EM håndbold

Ligatrænerne: Derfor gik det ikke godt for Danmark til EM

Nervepirrende sejre, smertefulde nederlag og en ottendeplads. Ifølge flere trænere i den danske kvindeliga er Danmarks EM ikke godkendt.

Danmark startede EM med to sejre over Sverige og Polen, men derefter fulgte tre store nederlag til Serbien, Frankrig og Rusland. Nederlagene ødelagde de danske semifinalechancer, men holdet rejste sig til sin sidste kamp mod Montenegro, som det vandt med 23-22.

TV 2 SPORT har bedt trænerne i kvindeligaen om at vurdere det danske EM. Hvad er gået godt, og hvor har det haltet? Manglede Danmark en leder, nu hvor Stine Jørgensen var småskadet? Og havde Klavs Bruun Jørgensen udtaget den rigtige trup?

Det lykkedes for Danmark

Sejren på et mål over Montenegro imponerer flere af ligatrænerne. Ikke kun på grund af spillet, men også fordi holdet havde tabt sine tre foregående kampe. Flere af trænerne kaster også ros over det danske kontraspil, som ifølge dem har fungeret bedre end tidligere.

Heine Eriksen (Aarhus United):

- Det virkede til, at Klavs Bruun Jørgensen lykkedes med at holde humøret oppe. De havde det svært i mange kampe, men han formåede at holde humøret oppe i spillertruppen trods svigtende resultater. Og det er en stor kunst, når man er træner til en slutrunde.

Jesper Jensen (Team Esbjerg):

- Det var i kontraspillet, at jeg så størst fremskridt. I optaktskampene fungerede angrebsspillet ikke så godt, og det har været tydeligt, at der blev lagt vægt på kontraspillet, som faktisk virkede ganske fornuftigt under slutrunden.

Jakob Andreasen (Silkeborg-Voel):

- De lykkedes med at få lavet en team-indsats. Det virkede til, at de var ligeglade med, hvem der lykkedes med tingene - bare det lykkedes.

Den største udfordring

De danske modstandere har haft for let ved at lave mål. Det er budskabet fra de fleste ligatrænere, når de skal pege på Danmarks største udfordring ved EM. Men Danmark har haft flere problemer end det, vurderer andre ligatrænere.

Dennis Bo Jensen (Ajax København):

- Det har været i den defensive ende. Vi har simpelthen stået for langt fra hinanden. Og vi lukkede for mange mål ind - vores målvogtere havde ikke de redninger, vi ser dem have i ligaen.

Mads Brandt (Ringkøbing):

- Der var for store udfald blandt spillerne. Vi bør kunne forlange mere af deres niveau, når vi ser dem spille til daglig. For få har spillet op til det niveau, vi bør forvente, at de kan. I glimt har jeg set, at når vi ramte vores bedste, så kunne vi være med mod de bedste mellemnationer - dog ikke topnationerne.

Kristian Danielsen (Skanderborg):

- Helt klart angrebsspillet. Her udløste vi ikke det fulde potentiale. Angrebsspillet blev for hakkende, og der var for mange tekniske fejl. Klavs Bruun brugte mange langskytter, som skulle bruge meget plads. Og derfor manglede angrebsspillet også tempo.

Anfører Stine Jørgensen har været småskadet, så har Danmark manglet en anden leder?

Landsholdsanfører Stine Jørgensen blev i midten af oktober dømt ude af EM på grund af en knæskade. Alligevel blev hun klar til slutrunden - i hvert fald klar nok til at tage med holdet til Frankrig. Stine Jørgensen var dog så plaget af sin skade, at det reducerede hendes spilminutter betydeligt. Og manglen på en leder har skinnet igennem på banen, ifølge de fleste ligatrænere.

Heine Eriksen (Aarhus United):

- Ja, det er der ingen tvivl om. Når man igennem lang tid bygger op om én kaptajn, som det virker til, at de har gjort på landsholdet, bliver man utrolig skrøbelig, når den kaptajn ikke er med på skibet. Det at bygge op om én person kan være en styrke, hvis hun er med. Men hvis ikke hun er med, bliver det en svaghed, for hvem skal så tage styringen?

- I kampen mod Montenegro var det tydeligt, at hun var tilbage. Det var den bedste udgave af Stine Jørgensen under hele slutrunden.

Jacob Larsen (Nykøbing Falster):

- Der er ikke andre end hende. Hun har haft lederrollen i en del år, hvilket er berettiget. Når hun spiller på topniveau, er hun én af de bedste spillere i verden. Og det er klart, at når man har været skadet i halvanden måned, kan man ikke præstere, som hvis man var frisk.

Jakob Vestergaard (Viborg HK):

- Nej, det synes jeg ikke, for jeg går ud fra, at Klavs Bruun Jørgensen har stået i spidsen og havde dirigentstokken. Inde på banen synes jeg, Anne Mette Hansen løftede sig og var med til at tage nogle af de opgaver, der lå på Stine Jørgensen.

Var Klavs Bruun Jørgensens EM-trup den rigtige?

Meningerne var mange blandt ligatrænerne, da snakken faldt på truppens sammensætning. De fleste understreger, at de ville have gjort noget anderledes. I samme åndedrag nævner de fleste dog også, at de har bakket fuldt og fast op om landstrænerens udtagelse.

Mads Brandt (Ringkøbing):

- Nej, jeg havde gerne set Louise Burgaard på holdet. Hun havde bidraget både i angrebet og forsvaret. Burgaard skulle have været med i stedet for Anne Cecilie la Cour.

Pether Krautmeyer (TTH Holstebro):

- Alle trænere har forskellige filosofier og ville have gjort det på deres egen måde. Men Klavs Bruun Jørgensen har manglet en playmaker til at gøre både venstre og højre back gode. Det var præcis, hvad Lotte Griegel gjorde i den sidste kamp mod Montenegro.

Jakob Andreasen (Silkeborg-Voel):

- Nej, men det er nemt at være bagklog. Louise Burgaard spillede godt i de sidste ligakampe op til slutrunden, og hun spiller med i både angrebet og forsvaret. Hende havde jeg taget med i stedet for Anne Cecilie la Cour.

Den samlede vurdering af Danmarks EM

Mulighederne før Danmarks sidste mellemrundekamp mod Montenegro var mange. Nederlag kunne betyde en 12.-plads og dermed den dårligste danske placering ved et EM nogensinde. En sejr kunne resultere i en kamp om 5.-pladsen. Danmark vandt kampen mod Montenegro, men andre resultater betød, at danskerne måtte rejse fra EM med en 8.-plads.

Inden slutrunden var den danske udmelding, at succeskriteriet var top-8. Men selvom Danmarks håndboldkvinder indfriede den, er det langt fra alle ligatrænerne, der godkender Danmarks EM. Andre trænere ser mere positivt på det.

Jesper Jensen (Team Esbjerg):

- Den danske slutrunde er godkendt. Det er det niveau, det danske landshold har lige nu: De kan spille med i mellemrunden fra 5.-12.-pladsen. Der har været nogle store huller mod Serbien, Frankrig og Rusland, og lige nu har vi ikke holdet til at spille med i top-4. Der er for mange stærke nationer, der er et skridt foran Danmark.

Niels Agesen (Randers HK):

- Jeg er lidt bekymret over de tre store nederlag, de fik (til Serbien, Frankrig og Rusland, red.). Nederlagene aner til min bekymring, om det her bliver godt på et tidspunkt.

Jakob Andreasen (Silkeborg-Voel):

- Det er lidt under middel. På en skala fra 1-10 vil jeg give 4. Det har ikke været katastrofalt, men heller ikke godt.

Kristian Danielsen (Skanderborg):

- Præstationerne har ikke været til mere, end hvad vi har fået ud af det. Vi har mange unge spillere, som virkelig har meget potentiale. Men lige nu og her mangler vi spillere fra den øverste hylde.

Mathias Madsen (Herning-Ikast):

- Inden turneringen meldte Danmark ud, at de ville i top-8. Og det kom de. Men den målsætning ved jeg ikke, om jeg er enig i. I min optik er en 8.-plads ikke acceptabel.

Jacob Larsen (Nykøbing Falster):

- Danmark startede rigtig godt. Så var det rigtig skidt i nogle kampe, men så slutter de fint af. Man kan ikke kalde det bestået, for så skulle de være landet omkring 6.-7.-pladsen. At de ikke ender inden for det, er lidt skuffende. Danmark er en stolt håndboldnation. Vi har fire hold med i EHF-Cuppen og to hold med i Champions League. Det er stort. Dansk kvindehåndbold er på vej frem, og derfor kan vi ikke være tilfredse med placeringen.