Svensk træner sang ’selvfølgelig’ med på modstanders nationalsang

Per Johansson skrålede af sine lungers fulde kraft, da den svenske nationalmelodi blev spillet torsdag aften.

Du kan se EM-håndbold på TV 2, TV 2 SPORT og TV 2 PLAY.

Da den svenske nationalmelodi bragede ud i højtalerne i XXL-hallen i Nantes, hvor Sverige og Montenegro stod overfor hinanden, var der især én svensker, der sang den højere og mere stolt end nogen anden.

Det er måske ikke så usædvanligt, men det er heller ikke hele historien. Personen befandt sig ikke på svenskernes bænk, men på den modsatte sammen med den montenegrinske stab.

48-årige Per Johansson står i spidsen for Montenegros landshold, og selvom rivalerne torsdag hed Sverige, forhindrede det ham ikke i at skråle med.

- Det var et stort øjeblik for mig. Selvfølgelig sang jeg med sammen med de svenske spillere og staben igennem hele nationalmelodien, siger Per Johansson til turneringens officielle hjemmeside.

- Ikke en normal svensk træner

Johansson er en af seks udenlandske trænere, som ikke står i spidsen for et land, der matcher deres egen nationalitet.

- Jeg er meget stolt af at være en af de første skandinaviske trænere i Balkan-regionen. Jeg har altid været fascineret af denne kultur, og hvordan de kæmper og lever sig ind i håndbold. Der er helt sikkert en stor forskel i mellem svensk kultur, og hvad jeg har fundet i Montenegro.

- Jeg er ikke en normal svensk træner, og jeg synes, at ethvert hold skal skabe sin egen kultur, siger Per Johansson.

Foruden Per Johansson er Thorir Hergerisson født i Island, men han har trænet det norske landshold siden 2009 og har boet i Norge siden 1986. Hollandske Henk Groener er at finde som træner i Tyskland, imens spanske Ambros Martin har stået i spidsen for det rumænske landshold siden 2016.

Derudover har Helle Thomsen været træner for Holland i to år, imens Kim Rasmussen har trænet Ungarn i det samme antal år. Sidstnævnte kom i samme situation som Per Johansson ved EM-slutrunden for to år siden. Der erkendte Kim Rasmussen, at han havde svært ved at stå stille.

- Nationalmelodien sidder jo dybt inde i én. Man kan jo ikke lade være med at nynne med. Så snart kampen bliver fløjtet op, er det en modstander på den anden side. Jeg vil vinde, og de vil vinde. Det betyder ikke meget for mig, siger Kim Rasmussen.

Det virker dog ikke til, at Helle Thomsen havde det helt på samme måde som Kim Rasmussen ved samme slutrunde. Hun formåede i hvert fald at holde ordene inde, da Danmark og Holland stødte sammen ved EM-slutrunden for to år siden.

Hun formåede at holde ordene inde, da Danmark og Holland stødte sammen ved EM-slutrunden for to år siden. Video: TV 2 Sport