VM håndbold

"Meget vigtig" brik er med - Nikolaj Jacobsen sætter ord på sin VM-trup

Danmark åbner VM 10. januar mod Chile, og det bliver som udgangspunkt i stærkeste opstilling.

Landstræner Nikolaj Jacobsen udtog onsdag eftermiddag en VM-trup på 18 spillere, som til januar skal forsøge at hente medaljer på hjemmebane.

Ifølge håndboldekspert Bent Nyegaard var det en trup "uden antydningen af overraskelser", men det betyder bestemt ikke, at samtlige pladser var givet på forhånd.

Over for TV 2 SPORT uddyber landstræner Nikolaj Jacobsen sine tanker omkring sammensætningen af VM-truppen, og hvorfor han har udtaget 18 spillere, selvom der kun kan komme 16 på holdkortet.

- Vi har først og fremmest udtaget 18 spillere, fordi det er VM på hjemmebane, så det rent praktisk gør alting nemmere at have to ekstra med. Og så er René Toft med igen efter at have været ude i lang tid, og han føler sig i god form, men hvis det ændrer sig, så er det blandt andet derfor, vi har fire stregspillere med, siger Nikolaj Jacobsen.

Selvom Vészprem-stjernen René Toft har meldt sig klar, er det ikke ensbetydende med, han nødvendigvis er 100 procent klar til en hel VM-slutrunde.

- Det må tiden vise. Det kan jeg af gode grunde ikke svare på endnu. René er med, fordi han er så vigtig en spiller for os, så når han er 100 procent klar, så er han en vanvittig dygtig forsvarsspiller. Og han har noget af den fysik, som vi gerne vil have ind. Så må vi se, om fysikken kan holde til hele slutrunden. Det gør også, vi nok skal spare René til nogle af træningerne, og det gør det lidt nemmere, når vi nu har en ekstra til rådighed på den position.

Hvor vigtig en brik er René Toft i dit og Danmarks forsøg på at nå til tops?

- En René Toft tæt på 100 procent er meget vigtig, slår landstræneren fast.

Ingen tvivl om målmændene

På målmandsposten er der igen fundet plads til konstellationen med Kiels Niklas Landin og Magdeburgs Jannick Green. Det betyder et fravalg af Kevin Møller og Emil Nielsen i forhold til bruttotruppen på de 28 spillere, der kan komme i spil under slutrunden.

Her mener Nikolaj Jacobsen ikke, at der var noget, der kunne rokke ved duoen med Landin og Green.

 - Det har været de to bedste. Jannick har stået fremragende for Magdeburg, og Niklas har stået rigtig godt i Kiel, så for mig var den forholdsvis sikker. Kevin var også en mulighed i forhold til positionen, men han har spillet for lidt i Champions League i år, og det er svært at vurdere ham udelukkende på den spanske liga, da niveauet ikke er særlig højt.

Lyn-analyse

- I forhold til målmandsduellen har Jannick Green helt grundlæggende vist, at han har kvaliteter til at være med på landsholdet, så det er bestemt ikke nogen overraskelse, han er garderingen til Landin. Green har stået en rigtig fin halvsæson i Magdeburg, og derfor overrasker det ikke, han er foretrukket frem for Emil Nielsen og Kevin Møller.

Hvad har dine tanker så været omkring konstellationen og kombinationen af bagspillere?

- Jeg synes, vi har lidt af det hele. Vi har nogle gode skytter i Markussen, Hansen og Kirkeløkke. Og så har vi nogle gode mand-mand-spillere i Mensah, Olsen og Lauge, og så har vi Øris, der kan komme ind og skyde tæt på med sine stående skud. Så på den måde synes jeg egentlig, vi er dækket godt ind med vores bagspillere, forklarer Nikolaj Jacobsen.

Fravalget af Lasse Møller og Jacob Holm

I bagkæden var GOG's Lasse Møller og Füchse Berlins Jacob Holm også blandt de mulige emner, men ingen af dem fandt vej til den endelige VM-trup.

Lasse Møller blev ellers meldt ude af VM i midten af oktober, men i lørdags gjorde han overraskende tidligt comeback for GOG. Her slog bagspilleren også fast, at han var klar til at spille VM, mens han også ville have forståelse for et fravalg hos Nikolaj Jacobsen.

- Lasse havde banket kraftigt på til truppen, hvis han ikke var blevet skadet. Og det er klart, den skade sætter ham tilbage, fordi det er svært at vurdere Lasses fulde styrke lige nu efter cirka 25 minutter mod BSV for nylig. Så det var svært for ham.

- Jacob Holm er meget tæt på og ligger lige udenfor. Nikolaj Markussen gjorde det rigtig godt, sidst vi var samlet. Og det var en af grundene til, han blev valgt frem for Jacob.

Når nu Lasse Møller bankede kraftigt på, er han så en type, du kunne have i tankerne til at blive skiftet ind i truppen undervejs?

- Helt sikkert. Lasse er da en option, hvis der skulle ske noget, som gør, vi er nødt til at have en type som Lasse med ind. Jeg håber selvfølgelig ikke, det sker, for jeg håber, at de 18 nuværende er dem, der kan køre igennem hele VM, siger landstræneren og slår fast, at Danmark meget gerne skal nå blandt de sidste fire hold.

- Jeg håber, vi står godt med den her VM-trup. Jeg synes, vi havde en fin slutrunde sidste gang i Kroatien, men desværre spillede vi ikke vores bedste kamp i semifinalen. Så jeg synes, vi står godt rustet til den kommende slutrunde, og jeg håber da, vi er i spil til de fire hold, der skal spille semifinaler i Hamborg.  

VM afvikles i henholdsvis Herning (Jyske Bank Boxen) og København (Royal Arena) samt de fire tyske byer Berlin, München, Køln og Hamborg. Finalen spilles i Herning.