Dansk kvindeh√•ndbold er n√łdt til at indse alvoren

16x9
Danmarks Stine Bodholt og Stine J√łrgensen i forsvaret under EM kampen mellem Danmark og Montenegro. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Det er tid til et servicecheck af landstr√¶ner Klavs Bruun J√łrgensen og hans udvalgte f√•. Jeg kan ikke komme udenom fakta.

Kvindelandsholdet kom til Frankrig på sommerdæk.

Vinteren er ankommet. I Alperne er sneen væltet ned, og selv i mit fædreland er TV 2 Vejrets varslinger om både sne og frost daglig kost.

Tiden er givet langt bedre ud med flere træningstimer for landsholdsspillerne end ligakampe med kolossale forskelle holdene

Med andre ord: Det er tid for et servicecheck, og FDM er helt klar i spyttet:

Vinterd√¶k. Minimum tre millimeter m√łnsterdybde.

Tjek vinduesviskere og sprinklervæske.

Tjek bilens lygter.

Hav isskraberen klar.

Ryd op i bilen, så fugt minimeres.

Flere skridt tilbage ved EM

Som med bilen, s√•ledes ogs√• med Klavs Bruun J√łrgensen og hans udvalgte f√•.

Jeg undg√•r ikke fakta. EM 2018 i Frankrig var flere skridt tilbage for Stine J√łrgensen og hendes veninder.

Hvis jeg ikke vidste det f√łr, ved jeg det nu. Dansk kvindeh√•ndbold er n√łdt til at indse den alvor, der ser dagens lys, n√•r vort landshold ydmyges mod Serbien, Frankrig og Rusland. Is√¶r de slidsomme og usk√łnne 60 minutter mod Serbien gjorde ondt.

Jeg var meget begejstret for indsatsen mod Montenegro, men kendere vil vide, at det var et montenegrinsk mandskab med både Katarina Bulatovic og Durdina Jaukovic milevidt fra deres respektive topniveau.

I ligningen skal ogs√• indg√• det danske landsholds frav√¶r af anf√łrer Stine J√łrgensen. De f√łrste 20 minutter mod Raicevic & co. afsl√łrede, hvor meget anf√łreren kan betyde.

Ingen leder eller strateg

Tilbage til fakta.

Landstr√¶neren r√•der netop nu ikke over den leder og strateg, der huserer p√• stort set samtlige modstanderhold. Det er let nok at f√• bogstaverne til at itales√¶tte personligheder som Groot, Dmitrieva, Raicevic, Lekic, Gulld√©n, Neagu, Vyakhireva med flere, men det l√łser selvf√łlgelig ikke Klavs Bruun J√łrgensens problem.

Ovenn√¶vnte er alle personligheder, der kan styre en kamp, fornemme sj√¶len i en kamp, besidder individuelle kvaliteter som eksempelvis fyldig variation af skudkompetencer, evne til at duellere og - ikke mindst - udf√łre duelkunsten p√• meget sm√• omr√•der og - ikke at forglemme - har overblik og afleveringsteknik, der g√łr, at de ofte arbejder med alt mellem to og fem mulige l√łsninger p√• diverse problemstillinger.

N√•r det g√¶lder om at forsvare, h√¶nger Anne Mette Hansen & co. ogs√• efter. Klavs Bruun J√łrgensen vil gerne give sit hold et offensivt udtryk, men faktum er, at det koster alt for meget p√• udvisningssiden.

√Čn af de bedste franske forsvarsspillere - Beatrice Edwige - sagde det egentlig meget rammende op til kampen mod Danmark. Frit oversat sagde hun: ‚ÄĚDanskerne vil gerne spille h√•rdt, men de ved ikke hvordan‚ÄĚ.

De manglende hurtige f√łdder i samklang med spillernes h√łje tyngdepunkter - med Bodholt og til dels Haugsted som undtagelser - g√łr, at de har sv√¶rt ved at flytte sig og generelt navigere i forhold til modstanderes skiftende l√łbem√łnstre.

Når Danmark åbenbart ikke udvikler spillere med nogle af ovennævnte kompetencer, kan det kun skyldes, at man ikke har fokus i talentudviklingen.

Jeg er sikker p√•, at √©n af hoved√•rsagerne er, at der i klubberne satses alt for meget p√• resultath√•ndbold. Jeg er liges√• sikker p√•, at der er alt for megen ‚ÄĚkasset√¶nkning‚ÄĚ i DHF¬īs uddannelsessystem, og med kasset√¶nkning t√¶nker jeg et rigidt kompetenceudviklingssystem, der ‚Äď √•benbart ‚Äď begr√¶nser den enkeltes muligheder for at ‚ÄĚv√¶re anderledes‚ÄĚ.

Færre hold i ligaen, tak

N√¶ste del af servicetjekket s√¶tter fokus p√• DHF, Divisionsforeningen og udvalget for professionel h√•ndbold, der √łnskede en udvidet dameliga.

Mit håb skal være, at der snarlig bliver evalueret på det projekt. Jeg kender godt argumenterne, men jeg tror ikke på nogen af dem.

Lad mig lige sl√• fast, at jeg ikke k√łber argumentet med, at det ikke kan lade sig g√łre

Kampantallet b√łr reduceres. Den holdning ytres ikke p√• baggrund af de mange tragiske korsb√•ndsskader, selv om den generelle belastning selvf√łlgelig skal tages op til revision, som den har skullet v√¶re det de sidste to √•r.

Nej, jeg √łnsker det reducerede kampantal ‚Äď og ti hold i ligaen er mit √łnske ‚Äď for at skabe muligheder for et st√¶rkere samarbejde mellem klub og landshold.

Jeg skrev en kommentar efter VM i Tyskland, hvor jeg pr√łvede at argumentere for, hvordan 1+1 kunne blive til 3.

Min tese er, at tiden ‚Äď sv√łbt i den f√¶lles ambition om en st√¶rkere liga og et st√¶rkere landshold ‚Äď er givet langt bedre ud med flere tr√¶ningstimer for landsholdsspillerne end for kampe med kolossale forskelle p√• de duellerende hold.

Måtte det ske, ville det også åbne for mere kvalitative ligakampe, end tilfældet er netop nu.

Lad mig lige sl√• fast, at jeg ikke k√łber argumentet med, at det ikke kan lade sig g√łre. Selv med en anstrengt og pakket √•rskalender skal der findes l√łsninger til f√¶lles bedste.

Kan det betyde, at landsholdet ‚Äď enkelte gange ‚Äď prioriteres over klubholdet? Ja, selvf√łlgelig. Det er en del af hele t√¶nkningen. Tiden er knap. Derfor foresl√•r jeg samling i forbindelse med Final-4-st√¶vnet i Santander Cup, der spilles i Dokken i Esbjerg, og hvor der er tradition for samling for h√•ndboldfolket.

Det er lige f√łr, nyt√•ret er en realitet. Sikke en nyt√•rsgave det ville v√¶re, n√•r meddelelsen om, at landstr√¶neren var i positiv dialog med samtlige ligaklubber om et t√¶ttere samarbejde.

Endnu mere passion, Klavs Bruun

For at f√• bilen sikkert gennem vinteren ‚Äď nu n√•r nattefrosten for alvor har tag i land og folk - rettes sidste tjekfokus p√• DHF og landstr√¶ner Klavs Bruun J√łrgensen.

Tiden er kommet til, at landstr√¶neren i langt h√łjere grad bliver stemmen og inspirationen, der skal l√łfte den skude, der tog alt for meget vand ind i Frankrig. Klavs Bruun J√łrgensen er et passioneret menneske, men jeg √łnsker endnu mere passion, s√• dansk kvindeh√•ndbold kan komme tilbage p√• det niveau, der desv√¶rre h√łrer fortiden til. 

I samråd med sportschef Morten Henriksen må der kigges grundigt på strukturen omkring udvikling generelt, talentarbejdet, den aldersrelaterede træning med meget mere. Jeg ved, at der ligger mange gode og grundige overvejelser i dette arbejde.

Fakta ‚Äď der var den ubehagelige st√łrrelse igen ‚Äď er, at de mange gode tanker til trods s√• producerer dansk kvindeh√•ndbold for f√• af de typer og kompetencer, der indledte denne kommentar.

Tiden er til handling. Landstræneren og hans stab skal op i et helt andet tempo, hvis kvindelandsholdet skal tilbage i den europæiske top.

Klavs Bruun J√łrgensen hverken kan eller skal g√łre det alene.

Alle kvindeh√•ndboldens interessenter b√łr skrue tempoet op og s√¶tte f√¶llesskabet i h√łjs√¶det.

Manglende service skal ikke igen bringe Sandra Toft & co. i uf√łre.