EM håndbold

De franske værter er favoritter i ’fantastisk finale’

Der blev gået til den i holdenes første møde ved EM i Frankrig. Jean-christophe Verhaegen / Ritzau Scanpix

Der er masser af temaer at tage fat på til EM-finalen mellem Frankrig og Rusland, hvor de franske værter ifølge TV 2 SPORTs eksperter er favoritter.

De olympiske mestre fra Rusland og verdensmestrene fra Frankrig indledte EM for 16 dage siden, og søndag aften lukker de også festen, når de to hold igen krydser klinger i finalen.

Med en titel som europamester på højkant er der for Frankrig mulighed for at tage den ultimative revanche på Rusland, efter de franske værter måtte give fortabt mod et velspillende russisk mandskab, som vandt det første opgør i gruppespillet med 26-23.

Der er dog sket meget siden, og det får TV 2 SPORTs håndboldeksperter til at udnævne Frankrig som favoritter til at vinde guldet foran det blåklædte publikum i Paris.

- Jeg har Frankrig som favorit. De har spillet bedre og bedre under turneringen. Det, de har præsteret i de sidste par kampe, viser, at de ikke har nogen svagheder. De har barberet perioder med scoringspauser ned. Defensivt er de bare i en klasse for sig selv med de stærke forsvarsspillere og målmænd, siger Lærke Møller.

- Jeg giver Frankrig en fordel mod Rusland i finalen. Hvis der er nogen, der har midlerne til at få styr på Ruslands Anna Vyakhireva, så er det Frankrig. De imponerede mig i semifinalen, hvor de dækkede helt ekstraordinært godt op, og så var deres angrebsspil teknisk, rytmisk og velkomponeret, siger Bent Nyegaard.

Frankrigs forsvar har midlerne

Skal man vinde over Rusland, er det, som Bent Nyegaard får nævnt, en god ide at holde øje med Anna Vyakhireva på højre back. Hun har været turneringens store oplevelse, hvor hun med sine hurtige bevægelser og overblik har gjort livet surt for modstanderne. Men mod Frankrig får Anna Vyakhireva det sværere, end hun har haft det indtil videre.

- Frankrig kommer til at gøre ligesom mod Holland i semifinalen. De kommer til at bevæge sig og kommer ind i en fantastisk rytmik, hvor de lægger pres på stort set samtlige af modstandernes afleveringer. Det skal Vyakhireva nok finde nogle løsninger på, men jeg tror ikke, at hun kan gøre det over 60 minutter, siger Bent Nyegaard.

- Jeg tror stadigvæk, hun kommer til at score en masse mål. Men de har værktøjerne til at kunne tøjle hende bedre end noget andet hold, siger Lærke Møller.

Vågner Dmitrieva op?

Der er sket meget, siden de to hold mødtes for 16 dage siden i det indledende gruppespil. At Rusland vandt 26-23 over Frankrig, var i høj grad takket være en sprudlende Daria Dmitrieva, som med otte mål og fremragende aktioner var en nydelse at følge.

- Hun spillede jo en fuldstændig monsterkamp mod Frankrig til at starte med. Det var bare en vildt, vildt, vildt flot kamp, vi fik der, siger Bent Nyegaard.

Siden har Dmitrieva ikke haft en kamp magen til den mod Frankrig, og hun har slet ikke haft samme store indflydelse på den russiske offensiv. Det er ikke gode nyheder inden finalen mod de brandvarme franskmænd, hvis forsvar man skal bruge et helt nøglebundt for at låse op.

- Der er noget, der tyder på, at Dmitrieva er blevet for træt. Når hun ikke har tyngden, kommer Rusland til at lide lidt. Så bliver det for afhængigt af Vyakhireva.

- Dmitrieva er normalt den spiller, der kan brække et forsvar som det franske op. Hun var grunden til, at de vandt åbningskampen. Når Vyakhireva og Dmitrieva begge er på toppen, er alt i spil. Men da det ser ud til, at Dmitrieva er løbet tør for kræfter, kommer det nok desværre ikke til at ske, siger Bent Nyegaard.

Frankrig og Rusland spiller finale klokken 17.30. Den kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY. Hvis man er håndboldelsker, er det en god ide at se med.

- Det bliver en fantastisk finale. Jeg er forvent, fordi jeg har fået lov til at kommentere så mange finaler, men jeg glæder mig virkelig, fordi det er to fysisk stærke hold. Man kan bare glæde sig til at se det franske hold dække op, siger Bent Nyegaard.

- Det bliver en megafed kamp. Det er de to hold, der har præsteret bedst, så det er den rigtige finale, siger Lærke Møller.

Hør TV 2 Håndbolds podcast som optakt til medaljekampene ved EM: