VM håndbold

Nikolaj Jacobsen mærker ekstra pres før VM på hjemmebane

Nikolaj Jacobsen mærker det store pres forud for VM på hjemmebane. Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Den danske landstræner mærker det store forventningspres forud for VM på hjemmebane i januar.

Når de danske håndboldherrer i januar skal spille VM på hjemmebane, så er forventningerne så høje, at de når helt op til loftet i en håndboldhal. 

Det mærker landstræner Nikolaj Jacobsen tydeligt.

- Selvfølgelig er der en masse forventninger udefra. Men jeg tror ikke, at de er større, end dem spillerne og jeg selv har, siger han.

De danske håndboldherrer har i en årrække blandet sig i den absolutte verdenselite og vænnet det danske håndboldpublikum til at se det danske landshold jævnligt træde op på podierne, når der skal uddeles medaljer til EM, VM og OL. På hjemmebane er forhåbningen, at det kan ske igen, men hjemmebanefordelen giver også en ekstra udfordring.

- Det bliver en kæmpe mental udfordring for mig og for spillerne på banen. Og så selvfølgelig et hjemme-VM, som gør, at det hele lige bliver pustet ti gange mere op, siger Nikolaj Jacobsen. 

Jonglerer med to jobs

Modsat mange af sine landstrænerkolleger så står Nikolaj Jacobsen ikke bare i spidsen for et landshold - for han er til dagligt også træner i den tyske topklub Rhein-Necker Löwen. Her bruger han typisk mellem seks og otte timer på at forberede sig til en kamp.

- Der er meget at se til. Specielt med Bundesliga-kampe torsdag og Champions League-kampe lørdag. Det giver en masse rejse og kort tid til at forberede sig i. Det er et meget spændende dobbeltjob med mange udfordringer, siger han.

For samtidig med at han skal passe sit job i det tyske, skal han også følge med i de danske spilleres præstationer som dansk landstræner. Derfor ser han ugentligt mellem 15 og 20 håndboldkampe. 

- Så er der nogle danske kampe, der skal kigges på. Så nogle franske kampe, der skal kigges på for ligesom at følge med i, hvad der sker rundt omkring i Europa. Også med de spillere vi ligesom følger, som er inde i billedet til VM for eksempel, siger han.

Til sommer stopper han i Rhein-Neckar Löwen, og selvom han mener, at det er muligt at kombinere det at være klubtræner og landstræner, så er det ikke holdbart i længden at skulle jonglere med de to jobs.

- Det bliver svært, hvis du træner en tysk klub, der er med i Champions League hvert år. Så tror jeg, at det bliver for meget over en længere årrække, siger han.

Landstræner i lang tid

Når tiden i Rhein-Neckar Löwen slutter, så vender Nikolaj Jacobsen hjem til Danmark for at bo, og det betyder også, at han kommer tættere på sine to døtre, der begge bor i Danmark. Et pres han også har mærket.

- Det har været den største udfordring, i og med at jeg også har det job her. At man så er 1.000 kilometer væk, så er der lige pludselig langt til, at man kan hjælpe sine børn, siger han.

Når adressen igen er i Danmark, så er det som udgangspunkt for at blive på posten i lang tid. 

- Som det er lige nu, kan jeg se mig være landstræner rigtig længe, siger han.

Men landstræneren ved også, at resultaterne er helt afgørende for, hvor lang tid han kan få mulighed for at fortsætte som dansk landstræner. 

- Der er så et bord, hvor der sidder nogle på den anden side, som også skal kunne se det, siger han. 

Nikolaj Jacobsen og de danske håndboldherrer skal forsøge at leve op til det store forventningspres, når den første kamp ved VM bliver fløjtet op den 10. januar, hvor Chile venter i Royal Arena.