EM håndbold

Chefen peger på, hvor landsholdet er dårligere end de bedste

Sportschefen i Dansk Håndbold Forbund (DHF) ser stadig et stort potentiale i kvindelandsholdet, men der er konkrete mangler.

Inden EM kaldte landstræner Klavs Bruun Jørgensen et top-8-resultat for godkendt, og med den afsluttende sejr på 24-23 over Montenegro lykkedes det lige præcis Danmark at blive nummer otte.

Men ifølge sportschef i DHF, Morten Henriksen, kan man ikke som sådan sige, at EM har været godkendt eller ikke godkendt.

- Det er godkendt på nogle områder, og på andre områder er jeg lidt mere overrasket, siger han til TV 2 SPORT.

Danmark åbnede EM med sejre over Sverige og Polen, men de gode resultater blev fulgt op med tre nederlag på stribe.

Længere fra de bedste end håbet

Især mod verdensmestrene og EM-værterne fra Frankrig og de russiske OL-guldvindere var klasseforskellen til at få øje på. Frankrig slog Danmark med 29-23, mens russerne ydmygede landsholdet med 32-21.

- Vi har ikke analyseret specielt meget, men vi må se i øjnene, at vi er et stykke længere fra de bedste, end vi havde håbet på. Heldigvis med lidt trøst og en god præstation mod Montenegro, der gør, at jeg synes, der er et fornuftigt håb fremadrettet, men helt sikkert også nogle ting, vi skal have kigget på, hvis vi skal op i top-4, siger Morten Henriksen.

Vi skal også være realistiske. Giv dem nu lige plads til at komme ud og få den rigtig gode erfaring

Lone Hansen, direktør i Team Danmark

Det er både resultaterne mod Frankrig og Rusland, men i lige så høj grad spillet, der skal kigges efter i sømmene, mener han.

- Jeg kan se, at på flere individuelle parametre er der tekniske færdigheder, som vi ikke mønstrer ligeså godt som flere af de bedste modstandere.

- Det kan være den tekniske aflevering ud til fløjen. Det kan være det finurlige indspil til stregen. Det kan være en afslutning på mål. Det er også de taktiske ting, når modstandernes forsvar agerer en smule anderledes end det, man er vant til. Hvordan agerer man så som spiller? Formår man at se muligheder, eller ser man begrænsninger? Der synes jeg, vi ser nogle forskelle, vi er nødt til at kigge på.

Får flest millioner af Team Danmark

DHF er det forbund under Team Danmark, der hvert år modtager mest støtte. DHF er et såkaldt verdensklasseforbund, og 2019-satsen er blevet sat til 11.850.000 kroner.

Team Danmark erklærede top-4 ved EM som en målsætning, men fastsatte samtidig top-8 som et acceptabelt resultat.

- Vi var godt klar over, at det var et ungt hold, der var af sted den her gang. Det er et hold med stort potentiale, men der mangler den erfaring, som vi også så i spillet. Der var perioder med rigtig godt spil, og så var der også en hel del perioder, hvor det ikke fungerede, siger Lone Hansen, der er direktør i Team Danmark, til TV 2 SPORT.

- Det er superærgerligt, når det ikke fungerer og tingene falder fra hinanden, og man kan se, at tingene bare ikke spiller i de kampe, hvor det tæller. Der skal et rigtig godt hold netop kunne stå imod det og den store modstander.

- Jeg håber på nogle gode resultater i nær fremtid. Vi skal også være realistiske. Giv dem nu lige plads til at komme ud og få den rigtig gode erfaring. Når vi snakker elitesport, er det klart, at der ikke er lang snor og megen plads til at øve sig, så vi vil også gerne se resultater. Vi tror på potentialet, og vi tror på det inden for en ikke meget lang bane.

Ny strategi skal løfte landsholdet

I oktober fik Klavs Bruun Jørgensen af Team Danmark grønt lys til en ny landsholdsstrategi, der skal bringe dansk kvindehåndbold tilbage i guldkampen ved de store mesterskaber.

Der skal sparkes til udviklingen af en gruppe håndplukkede, etablerede A-landsholdsspillere, som vil få yderligere støtte gennem et tættere samarbejde mellem lands- og klubhold. Det handler blandt om ugentlig supervision på den fysiske træning, psykologisk bistand og ernæringsvejledning.

I DHF håber man på, at et øget samarbejde med klubberne vil være med til at sikre fremtidige topresultater for kvindelandsholdet.

- Jeg kan se, at med den her model, hvor vi ikke har ret mange samlingsdage med landsholdet, bliver vi nødt til at være endnu skarpere i det samarbejde, vi har sat i gang med klubberne, for det skal være et fælles projekt for dansk håndbold, hvis vi skal lykkes, siger Morten Henriksen.

- Vi tror også på de initiativer, vi har sat i gang med Team Danmark om at finde nogle af dem, vi tror, der både er fremtidens og nutidens stjerner, og intensivere arbejdet yderligere. Jeg bliver bekræftet i, at det er den rigtige strategi.

- Men jeg konstaterer også, at spillerne i 90 procent af tiden er ude i klubberne, så vi skal være i endnu skarpere dialog med klubberne. Den tekniske og taktiske udvikling skal ske i klubberne i den model, vi har nu, og derfor må vi se, om der ikke er enighed i hele håndbolddanmark om at flytte os på de parametre.

- Vi kan ikke stille krav til klubberne. Det er ikke noget med, at jeg fralægger mig ansvaret, men vi kan jo ikke påtage os hovedansvaret for den individuelle udvikling. Det har klubberne altid gjort og gjort godt. Det, vi skal se på, er, om vi sammen med klubberne kan gøre sådan, at vi kommer op og præsterer som de allerbedste, for der er altså et lille stykke vej endnu.

Hvornår er Danmark tilbage?

I 1990'erne og starten af 2000'erne var kvindelandsholdet synonymt med dansk håndbold, mens herrerne var et godt stykke fra medaljerne.

Fra 1993 til 2004 diskede kvinderne på med tre EM-guldmedaljer, en VM-guldmedalje og tre OL-guldmedaljer. Siden da er det blevet til én EM-bronzemedalje, mens herrelandsholdet er blevet dobbelt europamester og olympisk mester en gang.

Spørgsmålet er selvfølgelig, hvornår Danmarks kvindelandshold igen er at finde blandt de absolut bedste nationer.

- Jeg har været optimistisk og sagt ”hurtigst muligt,” men vi har stadig et ungt hold. Jeg synes, der er masser af fremtid i de her piger. Der er stadig noget uforløst potentiale, vi forhåbentlig kan få dyrket frem. Så om det hedder VM i 2019, OL i 2020, eller hvornår det bliver, er svært at sige. Men hvis ikke der sker noget nu, må vi nok se i øjnene, at det bliver meget, meget svært, siger Morten Henriksen til TV 2 SPORT.