EM håndbold

Norge håber på 'Wilbek-sensation': - Havde de spillet lotto den uge, havde alle vundet

For at bevare håbet om en ny EM-triumf kan Norge med fordel kaste et tilbageblik på de danske håndboldherrers slutrunde i 2012.

Norge er i en yderst uvant situation.

Otte gange i træk har nationens håndboldkvinder enten spillet om guld og sølv ved EM. I slutrunden anno 2018 spiller de om den spinkle chance for 'bare' at nå frem til semifinalen.

Det står klart, efter at Norge i det indledende gruppespil led to nederlag, og dermed har de for første gang nogensinde nul point med sig i mellemrunden, hvor Norges modstandere hedder Ungarn, Holland og Spanien.

Flere resultater skal flaske sig, hvis Norge skal slutte blandt de to bedste i gruppen, men sådan var det også, det Danmarks håndboldherrer i 2012 vandt EM-guld.

- Havde danskerne spillet lotto i den uge, havde de alle sammen vundet. De havde tur i den, siger norsk TV 2's håndboldekspert Bent Svele.

Danmark havde med en vis legemsdel i vandskorpen slæbt sig videre til mellemrunden, men stod - ligesom Norge - noteret for nul point. Endnu et fællestræk: To hold i gruppen havde fire point med sig, så der er lang vej til de to pladser, der giver adgang til kampene om medaljer.

Sådan gjorde Wilbek

I absolut sidste sekund af Danmarks første mellemrundekamp mod Makedonien sikrede Hans Lindberg en etmålssejr og holdt håbet i live.

Resultatet blev fulgt op med sejre over Tyskland og Sverige, og samtidig dummede tyskerne sig i deres andre kampe. Facit blev, at seks danske point var nok til en plads i semifinalerne.

- Jeg havde den samme tilgang, som det norske hold sikkert har. Man skal tro på, at det lader sig gøre, siger den daværende danske landstræner, Ulrik Wilbek, til norsk TV 2.

- Naturligvis er der udfordringer, men det er på ingen måde umuligt. Vi tog én kamp ad gangen. Jeg gik rundt til hver enkelt spiller og spurgte, om der var noget, vi kunne gøre anderledes.

Hans Lindberg afgør mellemrundekampen i 2012 mod Makedonien. Video: TV 2 SPORT

Otte dage efter den heldige sejr over Makedonien vandt Danmark EM-finalen med 21-19 over Serbien, som danskerne havde tabt til i det indledende gruppespil.

Wilbek tror ikke på norsk guld

Tilbage til Norge. Ifølge Ulrik Wilbek, der i dag er borgmester i Viborg Kommune, er det "ganske sandsynligt," at Norge vinder de tre kampe i mellemrunden.

Gør de det, skal de samtidig håbe på, at Rumænien slår Holland, og at Tyskland ikke får mere end tre point. Dermed vil en plads i semifinalen være i hus.

Wilbek tror, tre sejre vil række for Norge i bestræbelserne på at nå semifinalerne. Men han tror ikke på, at de kan kopiere Danmarks bedrift 100 procent.

- Når man ser håndboldmæssigt på det, tror jeg ikke, Norge bliver europamester. Norge kan godt komme i semifinalen, men jeg tror ikke, de bliver europamestre. Dertil mangler de simpelthen nogen på højre back, siger Wilbek.

Han vil dog ikke komme med råd til den pressede norske landstræner, Thorir Hergeirsson, der seks gang har ført Norge frem til mesterskabssejre.

- Jeg har så stor respekt for det arbejde, Thorir laver og har lavet, at jeg ikke skal give nogen råd. Han ved præcis, hvad han skal gøre, siger Wilbek til norsk TV 2.

Første kapitel i Norges jagt på semifinalen bliver skrevet i kampen mod Ungarn.

Den spilles fredag klokken 21 og kan ses på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY.