Håndbold

- En hård beslutning, siger vemodig Helle Thomsen

Helle Thomsen fortsætter ikke som hollandsk landstræner. Franck Fife / Ritzau Scanpix

Helle Thomsen stopper som hollandsk landstræner, fordi hun ville gå en anden retning end det hollandske håndboldforbund.

Det er med en klump i halsen, at Helle Thomsen har besluttet ikke at fortsætte som hollandsk landstræner. Når hendes kontrakt udløber med slutningen januar, så er det slut med rollen som landstræner.

- Det er en hård beslutning for mig at træffe. Jeg har fandme været glad for det her job. Jeg er så mega stolt over det, vi har gjort sammen, siger hun.

Den hårde beslutning ærger også TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard.

- Jeg synes, at det er meget, meget ærgerligt. For man kunne se, at det var en fremragende konstellation. Helle kan godt være en bestemt dame. Ingen tvivl om, at hendes ambitionsniveau er kæmpestort, og uden at jeg skal være spåmand, så er det noget med betingelser og muligheder for at udvikle det hold der noget mere, siger Bent Nyegaard.

Kunne ikke nå til enighed

Selvom en tydeligt berørt Helle Thomsen fortæller, at beslutningen ikke har været nem, så har det hollandske håndboldforbund og Helle Thomsen så forskellige syn på fremtiden, at samarbejdet ikke skulle fortsætte. 

- I bund og grund har det ikke noget at gøre med, at vi ikke kunne nå til enighed. Jeg er for ambitiøs og målrettet. Jeg har bare ville optimere på alle parametre – både små og store – med de midler vi har. Jeg vil gerne skabe den optimale udvikling, og i ledelsen ser vi måske ikke helt ens på de forhold, og det er fair nok, siger hun.

Den træner, der kommer til, er en heldig træner

Helle Thomsen

Derfor er der også tale om et pænt farvel, fordi der er tale om to forskellige retninger, parterne vil gå. 

- Der er ikke sådan nogle små ting, man kan skære ud og sige, at det er den og den ting. Jeg synes, at det er fair, det forbundet gør. De vælger det på én måde, og jeg synes, at man skal gøre det på en anden måde for at se, om man kan nå det sidste skridt og for at udvikle spillerne bedst muligt, siger Helle Thomsen. 

Har sat et stort aftryk

Helle Thomsen har været landstræner for Holland siden 2016, og så sent som ved europamesterskabet i Frankrig her i december blev det til en bronzemedalje. Udover det er det også blevet til sølvmedaljer ved EM i 2016 og bronzemedaljer ved VM i 2017.

- Hun efterlader det markant bedre, end da hun overtog det, siger Bent Nyegaard og uddyber:

- Det er et klart udviklet hold, og i et meget konkurrencepræget univers er det stærkt hele tiden at være blandt de fire sidste. For det er for mig at se et top-4-hold, hun efterlader. Men fra at være et top-4-hold og så til at stå med medaljer hver gang er der stor forskel, siger Bent Nyegaard. 

Under ledelse af Helle Thomsen kunne det hollandske landshold sikre sig bronzemedaljer ved EM i Frankrig.

Selv glæder Helle Thomsen sig også til at følge det hold og de spillere, hun nu siger farvel til.

- Det her hollandske hold. De her tøser. Det er virkelig nogen, jeg glæder mig til at se til det næste mesterskab, hvor jeg bare håber, at de kan fortsætte det, de har gjort nu og måske tage det næste skridt. Det vil bare være fortjent for alle spillerne, siger hun. 

Optimalt tidspunkt for ny træner

Med tredjepladsen ved europamesterskabet sikrede Holland sig samtidig også, at de er direkte kvalificerede til verdensmesterskaberne om et års tid. Derfor er timingen også optimal, mener hun.

- Nu er der 12 måneder til næste mesterskab. Der er 18 måneder til OL. Der kommer en træner ind, som ikke skal til at ud i kvalifikation i marts. Så tidspunktet er måske rigtig godt for en ny træner at komme til. Den træner, der kommer til, er en heldig træner, for han overtager et hold med noget vildskab og vindermentalitet, som er helt unikt, siger Helle Thomsen.

Den danske træner kommer dog ikke til at kede sig. Til dagligt er hun træner i norske Molde, og her har hun foreløbigt kontrakt hen til 2020. 

Hun har ikke taget stilling til, hvad fremtiden ellers skal byde på. Men ifølge Bent Nyegaard er det ikke utænkeligt, at hun engang i fremtiden kan komme i spil til jobbet som dansk landstræner.

- Jeg er ikke i tvivl om, at de bedste altid er i spil til de største jobs. For eksempel dansk landstræner. Nu har Klavs Bruun Jørgensen en kontrakt frem til 2021. Der vil hun også være i spil. Men det vil hun også være hos andre nationer, siger han.