EM håndbold

Norske medier: Fuld krise, mareridt - det værste siden Anja Andersen

Norge er afhængig af flere resultater, hvis det skal blive til en plads i semifinalen ved EM for niende gang i træk.

Se alle kampe fra EM på TV 2 PLAY

Ved seks af de seneste syv europamesterskaber har de indtaget det øverste trin på medaljeskamlen.

Norges håndboldkvinder har i næsten 20 år været stormagten i kvindehåndbold, men 2018 ligner i dén grad året, hvor et magtskifte er på vej.

Onsdag tabte Norge med knusende 31-23 til Rumænien, og da nordmændene sensationelt tabte åbningskampen til Tyskland, har de nul point med sig i mellemrunden - for første gang siden det nuværende EM-format blev indført i 2002.

Og det endnu større billede på fiaskoen: Skulle Norge ikke blive europamester anno 2018, vil det være første gang siden 2004, at Norge ikke er forsvarende mester i 'noget som helst'. Sidste år vandt Frankrig VM, mens Rusland er forsvarende olympisk mester.

Mellemrunden - gruppe 2

  • 1. Rumænien 4 point (60-47)
  • 2. Holland 4 point (56-52)
  • 3. Ungarn 2 point (57-54)
  • 4. Tyskland 2 point (57-61)
  • 5. Spanien 0 point (53-60)
  • 6. Norge 0 point (55-64)
  • --------------------------------
  • Nummer et og to går videre til semifinalerne, mens nummer tre skal spille om femtepladsen
  • Ved pointlighed tæller følgende: 1) Indbyrdes point 2) Indbyrdes målforskel 3) Indbyrdes antal mål 4) Målforskel

Det værste siden Anja Andersen

Derfor får de norske spillere og landstræner Thorir Hergeirsson selvsagt en hård medfart i hjemlandets medier, der - sikkert ligesom mange andre - nærmest ikke begriber, hvad der egentlig foregår.

- Thorir Hergeirsson har siddet på landstrænerbænken siden 2001. Landstræneren er aldrig blevet mere ydmyget. Chancen for at nå EM-semifinalen er lille. Men det er ikke umuligt, skriver den norske avis VG og fortsætter:

- Håndboldkvinderne har ikke oplevet noget værre siden Anja Andersens sidste store landskamp. Danmark tørrede gulv med Norge i VM-finalen i 1997 og vandt med 13 mål.

Dengang vandt Danmark VM-guld med en knusende sejr på 33-20.

Største nederlag i 178 kampe

Norsk TV 2 kalder det en "blytung aften for Norge", og analysen er klar fra tv-stationens ekspert Bent Svele:

- Norge blev kørt rundt af Rumænien, som var gode, men vi gjorde dem bedre, end vi burde, siger han og peger på, at forsvarsspillet var ligeså dårligt som i åbningskampen mod Tyskland, hvor Norge tabte med 33-32.

Dagbladet kalder det en "omgang tæv" og konstaterer, at det er det største norske nederlag i 7 år - 178 kampe. Dengang tabte Norge med 10 mål til Frankrig.

- Det betyder, at der skal et mirakel til, hvis Norge skal i semifinalen nu, skriver Dagbladet.

Norge kan måske vælge at skæve til det danske herrelandsholds EM-triumf i 2012, hvor danskerne ligeledes gik videre til mellemrunden uden point. Her flaskede flere resultater sig på Danmarks vej.

Fuld krise

Tv-stationen NRK kalder situationen "fuld krise før mellemrunden", og dens ekspert Kenneth Gabrielsen kaldte kampen "et mareridt".

- De norske kvinder blev slet og ret spist, siger Gabrielsen.

Aftenposten konstaterer, at Norge er i kæmpe problemer. I sin artikel om kampen bruger avisen den tidligere landsholdsspiller Gro Hammerseng-Edin, der mener, at skader til store stjerner som anfører Stine Bredal Oftedal og Nora Mørk er til at få øje på.

- Jeg oplever, at det har været et lille minus for holdet, at Stine ikke var med i testkampene før mesterskaber. Det er også ganske tydeligt, at holdet er uden Nora Mørk, som plejer at kunne banke nogle mål ind på egen hånd, siger Hammerseng-Edin.

En mulig vej

Norge indleder mellemrunden fredag med den første af tre skæbnekampe mod Ungarn.

Det er svært at være 100 procent konkret i forhold til, hvilke scenarier der skal udspille sig for, at Norge kan komme videre til semifinalerne.

Men hvis Rumænien vinder rub og stub, og nordmændene gør det samme, vil de gå videre til semifinalen, såfremt Tyskland ikke får mere end tre point i mellemrunden.