EM håndbold

- Det er hårdt ikke at spille så meget, siger Lotte Grigel

27-årige Lotte Grigel prøver at bidrage med alt, hun kan, nu hvor hun tilbringer hovedparten af minutterne ved EM på bænken.

Med en landskampskarriere, der i øjeblikket tæller 95 kampe, kan den danske playmaker Lotte Grigel skimte nummer 100 ude i horisonten.

Vejen mod det skarpe hjørne har på det seneste budt på flere minutter på bænken end på banen.

- Selvfølgelig vil jeg da altid gerne spille. Men det vigtigste er bare holdet, når man er af sted her. Og jeg synes egentlig, at det har gået meget fint lige fra starten af, siger Lotte Grigel til TV 2 SPORT.

Kun tre spillere i den danske EM-trup, Stine Jørgensen, Sandra Toft og Trine Østergaard, har flere landskampe på CV’et. Forskellen på dem og den 27-årige playmaker her ved slutrunden er, at de alle tre har nøgleroller ved EM i Frankrig.

Samme rolle har Lotte Grigel ikke haft i Nantes – i hvert fald ikke på banen. Energien, hun normalt brænder af inde på banen, og viljen til at vinde er dog ikke aftaget. Tværtimod. Derfor forsøger hun at hjælpe Danmark til succes på anden vis.

Hvordan ser du selv din nuværende rolle på holdet?

- Det er et svært spørgsmål. Jeg har ikke spillet så meget, men jeg prøver at bakke op omkring pigerne. Det håber jeg, at de kan mærke. Det er i hvert fald det, jeg hører fra dem. Så jeg prøver at give alt, hvad jeg kan.

Jeg har virkelig stor respekt for hendes måde at håndtere det på, nu hvor hun ikke selv får særlig meget spilletid

Mie Højlund

Vil gerne spille mere

Vi skal kun skrue tiden et år tilbage og kigge på Danmarks vigtige kamp mod VM-værterne fra Tyskland i ottendedelsfinalen. Her udspillede danskerne med Klavs Bruun Jørgensen i spidsen Tyskland i en kamp, hvor Lotte Grigel fik 32 minutter på banen.

Til sammenligning står Lotte Grigel noteret for syv minutter på banen efter Danmarks første fire kampe ved årets EM i Frankrig.

Hvordan er det at være gået fra en fast rolle til at være marginalspiller?

- Det tænker jeg ikke så meget over. Spilletid vil vi alle sammen gerne have, men alle 16 kan ikke være inde på banen på én gang. Men jeg prøver bare at bakke op omkring de her piger, som spiller. Og også dem, der sidder ude på bænken, siger Grigel og uddyber:

- Det er hårdt ikke at spille så meget, men det er også hårdt at spille meget. Så vi er alle i samme båd, selvom minutterne er forskellige.

Lotte Grigel er 27 år, og derfor er hun en af de rutinerede kræfter på et dansk hold med mange unge spillere. Disse erfaringer forsøger hun at dele ud af. Blandt andre til slutrundedebutanten Mie Højlund.

Hvad betyder Lotte Grigel for jer?

- Grigel er en fantastisk person. Hun er enormt sød og rolig at have med på holdet. Og så er hun bare så rutineret. Når hun sidder på bænken, giver hun fif til alle, hun føler, der har brug for det.

- Og så er hun bare så taktisk klog og god til at bidrage med det. Jeg har virkelig stor respekt for hendes måde at håndtere det på, nu hvor hun ikke selv får særlig meget spilletid, siger Mie Højlund.

Altid ja til landsholdet

Inden slutrunden var Lotte Grigel, som til daglig spiller i ungarske Debrecen, ikke blandt de første 14 udtagne spillere. Klavs Bruun Jørgensen havde valgt at holde to pladser åben til den endelige EM-trup, og en af dem tilfaldt i sidste ende Lotte Grigel.

Dette var de første tegn på, at hendes rolle i december kunne blive af mere marginal karakter.

Havde du forventet denne mængde spilletid, da du gik ind til slutrunden?

- Jeg forventer aldrig noget, når jeg er med landsholdet. Jeg kommer og gør alt og gør mit bedste. Og når jeg får chancen prøver jeg at levere varen, siger Lotte Grigel.

Der er gået over ti år, siden hun som bare 17-årig fik debut på landsholdet ved GF World Cup. Samme år udtog landstræner Jan Pytlick hende til EM i Makedonien. Herfra begyndte en stor passion for landsholdet at gro hos Lotte Grigel, og denne aftager nok aldrig.

Hun er i hvert fald ikke i tvivl om, hvad svaret bliver, hvis Klavs Bruun Jørgensen om et år ringer til playmakeren og spørger, om hun vil med til VM i Japan i samme rolle som ved dette EM.

- Altid ja til landsholdet. Det er fantastisk at være af sted og være en del af det her hold. Pigerne er så søde, og det er virkelig fantastisk. Hver gang, der bliver spillet nationalmelodi, bliver jeg stolt, siger hun.