EM håndbold

Trefilovs timeout skabte dårlig stemning: - Det er ikke sjovt

Hvorfor tager man timeout med syv sekunder tilbage af en kamp, man har vundet? Fordi man hedder Evgeny Trefilov og man vil teste syv-mod-seks af.

De russiske spillere trippede utålmodigt på sidelinjen for at give følelserne frit løb.

Alt, de ville i det øjeblik, var at løbe ind på banen og fejre EM-semifinalesejren over Rumænien med holdkammeraterne. Men de måtte lige vente et ekstra minut, for deres træner, Tevgeni Trefilov, trykkede på den røde timeout-knap med syv sekunder tilbage af kampen ved stillingen 28-22.

- Jeg vidste godt, vi ville vinde kampen og komme i finalen. Men jeg forsøgte at prøve et nyt taktisk kneb, som jeg vil bruge i fremtiden. Altså syv-mod-seks, siger Evgeny Trefilov ifølge hans tolk til TV 2 SPORT efter kampen.

Denne manøvre fik Rumæniens spanske træner, Ambros Martin, til at nedstirre den russiske trænerlegende i øjeblikket, han havde lagt sin hånd på timeout-knappen. Hvis øjne kunne dræbe, havde Trefilov været en presset mand.

Presset stemning til pressemøde

Den dårlige stemning bragte Ambros Martin med til det officielle pressemøde, hvor timingen af timeouten også var et tema.

Lunefuldt og med masser af overskud fortalte Evgeny Trefilov tankerne bag timeouten:

- Vi havde ikke meget tid, så jeg besluttede at prøve noget nyt, sagde han ifølge hans tolk.

Dette fik de fremmødte i salen til at grine. Men ikke Rumæniens træner. Hans ansigtsudtryk sagde det hele, og nu kunne han ikke holde det inde i sig længere.

- Det er ikke sjovt. Kom nu lige, sagde Ambros Martin.

Hvad synes du om den sidste timeout?

- Det var mærkeligt. De prøvede syv-mod-seks af, men nu har de givet informationer til deres modstander i finalen.

Efter pressemødet fik TV 2 SPORT en snak med den karismatiske spanske træner om timeouten, og her var det tydeligt, at han havde haft tid til at falde lidt til ro.

- Jeg var ikke vred. Jeg forstod til sidst, at de forberedte at spille syv-mod-seks. Jeg ved ikke til hvornår, for hvis det er i finalen betyder det, at de også har givet informationer om det til deres modstandere. Men jeg kan godt lide at have respekt for modstanderen, for hold, der kæmper og fairplay.

Vi kan vel blive enige om, det ikke er den spanske tilgang?

- Det er ikke min måde. Hvis det skal gøres, skal det ikke være i semifinalen. Ikke når man mister chancen for at kæmpe om guldmedaljen, og man er skuffet.

Overraskede også spillere

På tv-billederne var det tydeligt, at de russiske spillere ikke helt forstod, hvad deres træner nu havde fundet på. Anna Vyakhireva, som havde spillet en fremragende kamp og derfor var i tv-producerens fokus, kunne da heller ikke skjule sit smil, som blev bredere og bredere undervejs i timeouten. Og hun var ikke den eneste.

 - Han ville bare prøve at eksperimentere med syv-mod-seks. Det var også en overraskelse for os, siger den russiske højrefløj Yulia Managarova til TV 2 SPORT.

Den vævre russiske højreback var i stort spillehumør. Video: Magnus Stig Christensen

På modsatte side var der også undren.

- Han er bare… Jeg ved det ikke. Han ville måske prøve et eller andet spektakulært, men jeg ved det virkelig ikke. Sådan er han bare, siger Rumæniens stregspiller Crina-Elena Pinta.

De syv sekunder efter timeouten endte ud i et forsøg, som ikke var i nærheden af at gå i mål. Dermed vandt Rusland 28-22.