EM håndbold

EM-stjerner sender klart budskab i video efter twerk-skandale

Rumæniens kvindelandshold i håndbold sender et klart budskab efter den historiske Ballon d'Or-kåring, hvor en kvinde for første gang fik prisen.

Lige nu handler alt om at spille sig videre til semifinalerne ved EM-slutrunden i Frankrig. Skulle man tro.

Rumæniens håndboldlandshold har to kampe tilbage i mellemrundens gruppe 2, hvor de selv kan afgøre deres skæbne. Alligevel har den rumænske EM-lejr fundet tid til at sende et skarpt budskab af sted i kølvandet på den historiske Ballon d'Or-kåring - verdens bedste fodboldspiller - hvor norske Ada Hegerberg i sidste uge blev den første kvindelige vinder af prisen nogensinde.

- Mestre knokler røven ud af bukserne. De twerker ikke med den.

Sådan lyder hovedpointen i en video fra det rumænske håndboldforbund, som du kan se i videoen over artiklen.

Reaktionen kommer, efter at medværten ved Ballon d'Or-showet, den franske DJ Martin Solveig, under kåringen af Ada Hegerberg som verdens bedste kvindelige fodboldspiller spurgte hende, om hun kunne twerke - en dans, hvor man ryster med numsen.

Hegerberg svarede "nej", vendte rundt og lignede en, der var på vej til at forlade scenen, før hun vendte om og kom tilbage.

Værtens spørgsmål vakte stor harme blandt flere sportsnavne. Nu har rumænerne også taget del i harmen.

- Fornærmelse mod kvinder i sport

I videoen vises der billeder af de hårdtarbejdende rumænske kvinder under en træning ved EM. Den sluttes af med, at Cristina Neagu, der tre gange er blevet kåret som verdens bedste håndboldspiller, hamrer bolden i gulvet.

Den er blevet delt på det rumænske håndboldforbunds Facebook-side og Youtube-kanal med følgende beskrivelse:

- For en uge siden vandt Ada Hegerberg som den første kvinde Ballon d'Or og blev spurgt, om hun kunne twerke sekunder efter, hun fik det prestigefyldte trofæ. Det var en fornærmelse mod alle kvinder i sport.

- Denne video er for alle piger og kvinder, som gør en indsats med smerte, sved og tårer for at nå længere og nå de højeste højder. Den er for alle dem, der arbejder.

Champions work their ass off, not twerk it.

Acum o săptămână, Ada Stolsmo Hegerberg, prima femeie care a câștigat Balonul de Aur a fost întrebată dacă știe twerking, la doar câteva secunde după ce a câștigat prestigiosul trofeu. A fost o insultă pentru toate femeile din sport. Acest video este pentru Ada și pentru toate fetele și femeile care prin tot efortul, durerea, sudoarea și lacrimile lor își împing limitele, să realizeze mai multe, să atingă cele mai înalte culmi. E pentru toate fetele care muncesc. #hardworknottwerk -- A week ago, Ada Stolsmo Hegerberg, the first woman ever to win the Ballon d’Or was asked if she can twerk, seconds after holding the prestigious trophy. It was an insult to all women in sport. This video is for Ada and for all girls and women who put in the effort, pain, sweat and tears to push themselves further, achieve more and reach the highest heights. This is for all those who do the work. #hardworknottwerk

Posted by FRH - Federația Română de Handbal on Tuesday, December 11, 2018

Beskyldt for sexisme

Flere sportspersonligheder gik til tasterne efter Martin Solveigs spørgsmål, og han blev beskyldt for sexisme.

Den danske landsholdsanfører, Pernille Harder, der blev nummer to i Ballon d'Or-afstemningen, ærgrede sig mest af alt over, at en historisk dag for kvindefodbold i stedet kom til at handle om et spørgsmål, der "er lidt nedværdigende."

- Jeg synes godt, man kunne have undgået det, og det er også ærgerligt i dag, fordi det handler mest af alt om, at hun blev spurgt, om hun kan twerke, i stedet for at hun vandt prisen, og man i stedet kunne snakke om de sportslige præstationer, sagde Pernille Harder til TV 2 SPORT.

- Det er det, der er mest ærgerligt; at der kommer så meget snak om det. Det er jo naturligt, fordi der i dag i samfundet tales meget om ligestilling, så det er meget unødvendigt.

Forsvaret af Hegerberg

Martin Solveig havde tidligere i showet bedt en anden prisvinder, franske Kylian Mbappé, om at danse, og da Hegerberg havde svaret "nej" på twerk-spørgsmålet, endte hun med en vals sammen med Solveig.

Efter showet manede hun selv til besindighed.

- Han kom hen til mig bagefter og var virkelig ked af, at det gik, som det gik. Jeg opfattede det egentlig ikke som sexistisk eller noget. Jeg var bare glad for at danse og vinde Ballon d'Or, siger Hegerberg ifølge The Guardian.

Martin Solveig sendte også en undskyldning af sted på Twitter.

- Jeg ville selvfølgelig ikke støde nogen. Dette her et spørgsmål om mine engelskkundskaber og min viden om engelsk kultur, som ikke er gode nok. Jeg vidste ikke, at det kunne ses som så anstødeligt. Det var en joke, nok en dårlig en. Og jeg vil undskylde til dem, jeg måske har stødt, lød det.