EM håndbold

Faren tvang hende til at skifte hånd - nu er hun EM's bedste spiller

Forud for søndagens EM-finale mellem Rusland og Frankrig er russiske Anna Vyakhireva blevet kåret som slutrundens mest værdifulde spiller.

23-årige Anna Vyakhireva har haft en kæmpemæssig aktie i, at Rusland er tilbage blandt verdenseliten i kvindehåndbold.

Ved indeværende EM har hun skabt flest scoringer, hvis man lægger mål og assists sammen - 74 i 7 kampe - og i semifinalen mod Rumænien brugte højrebacken fra russiske Rostov-Don sin venstre hånd til at sætte 13 scoringer på kontoen.

Men faktisk var det slet ikke meningen, at venstrehånden skulle bruges til meget andet end at hjælpe den højre hånd med at gribe håndbolden.

- Det er en stor fordel for mig. Jeg er meget taknemmelig for, hvad min far har gjort, siger Anna Vyakhireva til TV 2 SPORT.

Skiftede hånd som barn

Hendes far, Viktor, har tidligere været ungdomstræner i klubben Zvezda Zvenigorod, hvor Anna Vyakhireva også spillede i sine unge år. Viktor Vyakhirev har selvsagt haft stor indflydelse på hendes og søsterens, landsholdsspilleren Polina Kuznetcova, håndboldmæssige opvækst.

Polina Kuznetcova er otte år ældre end lillesøsteren. Da Anna Vyakhireva var seks år, startede hendes interesse for håndbold, da hun tog med for at kigge på søsterens træninger som ungdomsspiller.

Faren kunne se, at der også var talent i den yngste datter, men han ville ikke have, at hun spillede med højre hånd, som hun ellers brugte til alt.

- Hendes potentiale var kæmpestort. Allerede i barndommen stod det klart, at hun kunne nå et niveau til at blive landsholdsspiller. Og jeg ville ikke have, at hun og Polina skulle kæmpe om den samme plads, har Viktor Vyakhirev fortalt det russiske medie L!fe.

Storesøster er altså højrehåndet, og det skulle lillesøster ikke være.

Han har lært os alt det, vi kan. Med vores spil beviser vi, at han er den bedste

Anna Vyakhireva

Ifølge russiske Sport Express begyndte Anna derfor at udvikle sin venstre arm ved at kaste med sten og lave særlige øvelser.

Da TV 2 SPORT spørger hende, om det ikke var svært, kigger hun undrende og spørger: "Hvorfor?"

- Jeg nåede ikke at spille så meget med højre hånd, så jeg begyndte bare at træne med venstre og gjorde alt med den, siger hun som den største selvfølge.

Kom frem midt i Ruslands fald

Da Anna Vyakhireva var ti år gammel, var Polina Kuznetcova med til at blive verdensmester i 2005. Tre gange i træk blev russerne faktisk verdensmestre, men VM-guldet i 2009 markerede enden på Ruslands dominans gennem 2000'erne. Der skulle gå knap syv år, før der igen var medaljer.

Omvendt markerede 2009 begyndelsen på noget stort for den 14-årige lillesøster, der vandt sølv ved ungdoms-EM og blev kåret som turneringens bedste playmaker.

Tre år senere blev hun kåret som den mest værdifulde spiller ved ungdoms-VM og gentog bedriften året efter ved ungdoms-EM i Danmark, hvor de russiske talenter vandt guld.

Lyn-analyse

Hun er en fantastisk spiller for håndboldsporten, og hun har været outstanding og betydet en hel masse for det russiske hold.

Hun skaber rigtig meget plads til sig selv, og hun behøver ikke ret meget plads. Hendes fintespil er eminent. Hun kan finde plads på et frimærke. Hun kan bare så mange ting.

På trods af hun finter så tæt på forsvaret, kan hun alligevel holde overblikket til at spille bolden videre. Det er så eminent.

I 2013 debuterede hun på det russiske A-landshold, men måtte vente med slutrundedebut til VM i 2015, hvor hun og storesøsteren blev forenet under de russiske faner.

20-årige Anna Vyakhireva debuterede med at blive topscorer med ni mål i åbningskampen, hvor Norge blev besejret. Hun blev nummer tre på topscorerlisten ved VM, hvor russerne røg ud i kvartfinalen til Polen.

MVP ved OL som 21-årig

Otte måneder senere var hun med ved OL i Rio, hvor hun for alvor fik sit gennembrud, og hvor Rusland igen var tilbage på håndboldtronen.

OL-guldet blev den 20. august hængt om halsen på søstrene, der var nummer et og to på russernes topscorerliste. Polina Kuznetcova kom på All Star-holdet. Anna Vyakhireva blev kåret som turneringens mest værdifulde spiller. Blot 21 år gammel.

Viktor Vyakhirev kunne på tv'et hjemme i Rusland nyde døtrenes triumf, som han ifølge Anna Vyakhireva har en stor andel i.

- Han er den bedste. Han har lært os alt det, vi kan. Med vores spil beviser vi, at han er den bedste, siger hun.

Søndag er Rusland der så igen: I en kamp om guld. Denne gang ved EM, som russerne aldrig har vundet. Anna Vyakhireva scorede 13 mål, da Rumænien blev slået med 28-22 i semfinalen.

Ifølge TV 2 SPORTs eksperter var der ingen tvivl om, at Anna Vyakhireva skulle kåres som den mest værdifulde spiller ved EM. "Who cares? Det er bare vigtigt for os at vinde," sagde Vyakhireva lørdag om udsigten til en ny kåring.

Søndag inden finalen blev hun så som ventet såret som EM's MVP.

Rusland møder Frankrig. Verdensmestrene og EM-værterne. Deres træner ved godt, at det er Vyakhireva, der sammen med holdkammeraten Daria Dmitrieva skal stoppes.

- De har i hvert fald to spillere, der giver alle hold uløselige problemer, siger Olivier Krumbholz ifølge francetv.

EM-finalen spilles søndag klokken 17.30 og kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY.