørk ikke dækker op. Hun gør kontrafasen farlig, men dækker altså ikke op. Det er jo ikke der, de mangler hende. Der er gået 33 og 31 mål ind i de kampe, de har tabt. Så har man en stor del af problematikken, og så skyldes alt selvfølgelig ikke Nora Mørks fravær.

Det var en sensation, da Norge tabte åbningskampen med 33-32 til Tyskland, mens nederlaget til Rumænien på 31-23 er Norges største i 178 kampe siden et timålsnederlag til Frankrig i 2011.

Træneren har skuffet

Den norske TV 2-ekspert Bent Svele siger til VG, at landstræner Thorir Hergeirsson skal sætte sig ned og tale med spillerne og komme "back to basics", tilbage til de norske dyder og principper, hvor forsvars- og målmandsspillet altid er i særklasse.

Men ifølge Trine Nielsen og Bent Nyegaard bærer netop Hergeirsson en stor del af ansvaret for nederlaget, der har sat kniven for nordmændenes struber.

- Det, der egentlig overrasker mig mest, er, at de virker handlingslammede. Forsvaret hang ikke sammen. Når man spiller mod verdens bedste angrebsspiller, som Neagu er, så bliver du nødt til at gøre noget. Vi undrede os i pausen over, hvorfor de ikke tog noget initiativ og prøvede at fjerne hende, siger Trine Nielsen.

- Det var skuffende, at Thorir Hergeirsson ikke rigtig foretog sig noget. Det er selvfølgelig en skjult sandhed, for han møblerer rundt på det centrale forsvar et hav af gange, og lige meget hjalp det. Han var undervejs hele tiden, men han holdt fast i, at det kunne hedde et 6-0-forsvar, måske med lidt offensive tendenser, siger Bent Nyegaard og tilføjer:

- Han lærte bare undervejs, at de ikke kunne det mod Rumænien. Man er nødt til at have trænet nogle alternativer op til EM, siger han med henvisning til at forsøge at tage stjernespilleren Cristina Neagu ud af kampen.

Norge er altså efterladt i en situation, hvor en række scenarier skal falde i hak, hvis det skal blive til en ny semifinale.

Et muligt scenarie er, at Norge vinder rub og stub, mens rumænerne slår Holland, der også er i mellemrunden med fire point. Samtidig må Tyskland maksimalt få tre point.

I første omgang skal Norge vinde fredagens første mellemrundekamp mod Ungarn for at holde liv i håbet.

Kampen spilles klokken 21 og kan ses på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY.