EM-kampe udskudt pĂĄ grund af risiko for sikkerheden

På grund af planlagte demonstrationer i Frankrig bliver der ingen adgang til XXL Arena i Nantes lørdag, hvor to kampe skulle spilles.

De vedvarende demonstrationer i Frankrig fra 'De gule veste' rammer nu ogsĂĄ EM-slutrunden i hĂĄndbold.

Det europæiske håndboldforbund, EHF, er blevet bedt om at flytte lørdagens kampe mellem Frankrig og Sverige samt Serbien og Rusland. Sådan lyder meldingen på den officielle EM-hjemmeside.

- Grundet flere planlagte demonstrationer omkring Hall XXL i Nantes, bliver kampene udskudt. Da disse samlinger udgør en stor risiko for sikkerheden, er EHF og organisationskomitéen blevet tvunget til at udskyde kampene, lyder det i meddelelsen.

- EHF og organisationskomitéen undskylder den ulejlighed, beslutningen må medføre.

Kampene flyttes til søndag og spilles henholdsvis klokken 15 og 18. Organisationskomitéen oplyser, at billetterne til kampene stadig er gældende søndag.

Det betyder, at der kommer til at ligge fire kampe søndag, hvor også Ungarn-Tyskland og Holland-Rumænien spilles, hvorfor TV 2 SPORT har været nødt til at ændre i sendeplanen.

Alle kampe fra EM kan ses pĂĄ TV 2 PLAY.

Godt for Sverige

I den svenske EM-lejr græder de ikke ligefrem over, at kampen er blevet flyttet, efter at holdets forsvarsgeneral, Sabina Jacobsen, er blevet ramt af en muskelskade.

- Det pĂĄvirker egentlig ikke noget for os. Vi forbereder os pĂĄ samme mĂĄde, og det er ligesom situationen. Med tanke pĂĄ de skader, vi har, er det jo ingen ulempe for os, siger pressechef for det svenske hold, Daniel Vandor, til Aftonbladet.

Demonstrationerne har også medført, at fem kampe i den bedste franske fodboldliga, Ligue 1, i den kommende weekend er blevet udskudt. Her er blandt andre storklubben Paris Saint-Germain af fransk politi blevet bedt om at flytte sin hjemmekamp mod Montpellier.

Hvem er 'De gule veste'?

'De gule veste' er en lederløs social protestbevægelse, der er kendetegnet ved, at de bærer netop gule veste. Ifølge bevægelsen selv demonstrerer de mod stigende leveomkostninger og økonomisk ulighed i Frankrig.

Bevægelsen startede i maj, da en kvinde ved navn Priscilla Ludosky startede en underskriftindsamling mod afgiftsstigninger på benzin og diesel, der blev indført af miljøhensyn. Over en million mennesker har nu skrevet under, mens årsagen til demonstrationerne har fået flere grene end blot afgiftsstigningerne.

Situationen eskalerede den 17. november, da lastbilchaufføren Éric Drouet indkaldte til en demonstration mod prisstigningerne i sit lokalområde.

Lyn-analyse

Demonstrationerne er et udtryk for akkumuleret vrede over udviklingen i det franske samfund gennem mange ĂĄr.

Man ser nu et Frankrig, der er splittet, med et mindretal, der har for meget, og et stort flertal, der har svært ved at få tingene til at hænge sammen.

Ifølge målingerne er der stadig kæmpe stor opbakning til demonstrationerne, også selvom der har været voldelige protester. Tre ud af fire franskmænd støtter demonstranternes krav, selvom ikke alle går på gaden. Det er en helt ny situation.

Under opsejlingen opfordrede folk bag demonstrationerne til, at de, der bakkede op om budskabet, skulle vise det ved at tage en gul sikkerhedsvest pĂĄ.

285.000 franskmænd gik på gaden overalt i Frankrig for at vise deres utilfredshed den 17. november, og ugen efter blev der igen indkaldt til protest, hvor 166.000 mennesker ifølge det franske indenrigsministerium deltog.

I weekenden blev mindst 263 personer sĂĄret under optøjer i Paris, der lukkede store dele af byen ned. Over 412 demonstranter blev anholdt.

Suspenderede afgifter

Emmanuel Macron, Frankrigs præsident, har flere gange udtalt sig kritisk om demonstranternes adfærd.

I sidste uge sagde præsidenten, at han havde hørt, hvad demonstranterne sagde, men at han ikke ville skrotte de nye afgifter pĂĄ benzin og diesel.

- Jeg sammenblander ikke borgere og deres krav med bøllernes. Jeg vil ikke give efter over for dem, der ønsker ødelæggelser og uro, sagde Macron.

Tirsdag valgte regeringen dog at suspendere de forhøjede afgifter pĂĄ benzin og diesel i seks mĂĄneder. Afgifterne skulle være trĂĄdt i kraft ved ĂĄrsskiftet. Det annoncerede den franske premierminister, Edouard Phillippe, tirsdag efter et møde med regeringen, skriver den franske avis Le Monde.