EM håndbold

Danmark har alt at spille for ved EM – femteplads kan blive vigtig

Danmarks semifinalechance er stadig til stede, og selv uden den at spille efter er der nok at spille for med henblik på OL i Tokyo i 2020.

Der er hverken medaljer eller pokal på spil. Faktisk er det ikke engang sikkert, at man vinder noget.

Alligevel tager de to treere fra mellemrundegrupperne på næste fredag til Paris for at spille om femtepladsen ved EM. Selvom det bliver en kamp mellem to hold, som nok havde semifinaledrømme, kan det vise sig at være godt givet ud at gå benhårdt efter sejren.

Holdet, der bliver nummer fem ved EM i Frankrig, kan nemlig sætte femtepladsen i banken og så ellers bare vente på at se, om den indløser en plads i den eftertragtede OL-kvalifikation. Her er 12 hold, som kæmper om seks pladser til OL i Tokyo i 2020.

Dette finder de først ud af efter næste års VM i Japan.

Femtepladsen vil indløse billet til OL-kvalifikationen, såfremt mindst tre af de fire semifinalister ved dette års EM kommer i top-7 ved VM næste år.

Vejen til OL

12 hold skal med til OL i Tokyo, hvor Japan som værtsnation allerede optager én af pladserne:

  • Vinderen af EM er garanteret deltagelse ved OL
  • Vinderen af de afrikanske mesterskaber er garanteret deltagelse ved OL
  • Vinderen af de asiatiske mesterskaber er garanteret deltagelse ved OL
  • Vinderen af de panamerikanske mesterskaber er garanteret deltagelse ved OL
  • Vinderen af VM i Japan i 2019 er garanteret deltagelse ved OL

Det efterlader seks pladser at spille om. Disse bliver fordelt i en OL-kvalifikation, som 12 hold fra hele verden kvalificerer sig til på følgende måde:

  • Nummer syv til to ved VM får plads i OL-kvalifikationen
  • De to kontinenter, som klarer sig bedst ved VM, får to pladser hver til OL-kvalifikationen. Det ene kontinent bliver med stor sandsynlighed Europa. De to europæiske pladser gives til de to lande, som ikke allerede er kvalificeret til OL eller til OL-kvalifikationen, som endte højest ved EM
  • De to andre kontinenter fordeler pladserne på samme vis, men har kun én plads hver

Kilde: IHF

I OL-kvalifikationen bliver de 12 hold fordelt i tre grupper, hvoraf de to bedste fra hver gruppe kvalificerer sig til OL.

Ovenstående betyder samtidig, at en sjetteplads ved EM faktisk også kan give en plads i OL-kvalifikationen, og at holdene generelt skal gøre alt for at ende så højt som muligt her ved EM. Herefter skal de så krydse fingre for, at de bedste hold ved EM også klarer sig godt til VM, eller at de selv kan gøre arbejdet færdig ved VM.

Kan blive aktuelt for Danmark

Der er mange lande, som potentielt kan ende som treer i Danmarks mellemrunde. Fredag har nummer tre til seks således alle to point.

Danmark har fortsat mulighed for at nå i semifinalen efter nederlaget i kampen mod Frankrig torsdag, men flasker resultaterne sig ikke, har de altså fortsat al mulig grund til at fortsætte med at klø på i deres sidste to mellemrundekampe mod Rusland og Montenegro.

Dette var landstræner Klavs Bruun Jørgensen også opmærksom på efter kampen mod de franske værter.

- Jeg er ikke så meget i tvivl om, at vi nok skal få løftet os igen. Der er stadigvæk kvalifikationspladser til OL på spil. Vi kan håbe på, at alle resultater flasker sig til vores fordel, selvom jeg godt ved, at det bliver sindssygt svært, sagde Klavs Bruun Jørgensen.

Danmark kan tage sit første skridt mod semifinalen eller kampen om femtepladsen mandag, hvor de møder Rusland.