EM håndbold

Frankrig fik tilkendt et mål for meget i EM-finalen

I forbindelse med et rødt kort til Frankrig kom en fransk scoring til at tælle. Det er ifølge spillereglerne en fejl.

Stemningen i AccorHotels Arena var på kogepunktet, da det danske dommerpar Karina Christiansen og Line Hesseldal gav Frankrigs Allison Pineau direkte rødt kort for at ramme målvogter Anna Sedoykina i hovedet på et straffekast.

Pineau scorede på straffekastet, men forlod grædende banen, alt imens de godt 14.000 tilskuere uddelte en voldsom pibekoncert.

Da det røde kort faldt, blev grafikken på skærmen i første omgang ændret, så scoringen ikke talte. Men målet til 16-13 kom tilbage på grafikken.

Da spillet blev sat i gang, blev det kort efter afbrudt igen, og Line Hesseldal løb ud og konfererede med dommerbordet. Om det drejede sig om scoringen, vides ikke, men ikke desto mindre blev stillingen 16-13 til Frankrig fastholdt.

Og det er en fejl, hvis man kigger nærmere på de internationale spilleregler.

De internationale spilleregler.

I forbindelse med en diskvalifikation - altså et rødt kort - for at ramme en målvogter i hovedet skal der tildeles frikast, mens scoringen skulle have været underkendt.

- At scoringen bliver godkendt, synes jeg er ubegribeligt, siger den tidligere norske toptræner Frode Kyvåg, der er håndboldekspert på norsk TV3, ifølge NRK.

TV 2 SPORT har forsøgt at få en forklaring fra EHF på, hvad kommunikationen ved dommerbordet gik på, og om EHF er opmærksomme på, at Frankrig fik en scoring for meget tildelt.

Efter det røde kort fik russerne mindsket Frankrigs føring til 17-16, men det var også det tætteste, de kom. Fra da af var den franske føring aldrig mindre end to mål, og de vandt EM-finalen med 24-21 over Rusland.

- Så er det godt, at Frankrig ikke kun vandt med én, sagde TV 2 SPORTs ekspert Lærke Møller efter kampen med henvisning til scoringen, der ikke burde have talt.

Kalder rødt kort en skandale

Ifølge Frode Kyvåg skulle hændelsen aldrig være endt, som den gjorde, da han ikke mener, det kan give rødt kort, når målvogteren ikke bliver ramt direkte i ansigtet. Allison Pineaus skud ramte på siden af Sedoykinas hoved.

Kigger man på spillereglerne, står der dog, at det fører til diskvalifikation, hvis en målvogter, der ikke bevæger hovedet i i boldens retning, bliver ramt i hovedet.

I den franske lejr havde man samme opfattelse som Kyvåg.

- Det skulle ikke have været et rødt kort, for bolden ramte ikke i ansigtet. Den gik forbi sådan her, sagde den franske landstræner Olivier Krumbholz efter kampen og pegede på siden af hovedet, før han kom med dommen:

- Det er en skandale.

Trefilov forsvarer dommerne

Ifølge den russiske spiller Mayya Petrova var der dog rigelig boldkontakt med ansigtet.

- De franske spillere sagde, at deres spillere ikke rigtig ramte Sedoykina i hovedet, men vi kunne alle se, at Sedoykina havde skrammer i halvdelen af hovedet, siger Petrova ifølge det russiske medie RIA.

Evgeny Trefilov var ikke tilfreds med spillernes indsats i EM-finalen mod Frankrig.

Russerne lader ikke til at have været opmærksomme på fejlen med scoringen, der talte, men alligevel kritiserede de to tidligere landsholdsspillere Olga Akopian og Elena Dmitrieva den danske dommerduo. Ifølge Dmitrieva blev russerne bortdømt, efter at målforskellen kom ned på et enkelt mål, mens Akopian ikke mente, at dommerne ikke var værdige til at dømme en finale. Det fortalte de til RIA.

Men da en russisk journalist ifølge RIA sagde til Ruslands landstræner, Evgeny Trefilov, at det virkede til, der blev dømt til de franske EM-værters fordel efter udvisningen af Pineau, var han klar i mælet.

- Stop det. Der blev dømt normalt, sagde han og gav udtryk for, at nederlaget var selvforskyldt.

Det var første gang nogensinde, at de franske håndboldkvinder blev europamestre. Dermed kan de nu både kalde sig europa- og verdensmestre, mens russerne er olympiske mestre.