EM håndbold

EHF afviser voldsomme beskyldninger fra spillere, eksperter og trænere

Det europæiske håndboldforbund (EHF) afviser, at kampprogrammet bringer spillernes helbred i fare.

Den seneste uge ved EM er der fløjet beskyldninger og hårde ord mod EHF, og kritikken blev bestemt ikke mindre, da superstjernen Cristina Neagu onsdag pådrog sig et overrevet korsbånd i knæet.

Spillere, trænere og eksperter fra flere nationer har reageret voldsomt på kampprogrammet ved EM, hvor for eksempel Holland spillede tre mellemrundekampe på fire dage, mens andre hold havde tre dages pause.

Neagu og Rumænien spillede - ligesom Holland, Norge og Spanien - de to afgørende kampe på to dage.

Ifølge Hollands danske landstræner var det bare "et spørgsmål om tid," før der kom skader, mens Ungarns og Rumæniens landstrænere, Kim Rasmussen og Ambros Martín, anklagede EHF for ikke at tage hensyn til spillerne og bringe deres helbred i fare.

Men de hårde beskyldninger bliver afvist af EHF.

- Det er absolut ikke sandt. I løbet af de senere år har vi optimeret setuppet og lagt flere hviledage ind. Vi prøver at optimere, for det er i vores interesse, at spillerne leverer gode præstationer, fordi så er både medierne og spillerne glade, siger JJ Rowland, der er pressechef i EHF, til norsk TV 2.

- Vi har introduceret et nyt setup i mellemrunden. Tidligere var der tre kampe per dag. Nu er der to.

- For nogle år siden lagde vi én hviledag ind før finalen, hvor der tidligere var semifinaler lørdag og finale søndag. Vores mål er hele tiden at tilrettelægge det sådan for spillerne, så vi får de bedst mulige præstationer. Vi har tv og fans, som ønsker at vise og se holdene, så derfor har vi to kampe per dag, så der ikke er kampe midt på dagen, hvor folk er på arbejde.

Tre korsbåndsskader ved EM

EHF er også blevet kritiseret for, at Champions League, som forbundet også står for, bliver spillet helt op til slutrunderne i december, fordi spillerne så er fysisk belastede og dermed i større risiko for skader.

Vi dør én efter én, hvis EHF ikke gør noget for at beskytte spillerne

Kim Rasmussen, Ungarns landstræner

EM-slutrunden i Frankrig har budt på hele tre alvorlige korsbåndsskader, men kritikken af EHF tog først for alvor til, da turneringen nåede frem til mellemrunden.

- Det er uværdigt og burde ikke være acceptabelt på topniveau. Jeg mener, der minimum bør være 48 timer mellem kampene. Med to kampe tæt på hinanden bliver der ekstremt stor belastning på spillerne. Stor belastning øger chancen for uheld og skader, sagde NRK's håndboldekspert Kenneth Gabrielsen til Dagbladet.

- Kampprogrammet er helt skævt og kan i værste fald være farligt for spillerne.

Svenske Daniela Gustin blev alvorligt skadet i starten af EM, mens den serbiske målvogter Katarina Tomasevic led samme skæbne senere.

Slem skade til svensk spiller. Video: Anders Masannek Jørgensen
Katarina Tomasevic vrider i sit knæ og bliver båret fra banen i store smerter. Video: TV 2 SPORT

Mens hold som for eksempel Danmark og Frankrig spillede kamp hver tredje dag i mellemrunden, måtte Helle Thomsen og Holland ud i tre kampe på fire dage efter at have siddet over i fire dage efter det indledende gruppespil.

- Jeg synes, det er under al kritik, hvordan det her program er sat sammen. Det gælder også de næste dage. Nu har vi spillet tre kampe på fire dage. Vi skal rejse torsdag klokken 9. Vi skal rejse i fire, fem timer. Vi har en kamp dagen efter. Jeg synes ikke, det her er rimeligt, men sådan er livet. Vi tager det dag for dag, sagde Helle Thomsen, efter at Holland sent onsdag aften havde sikret sig en plads i semifinalerne i Paris.

Rasede ud på pressemøde

Pressemødet efter Rumæniens kamp mod Ungarn, som ungarerne vandt med to mål, kom til at handle om Cristina Neagus skade.

Neagu, der de seneste to gange er blevet kåret som verdens bedste kvindelige håndboldspiller, tog et træk forbi en modspiller, da hendes højre knæ pludselig gav et knæk. Hun skreg højlydt, mens tilskuere og spillere græd.

Det fik både Ungarns og Rumæniens trænere helt op i det røde felt.

- Vi dør én efter én, hvis EHF ikke gør noget for at beskytte spillerne. Vi har brug for en friweekend på klubholdene før EM. Passer vi ikke på spillerne, er vi ikke i stand til at spille håndbold, sagde Kim Rasmussen ifølge det rumænske medie Gazeta Sporturilor.

- Jeg håber ikke, vores klager forsvinder ned i et sort hul. Vi mangler en forklaring på, hvorfor det er sådan her. Vær sød at gøre noget, sagde han ifølge VG direkte henvendt til EHF.

Ifølge Gazeta Sporturilor uddybede han sin kritik således:

- EHF bør tænke på spillerne. Vi har kæmpet for at nå hertil. Vi har fortjent at nå hertil. Nu betyder det intet mere. Lige nu er jeg ligeglad med, om vi kvalificerer os til semifinalen, sagde Ambros og bad desuden EHF om at "tænke på andre end sig selv."

Ambros Martín kan dog glæde sig over, at Rumænien er klar til semifinalen. Den står mod Rusland og spilles fredag klokken 17.30, mens semifinalen mellem Holland og Frankrig spilles klokken 21.

Begge kampe kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY.