EM håndbold

Norsk læge afslører, spillere kastede op og havde diarré kort før EM-fiasko

Landsholdslægen afslørede efter EM, at den norske lejr blev ramt af enten madforgiftning eller omgangssyge fem dage før deres første kamp.

Ved Møbelringen Cup, optaktsturneringen til EM, var der rigtig dårligt nyt for Norges kvindelandshold, da bagspilleren Amanda Kurtovics EM blev ødelagt af et overrevet korsbånd.

Dagen efter - fem dage før åbningskampen ved EM - var der så endnu mere dårligt nyt i den norske lejr. Det fortæller landsholdslæge Nils Ivar Leraand til TV 2 Norge efter sejren over Sverige i kampen om femtepladsen.

- Vi ved ikke med sikkerhed, om det var madforgiftning eller omgangssyge, men syv blev syge mandagen efter Møbelringen Cup. De kastede op og havde diarré. Et par af dem var nok mærket af det i første kamp ved EM, siger han og bekræfter, at flere af spillerne var en del af startopstillingen.

- Jeg var dødsens bange for, at det skulle sprede sig, men det blev ved de syv. Hele banden blev omtrent syge på samme tid. Sandsynligvis var det noget, de havde spist.

Netop åbningskampen mod Tyskland står tilbage som det helt store billede på Norges fiasko ved EM, hvor nordmændene for første gang i 18 år ikke spiller med om medaljer.

Norge tabte nemlig sensationelt med 33-32 til tyskerne.

- Du kan spekulere dig ihjel på sådanne ting, men vi tabte med ét mål. Ja, det kunne jo have spillet ind, siger Leraand.

Siden tabte Norge også til Rumænien i det indledende gruppespil, men de var alligevel millimeter fra en plads i semifinalen. Omformuleret: De var én scoring fra det.

Norge fejede al modstand af banen i mellemrunden og sluttede á point med Rumænien og Ungarn. Holdene var helt lige indbyrdes på point, så det var målscoren, der sendte rumænerne i semifinalen, én scoring bedre end nordmændene.

Ikke en undskyldning

Men landstræneren og spillerne nægter at lade sygdommene være en undskyldning for fiaskoen.

- Det er så nemt at finde sådan nogle ting for at bortforklare, at vi ikke var der fra start. Det gør jeg ikke. Jeg vil se fagligt på det, siger Thorir Hergeirsson til TV 2 Norge.

- Jeg tænker umiddelbart, at det er en blanding af flere faktorer, som gav os udfordringer.

Sanna Solberg var en af de syv spillere, der blev ramt, og hun mener, at sygdommen sammen med andre faktorer havde en indvirkning på den elendige start.

- Det er aldrig optimalt at blive madforgiftet før et mesterskab. Du mister megen næring, men vi kan ikke kaste skylden på det. Vi havde gerne være foruden, for du bliver tappet, siger hun til TV 2 Norge.

- Jeg gjorde mit bedste, men jeg ville gerne have undgået turene på toilettet i de dage, vi var hjemme. Jeg mistede megen næring, og det var svært at få nok mad ind.

Solberg spillede hele kampen mod Tyskland, men scorede blot et enkelt mål.

Norge har vundet EM-guld hele syv gange. 2018 er blot anden gang i historien, at de ikke nåede semifinalen.