EM håndbold

Trænere tordner mod EHF efter ny skade ved EM

Landstrænerne for Ungarn og Rumænien kritiserer det europæiske håndboldforbund for et kampprogram, der er til fare for spillerne.

Kampen mellem Ungarn og Rumænien var tæt og spændende med mindre end ti minutter tilbage, men dramaet forstummede fuldstændig, da Cristina Neagu skreg i smerte.

Verdens bedste håndboldspiller fik et vrid i knæet, som kunne ligne en korsbåndsskade. I hvert fald lignede det de korsbåndsskader, som svenske Daniela Gustin og serbiske Katarina Tomasevic tidligere under EM har pådraget sig.

Og netop de mange grimme skader ved EM fik landstrænerne for netop Ungarn og Rumænien til at råbe op efter kampen, som Ungarn med danske Kim Rasmussen i spidsen vandt med 31-29.

Det var jo bare et spørgsmål om tid, før der kom nogle skader

Helle Thomsen, Hollands landstræner

- Vi dør én efter én, hvis EHF (det europæiske håndboldforbund, red.) ikke gør noget for at beskytte spillerne. Vi har brug for en friweekend på klubholdene før EM. Passer vi ikke på spillerne, er vi ikke i stand til at spille håndbold, siger Kim Rasmussen ifølge det rumænske medie Gazeta Sporturilor på pressemødet efter kampen.

Kort før EM-slutrunden var der fuldt program i kvindernes Champions League, hvor en stor del af slutrundens spillere selvsagt var i aktion for Europas bedste klubhold.

Mange kampe på få dage

Under EM har EHF også været genstand for kritik på grund af programmet i mellemrunden, hvor Holland for eksempel skulle spille tre kampe på fire dage, mens hollænderne sammen med Rumænien og Norge spillede de to sidste og afgørende kampe dagen efter hinanden.

Spanske Ambros Martín, hvis store stjernespiller, Neagu, altså ser ud til at være færdig ved EM, var også hård i sin kritik på pressemødet.

- Jeg håber ikke, vores klager forsvinder ned i et sort hul. Vi mangler en forklaring på, hvorfor det er sådan her. Vær sød at gøre noget, sagde han ifølge VG direkte henvendt til EHF.

Ifølge Gazeta Sporturilor uddybede han sin kritik således:

- EHF bør tænke på spillerne. Vi har kæmpet for at nå hertil. Vi har fortjent at nå hertil. Nu betyder det intet mere. Lige nu er jeg ligeglad med, om vi kvalificerer os til semifinalen, sagde Ambros og bad desuden EHF om at "tænke på andre end sig selv."

Slem skade til svensk spiller. Video: Anders Masannek Jørgensen
Katarina Tomasevic vrider i sit knæ og bliver båret fra banen i store smerter. Video: TV 2 SPORT

Hollands danske landstræner langer også ud efter EHF.

- Jeg kan ikke præcis sige, at det er, fordi hun også spillede i går, men jeg ved, at Neagu var helt smadret efter kampen. Hun var træt, og det tror jeg, de fleste spillere er på det her tidspunkt. Når man så spiller to kampe efter hinanden, er risikoen bare større. Det var jo bare et spørgsmål om tid, før der kom nogle skader, siger hun til TV 2 SPORT.

Trods nederlaget er Rumænien videre til semifinalerne ved EM, da Holland senere på aftenen slog Tyskland.

Hård kritik før kampene

I både Norge og Holland haglede kritikken også ned over EHF forud for de afgørende kampe.

Hollands danske landstræner, Helle Thomsen, kaldte programmet unfair, fordi hollænderne altså skulle ud i tre kampe på fire dage, mens andre hold havde adskillige hviledage.

- I forhold til skader synes jeg sgu, det er et hårdt program, sagde hun til TV 2 SPORT.

Nordmændene havde fire hviledage, men til gengæld lå de sidste to kampe så tæt på hinanden, at de norske spillere kun havde kamppause i godt 17 timer mellem tirsdag og onsdag.

I Norge var også faren for skader på dagsordenen.

- Det er uværdigt og burde ikke være acceptabelt på topniveau. Jeg mener, der minimum bør være 48 timer mellem kampene. Med to kampe tæt på hinanden bliver der ekstremt stor belastning på spillerne. Stor belastning øger chancen for uheld og skader, sagde NRK's ekspert Kenneth Gabrielsen til Dagbladet.

- Kampprogrammet er helt skævt og kan i værste fald være farligt for spillerne.

Hvad end årsagen var til Neagus uheld, endte formodningerne og frygten for skader altså med, at hun blev båret fra banen og kørt direkte på hospitalet.

EM bliver spillet over 18 dage, hvor 42 af kampene ligger de første 14 dage.

EHF's forklaring

EHF forklarede tidligere på ugen årsagen til den korte pause mellem de to sidste kampe.

- EM-formatet kræver, at alle de sidste kampe i mellemrunden spilles samme dag. Kampene, som sandsynligvis afgør semifinalepladserne, spilles sent på dagen. Det skaber højdepunkter for fans og tv. EHF's regel er, at der mindst skal være 18 timer mellem kampene. Eftersom Norge blev treer i det indledende gruppespil, er de pålagt at spille den første kamp i sidste runde af mellemrunden, forklarede kommunikationschef i EHF JJ Rowland til Dagbladet.

Over for VG forklarede han, at kampprogrammet skulle gavne alle interessenter:

- Dette kvinde-EM er det første, hvor mellemrunden er optimeret med en ekstra spilledag. Det er sket for at kunne spille to kampe hver dag i stedet for tre. Noget, som giver bedre kamptidspunkter for tv, tilskuere og hold. Det øger interessen for mesterskabet, skrev Rowland i en mail til VG.

Semifinalerne spilles fredag, mens medaljekampene spilles søndag.