EM håndbold

Danmark har ikke spillerne til top-4, mener Klavs Bruun

Kvindelandsholdet må nøjes med en 8.-plads ved EM. Landstræner Klavs Bruun Jørgensen er ærgerlig over, at det ikke blev til en plads i top-6.

Muligheden for en dansk EM-medalje i Frankrig, som var Team Danmark og Dansk Håndbold Forbunds målsætning, forsvandt definitivt med ydmygelsen til Rusland mandag aften.

Onsdagens sejr over Montenegro holdt dog liv i håbet om en top-6-placering, men Sveriges sejr over Rusland og Ungarns ditto over Rumænien placerede Danmarks håndboldkvinder på en 8.-plads. En acceptabel placering ifølge Team Danmarks masterplan for 2018.

Dermed har danskerne fortsat ikke formået at vinde en medalje siden VM i 2013, og Klavs Bruun Jørgensens bedste slutrunde som landstræner er stadig 4.-pladsen ved EM i 2016.

Nutidens kvindelandshold er imidlertid langt fra top-4, mener landstræneren.

- Det synes jeg simpelthen ikke, vi har materialet til. Vi har et rigtig godt landshold, vi må bare stadigvæk kigge på Rusland, Frankrig og til dels også Norge, når de stiller i stærkeste opstilling, og så de to andre nationer, som er i semifinalen, men som er i en anden gruppe, siger Klavs Bruun Jørgensen til TV 2 SPORT og fortsætter:

- Vi ved heller ikke, hvordan tingene havde set ud, hvis vi var blevet parret med nogle andre, end de tre vi har mødt i den her mellemrunde (Frankrig, Rusland og Montenegro, red.). Fordi den var stærk.

- Og jeg tror også, at Frankrig og Rusland kommer i finalen. Det er mit bud. Og dem har vi mødt og tabt til, så det er som sådan ikke en skam. Det er jo en del af det game, der er i sådan en turnering. Vi kan ikke selv afgøre, hvem vi møder.

Danmark mangler en leder uden Stine Jørgensen

TV 2 SPORTs håndboldekspert Lærke Møller er enig med Klavs Bruun Jørgensen i, at Danmark i øjeblikket ikke hører til i den absolutte top.

- Jeg synes heller ikke, at Danmark er i nærheden af top-4. Jeg har hele tiden haft Danmark i det næste lag fra fem til otte, ni stykker, lyder det fra den tidligere landsholdsspiller.

- Jeg er skuffet over helhedsbilledet. Danmark har tabt halvdelen af kampene, og de tabte stort til Serbien, Rusland og Frankrig. Det er jeg rigtig ærgerlig over. Men stor cadeau til spillerne for, at de rejste sig efter tre så forfærdelige kampe og spillede en virkelig flot landskamp mod Montenegro.

Jeg er selvfølgelig stadigvæk ærgerlig over, at vi ikke kommer ind i top-6

Klavs Bruun Jørgensen, landstræner

Hvad er det så, Danmark mangler?

- Det så vi noget af mod Montenegro. Danmark mangler én, der kan styre tingene. Da Stine Jørgensen kom med mod Montenegro, uden at hun er en speciel ekspressiv ledertype, betød det meget for sammenhængskraften i spillet. Det var første gang, hun startede på banen, og det var første gang, Danmark kom ordentligt fra start i en ekstrem vigtig kamp, siger TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard.

- Så det ser ud til, at den tryghed, hun er med til at give, har været en afgørende faktor, og Klavs Bruun Jørgensen skal have ros for ikke at klynke over, at Stine Jørgensen, der normalt spiller 60 minutter hele tiden, ikke har været til fuld disposition.

Ærgerligt over misset top-6

Hvis Rusland, der inden kampen mod Sverige var sikker på at vinde mellemrundegruppe 1, ikke havde tabt til svenskerne, var Danmark blevet nummer tre i mellemrunden.

Det havde givet danskerne en kamp i Paris om femtepladsen ved EM og en plads i OL-kvalifikationen, såfremt mindst tre af de fire semifinalister ved mesterskabet i Frankrig ender i top-7 ved VM i Japan næste år.

- Jeg er selvfølgelig stadigvæk ærgerlig over, at vi ikke kommer ind i top-6, men top-8 er det, jeg hele tiden har sagt. Hvis vi kan komme derind og ligge fast, er det okay, siger Klavs Bruun Jørgensen.

- Så kan man diskutere de to kampe, vi fik leveret mod Frankrig og Rusland. Det var vi selvfølgelig kede af, men det største problem er egentlig kampen mod Serbien (Danmark tabte 25-30, red.). Serberne er et hold, vi sidestiller os med, og der ville vi gerne have leveret bedre.

Jeg tror på, at holdet kan blive ved med at levere på nogenlunde det niveau, vi viste mod Montenegro

Klavs Bruun Jørgensen, landstræner

- Fordi ellers har vi vundet over de hold, vi egentlig føler, vi ligger i gruppe med, og tabt til dem, som vi på forhånd vidste ville være en stor udfordring, siger han.

Kan levere på niveau med Montenegro-kamp

Du sagde inden turneringen, at du følte, at I var kommet tættere på de bedste. I taber med 11 til Rusland og med seks til Frankrig. Er det tættere på?

- Nej, det har jeg også hele tiden sagt. Resultatmæssigt så nej. Vi er ikke særligt begejstrede for det, vi fik leveret mod de to hold. Mod Montenegro fik vi vist, at hvis vi er på det niveau, kan det godt være, at vi stadig havde tabt til Frankrig og Rusland, men vi havde ikke tabt så klart, mener Klavs Bruun Jørgensen.

- Og så havde vi stået med en anden fornemmelse, og du (Stine Bjerre Mortensen, TV 2 SPORTs journalist, red.) havde måske heller ikke været så kritisk i forhold til den placering, vi nu får med en 8.-plads.

- Jeg tror på, at holdet kan blive ved med at levere på nogenlunde det niveau, vi viste mod Montenegro. Det kan vi ikke gøre hver gang, men vi kan nærme os det hele tiden. Og så er vi også tættere på Frankrig og Rusland.

Danmark vandt 24-23 over Montenegro og sluttede dermed på fjerdepladsen i sin mellemrundegruppe. Ungarn sluttede på samme plads i den anden mellemrundegruppe, men var med to point flere bedre end Danmark i kampen om 7.-pladsen.